CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123Next
Return to list New
View: 10423|Reply: 46

[Tempatan] Mansuh lesen 24 jam kedai makan galak tabiat pemakanan, tidur lebih baik - CAP

  [Copy link]
Post time 22-4-2024 03:30 PM | Show all posts |Read mode
Mansuh lesen 24 jam kedai makan galak tabiat pemakanan, tidur lebih baik - CAP
Oleh Zuhainy Zulkiffli - April 22, 2024 @ 3:26pm
bhnews@bh.com.my

Presiden Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP), Mohideen Abdul Kader. NSTP

GEORGETOWN: Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menggesa lesen operasi 24 jam yang diberikan kepada kedai makan dimansuhkan.

Presidennya, Mohideen Abdul Kader berkata kajian menunjukkan terdapat kesan negatif akibat tabiat makan lewat malam seperti berat badan bertambah, gangguan tidur dan masalah penghadaman.

Beliau berkata, pihaknya sekian lama menyeru larangan kedai makan beroperasi 24 jam dengan alasan akses terhad kepada makan lewat malam akan menjadikan rakyat Malaysia lebih sihat.

Katanya, penyelidikan menunjukkan individu yang makan lewat malam melebihi 40 peratus daripada keperluan tenaga harian mereka, menimbulkan faktor risiko ketara bagi obesiti.

"Sementara tabiat pemakanan tidak sihat, ditambah pemakanan tidak seimbang terdiri makanan tinggi kandungan lemak dan garam (biasa terdapat dalam makanan Malaysia) seperti snek selepas makan malam juga dikaitkan risiko penyakit kardiovaskular.

"Ketersediaan makanan dan minuman meluas selama 24 jam mempunyai implikasi ketara terhadap kesihatan mulut, selain akses mudah kepada snek manis dan minuman yang didapati pada bila-bila masa boleh menimbulkan ancaman berterusan kepada enamel gigi selain meningkatkan risiko kaviti dan jangkitan," katanya dalam kenyataan hari ini.

Menurut Tinjauan Kesihatan Pergigian Kebangsaan, sebanyak 94.6 peratus orang dewasa Malaysia memerlukan beberapa bentuk rawatan pergigian dengan kerosakan gigi menjadi masalah utama.

Malah, enam daripada 10 orang dewasa memerlukan penjagaan akibat kerosakan gigi, berdasarkan tinjauan dijalankan pada 2022.

Mohideen berkata, pada masa ini rakyat Malaysia dalam keadaan tidak sihat kerana mempunyai prevalen obesiti tertinggi dalam kalangan orang dewasa di Asia Tenggara.

Katanya, dalam Tinjauan Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan 2019, sebanyak 50.1 peratus daripada populasi dewasa dilaporkan mengalami berat badan berlebihan (30.4 peratus) atau obes (19.7peratus).

"Berbanding individu dengan berat badan normal, obesiti meningkatkan risiko diabetes tahap dua sebanyak tujuh kali ganda pada lelaki dan peningkatan 12 kali ganda pada wanita.

"Kajian tempatan mendapati sebanyak 30 peratus daripada pesakit diabetes tahap dua adalah obes secara klinikal, manakala obesiti adalah faktor risiko penyakit tidak berjangkit (NCD) seperti diabetes tahap 2, penyakit kardiovaskular dan kanser.

"Memandangkan situasi dan jumlah rakyat Malaysia terjejas tinggi, RM9.65 bilion dibelanjakan setiap tahun bagi menangani NCD di negara ini," katanya lagi.

Mohideen berkata, CAP menyokong langkah beberapa kedai makan memendekkan waktu operasi, namun ia perlu diwajibkan kerana pada masa ini, masih terdapat restoran beroperasi selama 24 jam.

"Kerajaan perlu lebih serius mengawal persekitaran yang menggalakkan obesiti dengan mewajibkan semua kedai makanan ditutup pada tengah malam dan bukannya dibenarkan beroperasi 24 jam sehari," katanya.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-4-2024 03:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Lor abeh tu kalo org tu keje malam atau after 12.00 am start keje, camno?

Gang2 rail maintenance mmg kena keja time rail stop operation utk x ganggu operation.

Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2024 03:43 PM | Show all posts
Salahkan kedi makan pula!
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2024 03:46 PM | Show all posts
terpulang pada individu, macam aku pukul 9 malam dah berhenti makan.
by 10 malam dah siap siap nak tido.
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2024 04:00 PM | Show all posts

malaysia mmg mcm tu....bakar kelambu sebab marahkan nyamuk.....
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2024 04:03 PM | Show all posts
sebelom ko mintak camtu..soh la xde shift malam..hanat betul permintaan
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 22-4-2024 04:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by damsel_fiji at 22-4-2024 05:00 PM

Shift malam semua makan kt kantin kilang jah atau pun bwk bekal.. brp kerat jah pon makan kt mamak.. yg melantak kaki melepak kt mamak tu semua xdenya yg keje shift malam.. shift malam la sgt padahal mmg mentekedarah 24 jam
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2024 05:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Serabai pa rambut kauuuu!!!!!
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-4-2024 05:35 PM From the mobile phone | Show all posts
damsel_fiji replied at 22-4-2024 04:59 PM
Shift malam semua makan kt kantin kilang jah atau pun bwk bekal.. brp kerat jah pon makan kt mamak.. ...

ada la...ko ingat pelacur2,pondan2 lorong tu semua keja 9-5 ka????
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2024 05:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Skuau replied at 22-4-2024 05:35 PM
ada la...ko ingat pelacur2,pondan2 lorong tu semua keja 9-5 ka????

Mak bapak hayam shif malam.


Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2024 05:39 PM | Show all posts
malaysian cannot afford not to work, sepatutnya semua sector di galakkan bekerja 24 jam ikut shift...kita ni bukan negara maju nak sekat tempoh bekerja
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2024 05:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Bongoknya la pakcik ni
Kalo org tu obesiti, salah kan diri sendiri la
Kejadah salahkan kedai makan lak
Ada je org keje waktu shift mcm kt hospital, keje dgn MNC ikut waktu negara lain etc etc
Apa pakcik ni bodoh sgt ke mcm kan baru lahir smlm?????
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2024 05:51 PM From the mobile phone | Show all posts
sebagai bekas pekerja syif malam, tak perlu pun ada mamak 24 jam. kitorg especially ppuan dah beli siap2 sebelum masuk syif utk makan time break tu (letak kat pantry), and kalau lapar lagi rela cati makan lepas syif. Takde keje nak keluar ofis tengah2 malam atau pagi buta, byk syaitan bertopengkan manusia time tu.
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2024 05:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Bekerja untuk makan
Makan untuk bekerja
Mcm beli kereta untuk pergi kerja
Pergi kerja untuk bayar kereta
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2024 06:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Ahriman at 22-4-2024 07:22 PM

Iols ok je kalau tutup awal.mmng iols dh bekal makan siap2.
mungkin kaki lepak je yng terkesan.
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2024 06:49 PM | Show all posts
udah kenapa salah kekedai yg bukak dohpohpatjam tu?

udah mulut sendiri yg mentakedarah

kekedai tu la penyelamat kut tetengah malam megi habis ke roti habes ke rokok abes keee... yg keja shift tu acaner ke nak kira?

bejaga tengah malam layan nexflix viu marathon nengok cite korea pun bukan salah kekedai ni , tu sendiri gatai bijik nonok nak nengok sampai pagi


ayoyo karawale la mamu uiiii
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-4-2024 07:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Mungkin korg akan kecam aku, tp aku setuju dgn cdgn di atas.
Utamkan kesihatan. Rezeki kesihatan, rezki yg paling utama. Malam2 kalo xde ape2, tdo la sebelum jam 12. Lg awal lg bagus. Yg berbaloi nak stay up, tahajud je. Selain dari tu, tidor lah sayang ku...
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2024 09:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Bukak lah 24 jam certain tempat, emergency ka drive jauh ka balik clubbing ka
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2024 01:45 AM | Show all posts
Marahkan tikus, rengkiang dibakar
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2024 06:17 AM | Show all posts
eleh kat Jepun tu seluruh negara ada landasan keretapi, takde pun pekerja rail maintenance keluar pegi kedai makan 24 jam walaupun kerja shift
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

30-5-2024 01:42 PM GMT+8 , Processed in 0.067001 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list