CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 6522|Reply: 13

[Tempatan] Taktik terbaharu scammer di e-dagang

[Copy link]
Post time 21-4-2024 09:47 PM | Show all posts |Read mode
Edited by maklukpenggoda at 23-4-2024 12:03 AM

PETALING JAYA – Ramai pembeli platform e-dagang berkongsi pengalaman ditipu dan hampir menjadi mangsa ‘scammer’ apabila diminta memberikan maklumat alamat baharu selepas barangan yang dipesan masih gagal dihantar.

Berkongsi nasib, pempengaruh media sosial, Mohd. Fadli Salleh berkata, baru-baru ini beliau hampir ditipu oleh ‘scammer’ apabila secara tiba-tiba menerima mesej di ruang perbualan platform e-dagang meminta untuk mengisi semula alamat, nombor telefon serta e-mel baharu bagi pengurusan penghantaran barang.

“Kisahnya aku ada pesan beberapa barang dekat (platform e-dagang). Ada satu barang ini dah dua hari tak gerak dari Wangsa Maju.

“Kemudian masuk mesej macam ini. Aku betul-betul ingat barang tu lah kiranya. Tanpa rasa curiga, aku klik ‘link’ tersebut. Aku pun jujur la masukkan semua info.

“Bila klik ‘next’ sahaja, dia suruh buat pembayaran tambahan RM1.37, masa ini mula-mula aku tertipu juga mungkin mereka caj sebab cari (alamat) kali pertama tak jumpa, tetapi lepas lihat pilihan pembayaran cuma kena guna kad, tiba-tiba rasa was-was,” katanya dalam hantaran di Facebook.

Menurut guru tersebut, beliau segera menyemak pautan berkenaan dan mendapati ia berbeza dari pautan rasmi sebuah syarikat kurier yang digunakan.

Menjengah ke ruangan komen perkongsian Mohd. Fadli itu, ramai turut berdepan situasi yang sama.

“Saya pernah kena begini dari sebuah syarikat kurier, silap saya pergi klik ‘link’ diberi, kes sama denga cikgu la tunggu barang tak sampai-sampai. Sudah satu hal kena hubungi bank untuk tutup akaun, buat kad baharu, menyusahkan,” kata Siti Rohani Kabeb.

“Saya pun pernah dapat mesej dan link macam perkongsian cikgu. Hampir juga ditipu, mujur tersedar bila tengok pilihan pembayaran itu,” kongsi Fauzi Anwar. – KOSMO! ONLINE

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-4-2024 04:02 AM | Show all posts
Lama dah taktik ni..

Yg terbaru laki iols terima, dpt mesej dr syarikat courier mengatakan label alamat penerima rosak masa transit..so delivery man x boleh baca alamat so stranded kat depot..sesiapa yg tengah tunggu brg sila update maklumat diri pd link tu..

Mula2 laki iols mcm nak percaya sbb dia tgh tunggu order sampai pd hari yg sama...then dia terfikir kenapa tanya pembeli dan bukan penjual sbb resit delivery dan  tracking number semua pd penjual..bila check link tu of course scammer




Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2024 05:48 PM | Show all posts
Edited by Kitty_catz at 22-4-2024 05:51 PM
cmf_jeangrey replied at 22-4-2024 04:02 AM
Lama dah taktik ni..

Yg terbaru laki iols terima, dpt mesej dr syarikat courier mengatakan label al ...

ye pandai

b2c ni most shipping ni atas sender.. bukan receiver

if courier tak jumpa mmg kena revert balik sender, sbb apa? sbb sender yg bayau fregiht tu , kut nak claim damage ke ilang ke apa smua sender kena initiate tracer.. tracer lain, tracking lain ye

receiver ni cuma kena settle kut ada extra charge la cam import duty and tax saje  bila tiba final destination

tak caya acer korang tanya courier macam2 sure dia kata sila contact sender, kalau silap address ada address correction , nnti ada surcharge to sender punya acc tu pasal kena tanya dulu, kalu tak, sesia courier kena maki dgn sender and leh dispute
utk barang tak jumpa alamat, or receiver tak leh di hubungi for customs clearance,  courier akan ctc sender jugak nak tanya nak abandon ke nak return parcel tu and separate charges tu.



Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2024 07:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Tetiba ada barang kat Pos Opis stuck katanya. Masalahnya, haram aku tak beli atau order apa2. Kalau depa call, aku jeritkan suh pi neraka jahannam nun!
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2024 08:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by rosmahisham at 22-4-2024 08:10 PM

Aku kena haritu mmg tgh byk nyopping brg kat lazada n shoppee..sekali tu aku ada mtk refund baju kurung ntah pape aku bg review x best..aku mtk refund..2/3hari lps tu ada adek flash tepon tanya ada brg x rega 40..cod..aku mmg dh igt brg yg aku order dlm 20 brg ada..x igt la rege aku kata ok je hantar kt tempat keeje!sekali bukak dpt baju buruk bundle sial je!! Alamat sender x de..cilakak betul.sbnarnya salah aku dh igt brg2 yg aku order  ..slu ada gak lazada guna flash,ninja slu nya ok..sekali terkena aku terus terfitnah yg scammer tu seller yg aku bg review buruks tu!
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2024 09:02 PM From the mobile phone | Show all posts
iols tgh mengalaminya skrg dpt msg dari j&t, lalamove lagi satu tak dinyatakan dari mana just mentioned "package on hold blablabla pls click link...."
hampir2 terpedaya sbb kebetulan iols beli brg dari 15hb ritu tak sampai2 lagi. mujur check balik.
haprakkkk tui scammer lahanat
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 22-4-2024 09:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Nenasketum replied at 22-4-2024 07:34 PM
Tetiba ada barang kat Pos Opis stuck katanya. Masalahnya, haram aku tak beli atau order apa2. Kalau  ...

Tak salah meols kalu post ofis diorg kasi notice, bukan call.
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2024 09:35 PM From the mobile phone | Show all posts
syamzana replied at 22-4-2024 09:02 PM
iols tgh mengalaminya skrg dpt msg dari j&t, lalamove lagi satu tak dinyatakan dari mana just mentio ...

JnT kalau alamat tak lengkap dia akan call masa delvry
Aku aritu lupa letak no umah kt alamat
Depa call masa delvry je
Kak umah no brapa haha gitu je
Brg ttap akan kuar melainkan takde alamat lngsung
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-4-2024 10:18 PM | Show all posts
Banyak SMS masuk dua tiga hari ni pasal alamat x lengkap, so kene isi alamat baru.

1. Kalau ape2 sms bagi link, xyah tekan.
2. Deme x patut mesej customer. Deme akan berurus dgn seller.
3. If deme nk tanya lamat, diorang call. Biasenye suh pickup sendiri.
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2024 10:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Cekgushilla replied at 22-4-2024 09:35 PM
JnT kalau alamat tak lengkap dia akan call masa delvry
Aku aritu lupa letak no umah kt alamat
Dep ...

haaa baru logik.
takdenya depa nak hold brg dlm gudang tu, tak pun mesti parcel return back to seller.
mujur la teringat tak klik link tu.
manjang la depa ni scammed duit org
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2024 12:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Makikan sajor
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2024 01:35 PM From the mobile phone | Show all posts
I sgt berhati2 dgn scammer
Haritu dpt msg dr bdk dhl kata ada barang nk hantar. I risau dah ni. Siap pesan nnt suh asben yg keluar, klu kne bayor cod, ckp xnk brg tu. I dah cek kt sopi, tt n lzd mmg xde order apa2.
Smpi la bdk dhl call kata dah ada dpn umh, tgk2 xde pun dpn umh i. Dia bc alamat upenye brg tu pos ke umh mak. Hadoii.. pastu br teringat ada check out emas pg..
wat kalut saja..
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2024 01:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Tu lah siapa suruh update database PADU,  kan data peribadi dah kena scam
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2024 10:20 AM | Show all posts
punya la kemaruk duit orang
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

19-5-2024 06:17 AM GMT+8 , Processed in 0.531221 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list