CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 18965|Reply: 35

[Dunia] La Nina buat 'comeback', ganti El Nino

  [Copy link]
Post time 19-4-2024 10:18 PM | Show all posts |Read mode
Edited by maklukpenggoda at 19-4-2024 10:20 PM

The powerful El Niño weather event which along with climate change has helped push global temperatures to new highs, has ended, say scientists.



The Australian Bureau of Meteorology says the Pacific Ocean has "cooled substantially" in the past week.


This naturally occurring episode that began last June brought warmer waters to the surface of the Pacific, adding extra heat to the atmosphere.


But what happens next is uncertain, say researchers.


A string of recent global monthly high temperature records has led some scientists to fear that the world could be tipping into a new phase of even faster climate change.


Scientists say that the months after the end of El Niño will give a strong indication as to whether the recent high temperatures are due to accelerated climate change or not.




Every few years, the onset of El Niño brings dramatic change to weather in many parts of the world.


The surge of warmer water that comes to the surface off the coast of Peru in South America is linked to increased droughts and floods in different parts of the world.


The full name of the pattern is the El Niño-Southern Oscillation or ENS.


It's marked by three different phases, the hot El Niño, neutral conditions or a cooler period called La Niña.


This current El Niño was declared last June, and reached a peak in December.


The resulting warmer water in the Pacific has helped push global average temperatures to new highs, with March making it ten months in a row to break the record for that period.


But now, perhaps quicker than expected, El Niño is gone.


https://www.bbc.com/news/science-environment-68826152


This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-4-2024 10:57 PM | Show all posts
Alhamdulillah...

moga2 suhu seluruh dunia nyaman start awal May ni..

moga sesapa yg pi Umrah n Haji di Mekah dan dibumi Hijaz (Arab Saudi) start May till Julai ni dikurniakan oleh Allah SWT dgn suhu yg nyaman n tenang

moga2 x de perang besar yg boleh halang pelaksanaan haji n umrah n ziarah di Madinah pada tahun ni
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2024 11:08 PM | Show all posts
TAHNIAH ... Tampaknya itu semua berkat permohonan Imam Mahdi dan umah Bani Tamim/Bangsa Melayu Mahawangsa    yang dikabulkan oleh Allah ...

Seluruh dunia pasti akan berterima kasih kepada Malaysia ....Hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2024 11:15 PM From the mobile phone | Show all posts
bila malam je mmg hujan sampai ke subuh kadang
syukur kesejukan tidur
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2024 11:44 PM From the mobile phone | Show all posts
nusaraya replied at 19-4-2024 11:08 PM
TAHNIAH ... Tampaknya itu semua berkat permohonan Imam Mahdi dan umah Bani Tamim/Bangsa Melayu Mahaw ...

Tak tunjuk bahlol sehari tak idop ke indog?!
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2024 12:19 AM | Show all posts
nusaraya replied at 19-4-2024 11:08 PM
TAHNIAH ... Tampaknya itu semua berkat permohonan Imam Mahdi dan umah Bani Tamim/Bangsa Melayu Mahaw ...

Lebih tepat kalau kamu ikut bersyukur serta mengatakan "Alhamdulillahi Rabbil 'Alamin".
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 20-4-2024 12:33 AM From the mobile phone | Show all posts
pengecatbintang replied at 19-4-2024 10:57 PM
Alhamdulillah...

moga2 suhu seluruh dunia nyaman start awal May ni..

Ingatkan post acik Nolya tadi
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2024 12:35 AM From the mobile phone | Show all posts
nusaraya replied at 19-4-2024 11:08 PM
TAHNIAH ... Tampaknya itu semua berkat permohonan Imam Mahdi dan umah Bani Tamim/Bangsa Melayu Mahaw ...

Nak tanye kenapa Indonesia tak pakai Bahasa Majapahit
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-4-2024 12:38 AM From the mobile phone | Show all posts
Kena pakai baju sekolah putih balik lah?
Tp tak best gak hujan2 ni pakai baju kurung tu susah nak lari
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2024 02:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Kat medsos ramai share video sorang ni acah² serba palatau dalam mode penunggang... bila masa nak ujung dunia, kemarau akan berpanjangan dan kelaparan bakalan berlaku.
Melayu nusantara kalau bab menilik masa depan memang juara.

Perihal El Nino La Nina ni... ko tak membaca ilmu geografi ke hape hanat?

Sebijik macam perangai mamat yg sembang kencang tentang bumi bergelap 17 hari.
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2024 02:49 AM | Show all posts
B40tastePosh replied at 20-4-2024 12:35 AM
Nak tanye kenapa Indonesia tak pakai Bahasa Majapahit

Nak tanya .. ,mengapa malaysia X malu menggunakan bahasa melayu asal sriwijaya tetapi klaim sebagai asli dari tanah melayu malaysia ... padahal  semua tahu bahwa penduduk asli tanah semenanjung adalah bangsa Mon Khmer yang bukan melayu ?
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2024 02:58 AM | Show all posts
nusaraya replied at 20-4-2024 02:49 AM
Nak tanya .. ,mengapa malaysia X malu menggunakan bahasa melayu asal sriwijaya tetapi klaim sebaga ...

Nak tanya... mengapa ada sebutan atau gelaran  bangsa melayu mahawangsa yang begitu gegap  gempita dipropagandakan ... tetapi X ada terdengar konsep bangsa china mahawangsa atau bangsa india mahawangsa di Malaysia .... padahal dengan populasi masing-masing sekitar 1.4 billion ...mereka lebih pantas dan layak klaim sebagai mahawangsa dibandingkan bangsa melayu ? .... Hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2024 05:49 AM From the mobile phone | Show all posts
I.K.A888990 replied at 19-4-2024 11:15 PM
bila malam je mmg hujan sampai ke subuh kadang
syukur kesejukan tidur

Untunglah kat tempat aq ni panas kemain kalo ada hujan pon takat sejam dua pastu panas balik
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2024 08:21 AM From the mobile phone | Show all posts
airfilterkotor replied at 20-4-2024 02:02 AM
Kat medsos ramai share video sorang ni acah² serba palatau dalam mode penunggang... bila masa nak u ...

Bab dunia akhir zaman ni dimomok sejak tahun 80an lgi.
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2024 08:44 AM | Show all posts
B40tastePosh replied at 20-4-2024 12:33 AM
Ingatkan post acik Nolya tadi


he he he..


Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2024 09:44 AM | Show all posts
Semoga diharamkan sambutan Hari Pekerja, Hari Ibu, Hari Guru dan Hari Bapa suku kedua tiap-tiap tahun..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-4-2024 11:40 AM From the mobile phone | Show all posts
nusaraya replied at 20-4-2024 02:49 AM
Nak tanya .. ,mengapa malaysia X malu menggunakan bahasa melayu asal sriwijaya tetapi klaim sebaga ...

Orang Malaysia pakai Bahasa Melayu Sanskrit bukan Bahasa Melayu Sriwijaya

Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2024 11:43 AM From the mobile phone | Show all posts
nusaraya replied at 20-4-2024 02:58 AM
Nak tanya... mengapa ada sebutan atau gelaran  bangsa melayu mahawangsa yang begitu gegap  gempita ...

Kenapa ada Bahasa Melayu Papua, Bahasa Melayu Manado, Bahasa Melayu Maluku.

Bererti Papua dan Maluku tu pun serumpun dengan Melayu.

Aku pun  ada DNA Papua
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2024 11:57 AM From the mobile phone | Show all posts
zuuu replied at 20-4-2024 05:49 AM
Untunglah kat tempat aq ni panas kemain kalo ada hujan pon takat sejam dua pastu panas balik

uols dok mana??
kg iols trg kan main terikkk garing sampai sakit kepala nak marah semua ada la. ekon pun mcm malu2 je nak berfungsi.
dah blk kajang alhamdulillah sejuk tp ribut berdentum dentam plok...runsing
syukur la sejuk byk dari masa kat kg ritu.
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2024 12:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Kl ni hujan la jugak tp bahang dlm rumah masih terasa kslau tk on ekon.
Tido malam kalau pakai kipas je mmg berpeluh la jugak
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

24-5-2024 08:54 AM GMT+8 , Processed in 0.108046 second(s), 52 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list