CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123Next
Return to list New
View: 5709|Reply: 47

[Tempatan] Pelajar Malaysia Buat PhD Di UK Jadi ‘Cleaner’ buat ramai kagum

  [Copy link]
Post time 16-4-2024 08:04 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by YgBenar at 16-4-2024 08:06 AM

Pelajar Malaysia jadi cleaner sebagai kerja sambilan tarik perhatian ramai




Baru- baru ini, seorang rakyat Malaysia yang kini sedang melanjutkan pelajaran di peringkat PhD di University of Bristol telah menarik perhatian ramai dengan kerja sambilan dilakukannya iaitu sebagai cleaner atau tukang bersih.

Menerusi video yang dikongsikan oleh Izzah di TikTok dia memulakan tugasnya sebagai ‘cleaner’ pada waktu pagi manakala di sebelah petang wanita itu menjadi pelajar PhD sepenuh masa.

Tak memilih walaupun mempunyai pelajaran tinggi

Dalam video itu, Izzah turut menunjukkan keadaan sebenar dirinya bekerja sebagai seorang tukang bersih dengan membersihkan tong sampah dan menyapu sesebuah kawasan.

Bukan hanya itu, sebaik mengeluarkan sampah yang sudah penuh Izzah juga mengantikan plastik sampah dengan yang baharu agar orang ramai dapat menggunakan tong tersebut dengan mudah.

Meskipun bergelar pelajar PhD, namun Izzah tidak memilih dalam melakukan kerja asalkan ia menjadi sumber yang halal.

Dalam beberapa lagi video lain yang dimuat naik, Izzah juga sering menunjukkan kehidupannya sebagai seorang pelajar PhD ketika berada di UK mahupun Malaysia


This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 16-4-2024 08:14 AM | Show all posts
lawa rupa ada..kt mesia boleh jd retis
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2024 08:20 AM | Show all posts
Tidak kisah nak kerja apa janji halal
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2024 08:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Mat saleh pemalas.
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2024 08:38 AM | Show all posts
klu kat malaysia agak2 dia nak tak buat keje cleaner ni
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2024 08:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Huk alah bataknya netizen Malaysia. Da berpuluh student PhD Malaysia yg belajar kat oversea keje part time cleaner la. Aku Tau 1 of them tp x nak la aku dedah sbb kat msia ni da jd somebody dah. PhD holder kat msia ni bkn rmi sgt. Lain la degree holder da mcm pusat pelupusan sampah aku tgk
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 16-4-2024 08:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalu muka kepam xdela viral cmni..
Benda dh puluh tahun ..org lama dh buat .xde yg pelik.psl upahnya tinggi
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2024 08:48 AM | Show all posts
melambak la student malaysia di Sheffield dan manchester mahupun liverpool yang aku tengok jadi cleaner,maid, dish washer dan waiters...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 16-4-2024 08:51 AM | Show all posts
yg penting halal dan berkat.
kalau org lain xmaunye susah2,nk keje senang je
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2024 08:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Kontennn.. belambak student postgrad buat keje macam2 even kat malaya pon..
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2024 08:59 AM From the mobile phone | Show all posts
Ya tohan.
Baru kluaq gua ka masing²
Stoden lokal sendri tkangkang wat part time inikan stoden kt ukeh.
Seeloknya nk selesa berduit p sambung phd kt norway.
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2024 08:59 AM | Show all posts
kalau keje cleaner.. tapi equipment tip top.. aku tak kisah la..
basuh jamban pon.. air laju.. sabun wangi.. berus mcm2 jenis.. glove.. apron segala.. no hal..

ini keje cleaner kt Malaysia.. baldi sebiji.. gayung.. sabun sejemput.. berus kembang.
adoila.. air pulak meleleh aje.. tandas takleh pam.
Naya pak karim
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2024 09:28 AM | Show all posts
ChildrenOfBodom replied at 16-4-2024 08:14 AM
lawa rupa ada..kt mesia boleh jd retis

errr artis ada glamer, kalo untung sabut untung la,
lgpn takde epf, pencen

ok la tu dia pelajar phd, belajar utk mendapatkan ilmu akademik,

kalo jadi artis last2 berlakon dlm filem yg berebut suami hahahah

raya hari tu wa bukak la tv, yg wa igt ada reza tu, dgn 2 pompuan promo drama terbaru,

dia cakap drama dia kisah seoarang wanita yg nak caras suami wanita lain ( wakakak errm tu je ke modal filem melayu yg ada )
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2024 10:11 AM | Show all posts
mmg student kat sana keje gitu la,,idoklah mereka panggil cleaner..kawan2 iols pun ada uyg buat parttime ni..biasa je la rsnyaa
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2024 10:17 AM | Show all posts
asalkan kocek ada duit...buat je lah dik
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2024 10:24 AM | Show all posts
laaa pedehal janji halal
kita kt Malaysia pun sama, nak cari duit lebih masa belajar, buat la kerja sambilan
biasanya fast food la, letih tp hadap la nk duit lebih kan tanpa mintak kt mak bapak
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 16-4-2024 10:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Dia buat phd tu dgn biasiswa yg gomen bagi ke? Boleh ke buat keje partime kalau under biasiswa gomen?
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2024 11:00 AM | Show all posts
Haha samalah adik yang belajar PhD memang jadi cleaner kat sana....sanitation engineer katanya????
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2024 11:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Mcm bangla.nepal sini la..ada phd tp terpaksa jd cleaner..
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2024 11:20 AM | Show all posts
orglama replied at 16-4-2024 10:44 AM
Dia buat phd tu dgn biasiswa yg gomen bagi ke? Boleh ke buat keje partime kalau under biasiswa gomen ...

student kat UK mmg bole kerja part time kat sana, ada tulis dlm student card/pass diorg. Kalu gomen scholar, taktau plak kot ada rules tak kasi kerja.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

20-5-2024 01:31 PM GMT+8 , Processed in 0.314486 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list