CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 21526|Reply: 107

[Tempatan] T20 balik raya dengan kereta sewa tarik perhatian

  [Copy link]
Post time 12-4-2024 10:33 AM | Show all posts |Read mode
Edited by maklukpenggoda at 12-4-2024 11:25 AM

SETIAP kali tibanya Hari Raya Aidilfitri, antara perkara yang sering dibicarakan adalah mekanisme untuk pulang ke kampung halaman masing-masing.

Sama ada memandu kenderaan sendiri atau memilih untuk menaiki pengangkutan awam, perjalanan pulang ke kampung merupakan antara hal yang selalu dititikberatkan oleh orang ramai.


Begitu juga kisahnya dengan laporan portal berita Kosmo! Online mengenai golongan berpendapatan tinggi atau T20 yang pulang ke kampung halaman dengan menyewa kenderaan yang lebih ‘murah’ seperti Axia dan Alza.


Menerusi platform X, ramai dalam kalangan netizen memberikan pendapat mengenai isu berkenaan.


Ada dalam kalangan warga maya menyifatkan golongan ini sebagai golongan yang bijak.


Ada juga yang berpendapat, jika seseorang itu sudah bergelar T20, sepatutnya mereka tidak menyewa, malah membeli seunit kereta yang lebih murah untuk memudahkan pergerakan. - Gempak




This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-4-2024 10:46 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Samerosie at 12-4-2024 10:49 AM

Definitely bukan untuk kampung yg jauh sampai 4-5 jam perjalanan tu belum lagi stuck in jem sbb tak selesa, unless just husband and wife.  Banyak reason mungkin kampung tak de parking tuk keta besar nanti adik beradik lain pun nak juga letak kereta.  Baru haritu ada feed lalu brader ni adik beradik dia balik kg dia duduk dgn parenta tapi disuruh keluarkan keta wira dia dr porch and park luar sbb nanti keta kakak abang basah kena hujan.  Keta dia. tak pe basah sbb wira jer. Mmg dia terasa. Padahal keta lain pun local cars je.
Kadang2 org kaya ni dia nak rasa gak keta kecil mcm ni saja buat rasa2.
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2024 11:08 AM From the mobile phone | Show all posts
hasanah ke balik kampung bawak axia..kalau kampung takat sejam dua tu boleh percaya lagi..iols drive balik kampung 5 jam kereta paling kecik myvi je yang duk nampak
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2024 11:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Aritu aku gi kl 3 hari pon aku sewa axia. RM90 sehari. Tiket flight subang mahal sgt 500++ return. Aku malas nak bawa kereta aku sendiri
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2024 01:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2024 01:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Gila bawak axia berjalan jauh... mau bergegarrrr badan...
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 12-4-2024 01:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Samerosie replied at 12-4-2024 10:46 AM
Definitely bukan untuk kampung yg jauh sampai 4-5 jam perjalanan tu belum lagi stuck in jem sbb tak  ...

Keta kecik ni sesuai utk menyelit dalam bandar yang limited parking, underground basement parking jewwww
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2024 02:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Mcm hasanahhhh je berita ni..

T20 tak menyewa axia... depa beli cash... jual pun, cash term, salin kereta lain cash..

And biasanya this small car utk kereta lenjan sahaja..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-4-2024 02:55 PM From the mobile phone | Show all posts
sewa axia kat kg, blk kg dgn flight logik la jugak. kot bawak axia blk pata timo dgn anak 2org jenuh betul urat
tapi iols blk baru ni kat highway axia baru taknak kalah kan main highbeam weols pdhal dah dok lane kiri agak2 nak memecut masuk la lane kanan
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2024 02:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by ninja boy at 12-4-2024 02:58 PM

T20 pun ada koleksi kereta dari kancil axia proton sampai bmw hummer semua macam korang kumpul mainan kereta hotwheel
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2024 03:10 PM | Show all posts
since anak sulung keja kat sg & cuti raya cuma sehari je & yg bongsu kat uk wa beraya pakai axia anak sulung aje,balik umah ayah n beraya umah sedara mara pun pakai axia (rumah ayah dlm 20 minit je)
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2024 03:17 PM | Show all posts
T20 tak balik kampung naik Tesla ke?
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2024 03:18 PM From the mobile phone | Show all posts
_blackbird replied at 12-4-2024 11:17 AM
Aritu aku gi kl 3 hari pon aku sewa axia. RM90 sehari. Tiket flight subang mahal sgt 500++ return. A ...

Lately ni aku melancong dlm Malaysia ni naik public transport je..katebang atau train. Then sampai ke destinasi sewalah kereta. Nak merasa sangat drive myvi….axia belum ada kesempatan lg
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2024 03:37 PM | Show all posts
actually bagus naik kapal tebang jejauh ni.. sampai kg sewa le keter.. book awal.. badan pun tk penat... apa sgt la keter kecik [pun...
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2024 03:41 PM From the mobile phone | Show all posts
adik haku balik kg umah mertua kat mersing, n keta mmg axia je, dari rwg ke mersing...pastu adik ipar kabo laki die aka adik haku sampai je kg, mandi solat makan semua terus boom tido Lena sbb penat
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2024 03:42 PM From the mobile phone | Show all posts
ultra78 replied at 12-4-2024 03:17 PM
T20 tak balik kampung naik Tesla ke?

Gila balik kg naik tesla... kalo tak terbakar rumah... kereta ko tersadai ..


Dah la musim raya halfway journey, dah kena lepak charging station 1 jam minimum.... org ramai bersusun kat RNR
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-4-2024 03:45 PM From the mobile phone | Show all posts
acikhan replied at 12-4-2024 03:41 PM
adik haku balik kg umah mertua kat mersing, n keta mmg axia je, dari rwg ke mersing...pastu adik ipa ...


Keta axia 3 cylinder engine... sbb tu bergegar... NVH tinggi (noise vibration & harshness)

I pernah pakai axia ni selama 5 tahun... buat parking kat mrt station, pergi gym or groceries shopping... drive dedekat lah....

Tp sedey... i baru je jual axia earlier this month... cantik dan berguna sgt keta ni
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2024 10:48 PM | Show all posts
Ni T20 yang naik flight & pickup kereta kat airport terus kot. Mana mau nya redah jammed berjam naik axia.
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2024 10:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Biar betul T20 balik kg naik axia..gaji 3k pon tayang honda..nnti org x tau ko T20,penat ada degree,master klu naik axia..nnti org kg igt ko jatuh semekin!
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2024 11:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Maksud artikel tu, org sewa keta ah pad & bellpaiyer kot.....
Iyalah ..nk balik kg setahun dua tiga kali, baik sewa je....sekali sewa kata lah rm5k....dah jimat kat situ dari nk byor bln2.....
Klu beli, keta ni depreciation value tinggi....tak berbaloi beli kecuali korang founder prod timbang kilo....

Takkn T20 nk sewa axia ....aku nk balik kg bwak bezza pun malas ...melayang siot
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

30-5-2024 02:50 PM GMT+8 , Processed in 0.073201 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list