CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: maklukpenggoda

[Tempatan] 800,000 penjawat awam pinjam duit

  [Copy link]
Post time 9-4-2024 11:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by green~tea at 9-4-2024 11:04 AM

Oh sambung kisah majlis kawen cincai 200 pax attendees tu..

Masa tu i kurang laa cash... sbb battling court cases against my ex.. berpuluh ribu bayar lawyer...  nasib baik lawyer i ada hati perut, i bayar monthly lah lawyer fees tu tak perlu sedebuk....

So takde duit.. buat la cara takde duit jangan la sampai merosakkan masa depan... kawen simple2 je udah le dah cukup bg i

Kawan2 i yang bercerai, lawan court cases harta sepencarian tu mostly loan dengan mak pak diorang.. pakai personal loan pun ade....

Masa tu i dengki juga dengan kawan2.. yang jatuh terduduk tp family ada utk support... i? Takde... mmg kena jimat2 duit sendiri je utk selamatkan diri..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-4-2024 11:05 AM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 9-4-2024 10:49 AM
Pergh duduk rumah strata gated guarded laa ni takleh renovate...

I duduk rumah yang husband prov ...

chuolss... i duk kampung yach... tak main la strata2 ... apa kelas oldskool nak duk rumah strata... gated guarded lagi lah tak suka... manader rumah tkde gated guarded skrg tupasal bila i dah tkde keje (read as: tak busy) cepat2 i lari tempat selamat yg takyah gated guarded bagai , walopon org ckp gated guarded ni bagus safety apa semua. ntah la. takat ni insyaAllah area i selamat walopon dah beratus kali tido dgn keadaan lupa kunci pintu.... rumah dah ler tkde grill..  sbnrnya pencuri nak masuk senang je ompil  tapi mesti dia menyesal sbb tak kan jumpa brg berharga dlm tu
i ter pengaruh ngan keadaan semasa time tu musim buat rumah dari kontena rumah kontena nak renovate hapa nya...  dah la tamak  stack 3 tingkat ... dah siap , menyesal . byk la benda2 menyesal. tapi hantam sajalah ... sbb dah siap. Elok je siap ...... i tiba2 jatuh semekin.... takkan i nak terjun dari tingkat 3 pulak..
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2024 11:09 AM From the mobile phone | Show all posts
kepompong replied at 9-4-2024 11:05 AM
chuolss... i duk kampung yach... tak main la strata2 ... apa kelas oldskool nak duk rumah strata.. ...

I mmg takkan duduk kat strata title gated guarded..

You're just PAYING FOR THE LIFESTYLE.. beli rumah2 camni...
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2024 11:12 AM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 9-4-2024 10:51 AM
Lagi satu.. for 5 years.. i drive ke ofis/gym or MRT station naik axia aje... masa dpt axia from h ...

u level level the hamid sisters yach... kelek chanel. i tak kenal la enbeg yg kepammok pakai tu... i kenal benda2 jual kat jpo je orang jauh2 dtg nak pegi jpo tau.. takkan i yg dekat ni tak pegi pulak.. support2 la kawan2 ... ada kawan2 yg beli lot kedai situ. kang sendu tkde siapa nak sewa... Dulu muda2 masa iklan keluar shoplot for sale tapi tempat tu masih hutan belantara, tkde siapa layan kawan2 yg boleh nampak future tu... now.. dorang dah kaya raya kutip duit sewa jpo, tapi tetaplah kami yg tak kaya mengkayakan dorang
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2024 11:20 AM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 8-4-2024 10:41 PM
Apoooooooo renovation rumah pakai loan?????????



Tak semua orang mampu dan kaya macam sis. Mungkin yang buat PL untuk renovate rumah ni sangat memerlukan. Apatah lagi buat PL untuk anak anak sambung belajar, kalau dah anak bersusun paku, mungkin tak sempat nak menyimpan untuk pendidikan. We're not in their shoes.
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2024 11:32 AM From the mobile phone | Show all posts
isseliparjepun replied at 9-4-2024 11:20 AM
Tak semua orang mampu dan kaya macam sis. Mungkin yang buat PL untuk renovate rumah ni sangat meme ...


Mmg ada kawan2 i keje gomen buat renovation ID dalam rumah 250k - 350k... renovation ok... i pun tak buat gitu... ada duit.. topup sikit2 gitu je amalan i...

I taknak compare dgn colleagues i... renovate RM700k - 1mil..
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 9-4-2024 11:36 AM From the mobile phone | Show all posts
kepompong replied at 9-4-2024 11:12 AM
u level level the hamid sisters yach... kelek chanel. i tak kenal la enbeg yg kepammok pakai tu... ...


Weiii benci nya aku kena samakan dgn scammers hamid sisters tuuuuu...


Dia kawen babu waiter ok.. tp hidup maseh delulu try hard nampak kaya demi secebis validation
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2024 11:38 AM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 9-4-2024 11:32 AM
Mmg ada kawan2 i keje gomen buat renovation ID dalam rumah 250k - 350k... renovation ok... i pun t ...

Fewh berpeluh I dengar. Tapi I tak tolak pendapat you yang sesetengah gomen servant buat PL atas sebab sebab lain. My brother in law pun buat PL 100k untuk ID jugak. He's a gomen servant lah. I baca point point you dekat komen latest, I have to agree, PL untuk ID ni most probably just to maintain lifestyle deme dengan rumah guarded gated.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-4-2024 11:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Kebykkn gov servant ni nmpk loaded bergayaa...rypanyaa semuannyaa pinjam loann..
Bagus lg org kampung kerja kampung  selekh tak  bergayaa..tapi takde hutangg....
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2024 11:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by green~tea at 9-4-2024 11:51 AM
isseliparjepun replied at 9-4-2024 11:20 AM
Tak semua orang mampu dan kaya macam sis. Mungkin yang buat PL untuk renovate rumah ni sangat meme ...


Nak tambah perbincangan kita...

Biasa org duk cakap.. besar periuk maka makin banyaklah kerak nya.. sometimes mmg kena cuba live below means...

I pun kadang2 kena hadap hati remuk rendam, nak hapgred lifestyle, compare dgn lifestyle kawan2 tp i sabar tak buat...

Anak i sekolah kebangsaan.. sbb i hormat je pendirian ex husband i utk didik dan besarkan anak dengan cara gitu... apa2 dia perlu, i topup.. SSPN i carum bulan2 utk masa depan anak.. asb ada, th pun dia ada....

I mampu dengar je bila kawan2 duk bongak hantar anak2 self sponsored KYS, KDU,  Cempaka international etc.... sbb diorg nak anak cepat2 masuk uni overseas, IGCSE, IB etc....  takpe lah.. nnti anak i nak masuk uni, kitorg bincang asing nak arrange scholarship or topup uni fund anak sama2 nnti sampai masa.. masuk uni ikut normal.age sahaja lah.. insyaAllah ada rezeki
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2024 11:44 AM | Show all posts
adm7 replied at 9-4-2024 10:11 AM
Pinjam maksimum sampai 60% lepas tu memekik-mekik salahkan kerajaan harga barang mahal, potong subsi ...

Bila kerajaa kawal pinjaman pun akan disalahkan kerajaan juga. Kerajaan tak guna, tak prihatin, tak faham kesusahan rakyat.  Mereka akan pergi ke Along pulak. Ngerilah kalau pinjam dgn Along ni kerana taruhannya ialah ugutan malah nyawa sekalipun. Nak berhutang ni perlu buat kira berkali2 n make sure hutang boleh dibayar spt syarat.   Hidup jika terbelit hutang, tidur pun tak senang.
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2024 11:44 AM | Show all posts
agaknya dorang ni bajet ambik loan and byr sampai hari last keje kot..
sebab mampu byr la kot...
thats y la suka overlap...
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2024 11:48 AM From the mobile phone | Show all posts
nolya replied at 9-4-2024 11:44 AM
Bila kerajaa kawal pinjaman pun akan disalahkan kerajaan juga. Kerajaan tak guna, tak prihatin, ta ...


Masa i keje kat melaka circa 2004 - 2007.. i sewa rumah pegawai gomen keje askar... dia pinjam along.. along datang rumah i duk menyewa tu.. simbah cat merah kena pagar & pokok and terkena kereta iswara aeroback buruk i...

Owner rumah tu duduk dalam Kem terendak... selamat je dia dari Along...

I sewa rumah tu rm200 aje, kereta RM250 sebulan... i duduk dengan adik i....

Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2024 12:00 PM From the mobile phone | Show all posts
kepompong replied at 9-4-2024 11:05 AM
chuolss... i duk kampung yach... tak main la strata2 ... apa kelas oldskool nak duk rumah strata.. ...

Nasib baik lifestyle u takde laa tinggi sangat commitment.. bila jatuh, buleh bingkas bangun balik dengan cepat dan lebih mudah urusan
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2024 12:00 PM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 9-4-2024 11:43 AM
Nak tambah perbincangan kita...

Biasa org duk cakap.. besar periuk maka makin banyaklah kerak ny ...

Setuju. In fact sebelum2 ni, I sedikit2 apply cara you berbelanja on my own expenses. I masuk KWSP untuk simpanan, start FD. Unfortunately, some people (esp gomen servant sebab mudah buat PL) cenderung untuk buat pinjaman untuk benda benda yang tak penting.

Tapi I juga melihat mereka yang buat PL atas sebab terpaksa, especially untuk renovate rumah tambah bilik sebab anak makin membesar.

Back to back, betul la tu you cakap. Besar periuk, besar keraknya. Dah nak maintain rumah sebegitu, ada macam macam benda juga umat lifestyle macam deme nak sustain.
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2024 12:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by kepompong at 9-4-2024 12:05 PM
green~tea replied at 9-4-2024 11:09 AM
I mmg takkan duduk kat strata title gated guarded..

You're just PAYING FOR THE LIFESTYLE.. beli  ...


ehhh penting tau lifestyle tu.. sbb kita memang masih hidup....
dulu rumah lama i habis beratus kadang beribu jugak sebulan nak maintain pokok2 pagar , pool, & memacam lah. kot duk strata , bayar je la maintenance tu kongsi2 sesama jiran nak dpt environment lawa2 ... now duk kampung pun sama... tapi masa covid pakcik tu duk lain daerah , sikit demi sikit i & hb reti nak maintain pokok2 . skrg cakap je mesin apa.. battery, letrik, mechanical, petrol  , etc semua i pernah beli skrg maintain sendiri jimat... tapi still kena spend peluh & masa... pool tu walopon murahans punya intex pool 32ft tapi tetaplah mahal jugak nak maintain .
Jiran sblh install ADT for extra security . kejiranan ni selamat sgt... tapi tetaplah kalau waswas kena bayar monthly sendiri2 ... Kan best strata ... bayar tak la mahal naa tapi kita tak perlu keluar peluh & masa utk dpt ketenangan jiwa
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-4-2024 12:05 PM From the mobile phone | Show all posts
isseliparjepun replied at 9-4-2024 12:00 PM
Setuju. In fact sebelum2 ni, I sedikit2 apply cara you berbelanja on my own expenses. I masuk KWSP ...

I kena cerca jugak dengan ayah i & family side ayah i... sbb i berkeras kawen cara simple ringkas gitu...

I pedulikan saje pekakkan telinga.. yang nak hadap expenses majlis tu i dgn husband... kami sama2 baru lepas jatuh terduduk lepas bercerai..

kalo ikutkan both keje pegawai, dah berusia plak tu (37 tahun)... circle kitorg mcmana level.. mmg ada je kata2 hansuang duk kutuk...  
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2024 12:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by green~tea at 9-4-2024 12:58 PM
kepompong replied at 9-4-2024 12:00 PM
ehhh penting tau lifestyle tu.. sbb kita memang masih hidup....
dulu rumah lama i habis beratus ka ...


Entah la.. i tak rasa keperluan pool dekat rumah..

Kalo anak i & nephews nak berenang ke apa.. guna pool resort kitorg je lah, stakat weekends tu... or kalo nak main lama2 pergi water park cam legoland or sunway.... masa PKP dulu je lah i kena pasang kolam plastik laman rumah sbb anak i kemaruk mandi pool boring ngadap mak je hari2 PDPR...

I & husband gi gym pun, pakai subscription yang company bayor,  free je.. hahaha takde je nak subscribe gym asing mcm babel, fitness first, fly project ke apa tu.. meriah juga membership gym yang company sponsor.. equivalently good.... ni semua husband i le mengajar, jadi cheapskate,  utilize SEMUA kemudahan free yg ada...

Security fee ni perumahan kitorg bayor le monthly, RM90 aje sebulan... mmg ada guard and cctv sini.. tp tak semahal strata bayor developer...

Husband i suka berkebun.. tp hauk juga penjagaan.. aiols baru je tebang buang pokok mangga & longan depan rumah ni ha... habis aku simen tiles buat porch susun kereta muat 4-6 bijik..  tinggal laa sikit tanah belakang and tepi rumah.. buat budak2 main rumput & berkebun sayur... ok laa takat pokok limau, cili, daun kari pandan serai daun kesum,  & berries, bunga kantan ada sume takyah pi kedai
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2024 01:06 PM From the mobile phone | Show all posts
isseliparjepun replied at 9-4-2024 12:00 PM
Setuju. In fact sebelum2 ni, I sedikit2 apply cara you berbelanja on my own expenses. I masuk KWSP ...

Kan.. boleh je tonedown lifestyle... sbb nak tido lena.... komitmen rendah.. kot nnti meninggal pun taknak la menyusahkan orang....


Di kala kawan2 i duk bayor ribu2 sebulan lazer muka,  facial, skincare branded...  i pakai skincare drugstore je.. watson guardian ade jual... i tak pernah gi facial dah berbelas tahun...  

Tu belum citer circle i dah start repair muka kat aesthetic clinic mcm kat level 7 pavilion tu.. skali lazer 7k... amende..

kalo jadi lawo takpe jugak... sejenis berani repair je tp malas menjaga.... tetap jeragat naik balik... kedut ada balik....

Benci tau ada yg abuse MC doctor repair muka sampai 30 hari MC... aku rasa ni jahat.... abuse MC for personal gain


Hidup ni pilihan... nak lifestyle tinggi or nak hidup simple, tido lena
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2024 01:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by kepompong at 9-4-2024 01:37 PM
green~tea replied at 9-4-2024 12:49 PM
Entah la.. i tak rasa keperluan pool dekat rumah..

Kalo anak i & nephews nak berenang ke apa.. g ...


anak i ada sorang masalah kaki tak boleh buat  xtvt melibatkan pergerakan kaki yg byk macam jogging atau main bola ke .... paling sesuai mmg swimming la.. kalau dia mintak gym equipment lagi i pening nak layan kena buat bilik khas utk dia pulak... ni pun aritu dia mintak i set dumb bell ke apa entah nama benda tu yg boleh custom beratnya ... i tak belikan pun ... i tunggu dia je .. once dia dah taknak swim lagi, nak buang pool tu ganti ngan black thorn

dulu.. i pernah sekolahkan dia yg kena ada training lari hari2 3km ... one day muscle peha dpt infection. memang teruk la sbb lambat dpt diagnosed.... nasib baik sempat la buat procedure sblm kuman masuk dlm darah. so mmg tak berani lah nak buat lagi
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

23-6-2024 04:15 AM GMT+8 , Processed in 0.225464 second(s), 44 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list