CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 26889|Reply: 214

[Dunia] Rakyat Malaysia mangsa diskriminasi perkauman di Korea Selatan

  [Copy link]
Post time 4-4-2024 10:21 PM | Show all posts |Read mode
Edited by maklukpenggoda at 8-4-2024 03:02 AM

Bercuti ke negara idaman sememagnya impian ramai orang

Tambahan lagi, bila sudah lama mengumpul duit untuk pergi ke negara tersebut, pasti ada rasa teruja itu betul tak?

Jika dilihat, rata-rata rakyat Malaysia gemar untuk melacong ke negara Korea Selatan kerana suasana yang cantik di sana. Boleh dikatakan ramai juga rakyat Malaysia yang datang ke Korea Selatan ini.

Namun, baru-baru ini seorang pempengaruh wanita dari Australia mendakwa layanan teruk yang diterima rakan Malaysia ketika sedang bekerja.
Dakwa ada orang Korea Selatan yang melayannya cara berbeza.

Menerusi video tersebut, wanita yang dikenali sebagai Jazmyn itu berkongsi pengalamannya ketika bekerja di sebuah restoran di Korea Selatan.

Difahamkan, ketika dia bekerja terdapat seorang rakyat Malaysia yang bekerja di restoran berkenaan.

Namun, dia dilayan teruk oleh pengurusan di sana walaupun dia mempunyai kemahiran bercakap Korea dan skil yang tinggi. Malah, rakannya itu turut dilemparkan kata-kata kesat dan dimarahi dengan teruk.

Berbeza pula buat dirinya yang hanya tahu satu dua ayat Korea sahaja tetapi masih dilayan dengan baik.

Pemandu teksi juga enggan melayan rakan dari Malaysia

Bukan itu sahaja, wanita itu juga berkongsi insiden ketika dia dan rakannya sedang berada di dalam teksi.

Pemandu teksi itu enggan untuk bercakap dengan rakannya, tetapi hanya bercakap dengan Jazymn sahaja walaupun dia menjadi penterjemah kepada Jazmyn ketika berbual.

Perkara itu membuatkan Jazmyn kecewa dan menganggap sesetengah orang Korea Selatan mempunyai sifat Xenofobia yang bermaksud ketakutan atau kebencian yang dianggap asing atau pelik.

Menurut Jazmyn, dia mendapat layanan yang baik kerana kulitnya yang berwarna putih dan rupa paras menarik berbanding dengan mereka yang kulit gelap yang datang dari negara seperti Malaysia, Filipina, Taiwan atau China yang mungkin dianggap tidak mencapai standard mereka. 

Tambahnya, sikap ini hanya dilihat dalam kalangan individu yang sudah berusia, berbeza dengan golongan muda yang berfikiran lebih terbuka.

Macam racism pun ada ya :/

https://says.com/my/seismik/wanita-australia-dakwa-rakan-malaysia-dilayan-teruk-ketika-berada-di-korea-selatan


This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-4-2024 07:32 PM | Show all posts
first.. Padan muka meleis yg sembah ratu pd ummah korea k-poop (tahi) .. pinjam ayat ... hahahahh

selepas membaca kesemua komen aku rasa memang korean ni rasis dia agak lebih dari biasa

... tetapi untuk mereka rasis pun ada reason. dalam kes ini aku percaya mereka akan bersikap lebih baik jika ada kecantikan, mereka ini masyarakat yang mengagungkan kecantikan... lihat sahaja teknologi bedah plastik mereka, amat terkenal. .. budaya buat pembedahan plastik untuk kecantikan pun meluas dlm masyarakat

.. tetapi faktor dia kokesen juga ada tetapi tak besar mcm faktor cantik. .. yang lain lebih kurang manusia lain dimana-mana dimuka bumi ini.

mereka juga ada sikap diskriminasi yang kuat jika sudah faham dan hadap perangai-perangai orang asing dinegara mereka spt ban orang pakistand dan india untuk masuk klub... ini mesti adalah reaksi mereka kerana tak tahan dengan perangai pakistani dan hindustani

mereka juga aku rasa akan menunjukkan sikap dikriminasi yang kuat bila identiti religious itu terlalu kuat. aku ada tengok documentary pasal penubuhan masjid di korea mendapat tentangan dari masyarakat setempat..mcm-mcm mereka buat

.. barangkali sifat mereka ini boleh kita fahami bila kita tengok cermin semasa melayan orang rohingya..







Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2024 10:23 PM From the mobile phone | Show all posts
NOW UOLS KNOWWWW

Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2024 10:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Bukan sebab kau cantik la. Sebab kau kokesen jah! Tu deol sembah kau!

Aku teringat sorang pompuan muda dari Uzbek, pi masuk rancangan Hello Counsellor. Pehtu dedah dia dibuli teruk dan jadik mangsa racism sebab dia dari Uzbek, Muslim n bertudung. Padahal kulit putih cerah dah cantik! And yes yang xenofobik semacam tu mostly tua kerepot kat KS tu.

Ni kisahnya:

Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2024 10:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Opismate i dulu sorang je korean but somehow she reinforeced the stereotypical things about koreans. Ada je report from malaysian staff yg dia sgt consescending towards them tapi head of hr (dari india, another story) is an asshole so gitu jela jadinya.
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2024 10:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Cantiknya jazmyn ni. Kulit wajah nampak fresh
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 4-4-2024 10:39 PM | Show all posts
ada tengok bideo kat IG, amoi singapore nih dimaki hamun dan tangan dihentak dgn penutup tong sampah oleh sorg pakcik korea, alasannya amoi nih buang sampah kat trash bin dia. Mungkin gen tua KS byk makan anjing kot
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2024 10:41 PM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 4-4-2024 10:23 PM
NOW UOLS KNOWWWW

Padan lah muka peminat kpop
Skrg baru tau ke
Kalau artists korean dtg bukan main menjerit2 nak sambut
I rather pg china holidays dari pg korea
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-4-2024 10:42 PM | Show all posts
korea memang racist sgt, jeon sommi i.o.i mix korea-canada pun mangsa bully
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2024 10:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Semoga pemuja kpop sedar.
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2024 10:49 PM | Show all posts
dorg kan superficial. klu yg dr SEA, nk2 lg klu kulit kurang putih, hidung kurang mancung,  mmg dipandang sblh mata je. klu yg cantik, ploles, putih, yg tu dilyn dgn baik.
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2024 10:51 PM | Show all posts
tapi, kalau malaysian yang cerah pinkish tinggi mata besar etc..... ni pun kena balun juga ke? kena balun sebab rupa fizikal atau sebab dorang anti negara2 SEA?

Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2024 11:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by dua_chzy at 4-4-2024 03:05 PM
blue_blur replied at 4-4-2024 02:51 PM
tapi, kalau malaysian yang cerah pinkish tinggi mata besar etc..... ni pun kena balun juga ke? kena  ...


Kena sebab kita Malaysia ni negara miskin mundur lowly inferior - bagi meka.

Tak semua la. Orang muda biasanya ok. Tua kerepot nak mampus tu yang berlagak. Dunni hwai lah. Terlebih makan anjing bak kata @dani-rox.
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2024 11:14 PM From the mobile phone | Show all posts
soko memang racist la..depa tak suka orang kulit gelap..melayu je pulun sanjung depa
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2024 11:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Dwdrum at 4-4-2024 07:48 AM

Apa yang pelik.... Racism ini di mana mana saja.... Hitam rohinya... Indian and negro kena hina... Puteh cina and caucasian ter masuk ereb kena hina juga... Manusia suka generalize ikut skin color and race.... Kena di SK  butthurt..... Akak sudah cakap ummah dari asia continent ini banyak drama..... Erebs and israelis juga dari asia .. Belum lagi kenal yahudi...sembang babi pun boleh terbang..

Harap jazmyn ini bukan slavic/rusky....perempuan rusky worst nightmare and enemy depa perempuan juga ..
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2024 11:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Boikot korsel!
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-4-2024 11:59 PM | Show all posts
China jauh lbh baik...seriously
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2024 12:13 AM | Show all posts
ultra78 replied at 4-4-2024 02:48 PM
Semoga pemuja kpop sedar.

Kalau Dolla gi sana. agak agak kena tak
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2024 12:25 AM | Show all posts
dua_chzy replied at 4-4-2024 10:28 PM
Bukan sebab kau cantik la. Sebab kau kokesen jah! Tu deol sembah kau!

Aku teringat sorang pompuan m ...

Aiol suka tngok video ni
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2024 12:35 AM | Show all posts
Duduk negara whites lagi aman uols..xde la racist terbuka mcm tu...one more diorg ada akta anti racism so boleh saman je

Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2024 12:37 AM | Show all posts
dani-rox replied at 4-4-2024 10:39 PM
ada tengok bideo kat IG, amoi singapore nih dimaki hamun dan tangan dihentak dgn penutup tong sampah ...

Buku bertemu ruas...baru2 ni tertengok reels amoi singapore dok menjerit2 maki kat melayu singapore kot...perasan first world..2 insiden dah



Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

20-5-2024 07:59 AM GMT+8 , Processed in 0.094667 second(s), 55 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list