CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 20170|Reply: 281

[Tempatan] Ayub Azizan menyatakan bahawa kebanyakan yang dapat bekerja di Petronas menggunakan KABEL

  [Copy link]
Post time 30-3-2024 10:13 AM | Show all posts |Read mode
Edited by YgBenar at 30-3-2024 10:19 AM

Istilah 'kabel' sering kali disebut dalam perkataan lain seperti talian hayat, kenalan rapat, air cond, jack kereta atau payung yang sangat mempengaruhi sesuatu keputusan sama ada temu duga kenaikan pangkat atau permohonan kerja atau pelbagai lagi yang berkaitan keuntungan kepada seseorang individu melalui jalan pintas.Amalan ini bukan saja suatu ketidakadilan dalam organisasi, malah melahirkan pilih kasih dalam organisasi apabila si pemohon menjadi orang pilihan dan paling disayangi ketua.Atas dasar kenal, orang yang baru kerja mudah naik pangkat walaupun kerjanya tidak sehebat mana berbanding orang lama yang lebih berpengalaman.Semua peluang diberikan kepadanya, yang lain berputih mata. Orang lain kerja siang malam buat yang terbaik tapi yang dapat orang yang disayangi. Itu antara realiti di negara kita.

Melalui Media Sosial,Lelaki yang bernama Ayub Azizan menyatakan bahawa kebanyakan yang dapat  bekerja di Petronas menggunakan KABEL.Ini disebabkan
ramai calon mempunyai straight 'A'.Oleh itu terlalu banyak persaingan.Dengan KABEL calon dipilih berdasarkan kriteria tertentu sepertti ibu bapa yang popular.






This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-3-2024 10:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Sama mcm kerja gomen. Yg tersepit m40 tk kerja gomen
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2024 10:22 AM From the mobile phone | Show all posts
Petronas ni swasta ke gomen?
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2024 10:37 AM | Show all posts
Edited by blue_blur at 30-3-2024 10:38 AM

lebih afdhal, networking...... kalau dia berkualiti, tak terasa sangat... ni jenis biawak, tekan bawahan, sembang melangit, minta member cover, tu ni tu ni.... ni punca dept/co tu mula bermasalah......

tapi tak la sesakit mata tengok kat jabatan awam state/federal KV ni kabel-kenegerian tu ultrahardcore...
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2024 10:39 AM | Show all posts
pada i yang ni bukan cable.more to networking.
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2024 10:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Tak lah, yg i kenal masuk dkt 10 org semua own hardwork. Tp i percaya je ada yg berlaku but maybe small percentage. Sbb if u masuk without capabilities, tk lama mana u boleh maintain dlm work environment yg tough mcm dlm petronas
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 30-3-2024 11:06 AM From the mobile phone | Show all posts
Ramai je member aku kat petronas & aku tak rasa dorg guna cable. Degree bidang dorg chem / mech engineering & dorg apply post mcm biasa. Ada jugak yg scholar bawah petronas. Even ada cable pun, petronas pun mesti la tgk qualification. Kalau mmg layak & dia go through same process, tak salah pun.
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2024 12:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Encik Ayub keja mana ye yg nk kata org lain msuk guna kabel tu? Tnya jeee
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-3-2024 12:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau Guna kabel atau networking..dan dia sememangnya layak dgn dia punya kelayakan..iols rasa okay je...
Lain la Guna kabel pastu keje dok bertiktok je..mmg elok dihumban ke kandang singa ya...
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2024 01:26 PM | Show all posts
networking and layak
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2024 04:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Agak2 nk jd cikgu blh guna kabel ka dak?
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2024 04:17 PM | Show all posts
Edited by midori888 at 30-3-2024 04:19 PM
shernazz replied at 30-3-2024 12:27 PM
Kalau Guna kabel atau networking..dan dia sememangnya layak dgn dia punya kelayakan..iols rasa okay  ...

betul....networking dan ada qualification yg layak utk position tu...kalu dia di recommend oleh org yg kita percaya, lagi lah peluang tinggi utk dpt kerja tu...lgpun lebih senang nak kerja dgn org yg kita kenal dan tau skit2 kerja dia mcm mana dari org yg kita tak kenal langsung.
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2024 04:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Camtu la hidup.

Aiol dah train diri huntok lali dengan menda2 lagha duniawi. Kalau terlalu fikirkan hal2 gini, sundiri sakit hati pehtu depresssss
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2024 04:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Btw tak ramai kenalan aku keja OnG Petronas. Yang aku kenal 3 orang je. Tapi suma masuk atas own capabilities la.
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2024 04:38 PM From the mobile phone | Show all posts
cable n layak. takde masalah. cable yg bermasalah bila x layak, ada candidate lebih layak, aniaya org lain yg lebih layak dtg byk2 kali tapisan interview just nk cukupkan proses sop padahal mmg dah ada candidate yg nk di ambil, layan candidate lebih layak mcm sampah waktu interview dan last2 candidate yg di cable tu keje x sampai 2 taun dah chow. sorry ter luah pengalaman sendiri pulak. haha. apepun percaya pada rezeki. everythg happened for a reason.
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2024 04:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by emera at 30-3-2024 04:41 PM

Aku kenal ramai keje petronas.. semua masuk atas kelayakan & pengalaman, xde kabel2. Yg masuk & keluar balik sbb bodoh x reti buat keje pun ada, tp salahkan company. Ni student aku dulu. Budak ni mmg bebal & lembik. Dia cerita a-z proses dpt keje.. kalau interview, mmg nmpk laa budak ni boleh buat keje dgn kelayakan dia…  jd officer biasa je pon. kawan aku lg sorg pulak suka cerita pasal keje dia.. so aku purrcaya yg dpt keje company hijau tu, rata2 sbb kelayakan.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-3-2024 04:55 PM | Show all posts
Networking ni membantu so that you can be spotted.

But you have to be good first!

Basic rule of survival.
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2024 04:56 PM | Show all posts
bukan ke istilah "masuk guna cable" tu more pada this organization actually takda open vacancy pon, tapi since dia nak masukkan anak sedara ke skandal dia dlm tu dia create la 1 position khas utk org tu. itu yg aku paham maksud cable.


bila 1 organization open vacancy dan si polan si polan ni up calon masing2 tu bukan masuk guna cable cuz this people masih ke go thru interview dengan HR, HOD dll, screening and so on, cuma advantages dia tu je yg ada yg recommend and fast lane
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2024 04:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Siapa ayub jijan ni
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2024 05:16 PM | Show all posts
btol ..member aku ada dua ..mintak petronas..interview pun gi berdua

sorang org selangor, sorang lg kelate ... orang jawa yg selangor tu

interviewer pun org selangor n jawa ..agak2 la sape dapat interview tu

yes ... life is a bitch ..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

20-5-2024 03:06 PM GMT+8 , Processed in 0.105050 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list