CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 27331|Reply: 106

[Tempatan] Raya bakal tiba:rekaan baju Melayu ‘see-through’, saya tidak melucahkan baju Melayu - Pereka fesyen tempatan, Arma Rahman

  [Copy link]
Post time 2-3-2024 12:11 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by YgBenar at 2-3-2024 12:17 AM


  

Pereka fesyen tempatan, Arma Rahman baru-baru ini memperkenalkan koleksi Raya untuk label Arma Couturenya di Pameran Fesyen Arma Couture @ The Avenoir Luxe Raya. Koleksi ini menampilkan lebih 30 rekaan baharu untuk lelaki dan wanita, dengan kebanyakan potongannya adalah reka bentuk semula inovatif pakaian Melayu tradisional, baju Melayu dan baju kurung.

Akan tetapi, rekaan baju Melayu ‘see-through’ atau tembus pandang telah menjadi bualan ramai. Difahamkan, bahan sifon yang digunakan untuk pakaian itu mencipta rupa tembus yang menunjukkan badan model lelaki.

Segelintir masyarakat mendakwa rekaan tersebut merosakkan nilai-nilai budaya Melayu dan rekaan itu seperti seksualkan lelaki.

Susulan itu, dalam satu temu bual bersama media, Arma terlihat bersedia sekiranya dikecam kerana penggunaan bahan see-through dalam koleksi baju Melayu yang direka olehnya.

“Sebenarnya untuk nampak lebih sopan, boleh sahaja baju Melayu itu dipakai bersama tshirt atau singlet di dalam. Walaubagaimana pun, saya percaya baju Melayu ini sesuai dengan cuaca panas di negara kita ini. Tapi walaupun rekaan saya sebegitu, saya tidak melucahkan baju itu lagi-lagi dengan penggunaan material (shifon) dan inovasi yang digunakan.

“Kalau dilihat pada model yang peragakan baju Melayu tersebut, masih terlihat sopan dengan memakai sampin. Sebenarnya baju Melayu itu tidaklah tidaklah see-through sangat kerana ia bergantung kepada pencahayaan di persekitaran.” ujarnya.

Tambahnya, walaupun rekaan baju Melayu mengandungi elemen see-through tetapi kesopanan tetap diutamakan.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-3-2024 12:16 AM From the mobile phone | Show all posts
Geli gelemannn yachhhh
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2024 12:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Pakai lah, kitorang cubit puting korang kang.
Puting besar plak tu. Haha.
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2024 12:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Sesuai sangat untuk cuaca panaih liklik dengan berangin raya nanti ni. Mesti berangin je badan dengan keti tu
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2024 12:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Mary_jane replied at 2-3-2024 12:33 AM
Pakai lah, kitorang cubit puting korang kang.
Puting besar plak tu. Haha.

Chuols ada tok laki buleh lah nak cubit2 puting diorang tu hahahah
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2024 01:03 AM From the mobile phone | Show all posts
Designer pon bapok. Buat baju gitu sebab nak tgk puting2 laki j:jijik
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 2-3-2024 01:20 AM From the mobile phone | Show all posts
dah nama pon baju melayu, bang.. watpe plak nak see thru bagai. melayu kena tutop2 wpon tghr lit2.
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2024 06:16 AM From the mobile phone | Show all posts
Drpd buat baju jarang better korang buat baju guna material yg tak panas langsung sejuk bagaikan di musim sonata.
Bila sarung je rasa sejuk berangin, malaysia ni cuaca panas tp kebanyakkan baju melayu diperbuat drpd kain getah atau kain polyster

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-3-2024 07:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Suchi replied at 2-3-2024 06:16 AM
Drpd buat baju jarang better korang buat baju guna material yg tak panas langsung sejuk bagaikan di  ...

Kan, pakai sekejap lps kuar masjid solat raya terus berlecak sana sini.
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2024 07:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Org pompuan pakai bju sifooonn ni pun ada lining dalam. Dah kenapa ko nak buat bole nampak puting diikkk
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2024 08:13 AM From the mobile phone | Show all posts
MissYouSayang replied at 2-3-2024 01:03 AM
Designer pon bapok. Buat baju gitu sebab nak tgk puting2 laki j:jijik

Seronok ke pompuan nengok putin jantan?
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2024 08:30 AM From the mobile phone | Show all posts
MissYouSayang replied at 2-3-2024 01:03 AM
Designer pon bapok. Buat baju gitu sebab nak tgk puting2 laki j:jijik

Bapok ke?mcm perempuan tulen tu
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2024 08:37 AM From the mobile phone | Show all posts
MissYouSayang replied at 2-3-2024 01:03 AM
Designer pon bapok. Buat baju gitu sebab nak tgk puting2 laki j:jijik

Ko pun x de beza dgn bapok! Jari asyik mengeji org je. Yg jijik tu kelentit mak ko lah..dpt anak cam ko hati busok!
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2024 08:38 AM From the mobile phone | Show all posts
MissYouSayang replied at 2-3-2024 01:03 AM
Designer pon bapok. Buat baju gitu sebab nak tgk puting2 laki j:jijik


Senang sikit ipan nak ukur puting zantans

Tak payah selak dah
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2024 08:45 AM | Show all posts
sonic-bertaik replied at 2-3-2024 08:37 AM
Ko pun x de beza dgn bapok! Jari asyik mengeji org je. Yg jijik tu kelentit mak ko lah..dpt anak c ...


Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2024 08:55 AM From the mobile phone | Show all posts
kotakbaju replied at 2-3-2024 12:44 AM
Sesuai sangat untuk cuaca panaih liklik dengan berangin raya nanti ni. Mesti berangin je badan denga ...

Kalau nk sejuk baik tak pyh pakai baju langsung.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-3-2024 09:00 AM From the mobile phone | Show all posts
krustykrab replied at 2-3-2024 08:55 AM
Kalau nk sejuk baik tak pyh pakai baju langsung.

runsing plak jd trend bg salam nak beraya yg keluar zantanss pakai samping je semua
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2024 09:00 AM From the mobile phone | Show all posts
Suchi replied at 2-3-2024 06:16 AM
Drpd buat baju jarang better korang buat baju guna material yg tak panas langsung sejuk bagaikan di  ...

Propa je yg dok kata fabric ini itu sejuk. Takde maknanya aihhh...
Sama la mcm telekung sk tu..org dok kata sejuk sejuk...sekali aku beli puihhh dok solat dlm ekon mmg la sejuk even ko balut badan ko dgn comforter pun. Cer solat guna kipas je, berkuap meleleh jgk peluh dlm tu.
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2024 09:02 AM From the mobile phone | Show all posts
syamzana replied at 2-3-2024 09:00 AM
runsing plak jd trend bg salam nak beraya yg keluar zantanss pakai samping je semua:2l ...

Hahaha
Alah pokcik atok laki org dok rumah mana nya diorg nk pakai baju, panas katanya. Kdg pi siram pokok pun dia ikatnya kain pelekat tu sampai atas lutut bg angin masuk
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2024 09:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Akma ni pondan yg cntik.. Dulu aku ingt pompuan..suara x mcm jantan.. Skali tgk kt ig dia p umrah pkai kain ihram.. Bru ku tau dia jntan
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

19-4-2024 10:47 AM GMT+8 , Processed in 0.315458 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list