CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 16014|Reply: 16

[Tempatan] Kadar SST 8% berkuatkuasa hari ini

[Copy link]
Post time 1-3-2024 08:20 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Ia sebahagian daripada usaha kerajaan untuk meningkatkan daya tahan kewangan negara sambil mengurangkan defisit belanjawannya.

KUALA LUMPUR: Berkuatkuasa hari ini, cukai jualan dan perkhidmatan (SST) akan naik ke 8 peratus, berbanding 6 peratus sebelum ini.

Bagaimanapun kadar baharu ini tidak merangkumi perkhidmatan untuk makanan dan minuman, telekomunikasi dan tempat letak kereta.
Peningkatan kadar SST baharu ke 8 peratus ini diumumkan dalam Pembentangan Bajet 2024 Oktober lalu.


Ia sebahagian daripada usaha kerajaan untuk meningkatkan daya tahan kewangan negara sambil mengurangkan defisit belanjawannya.

Langkah ini akan membantu kerajaan terus menjana pendapatan untuk negara.

Sementara itu, keputusan pengecualian bil air dan elektrik daripada kenaikan ini masih belum dimuktamadkan.

Peningkatan kadar ini dijangka akan menambah hasil kutipan kerajaan.

Tahun lalu, Malaysia sekadar mengutip kurang RM30 bilion.

Kutipan ini meletakkan Malaysia sebagai antara pemungut hasil cukai terendah di Asia Tenggara, dengan nisbah cukai kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) berada pada 11.8 peratus.

Kementerian Kewangan telah menganggarkan tambahan RM3 bilion hasil pada tahun depan dengan pelaksanaan kadar SST 8 peratus.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 1-3-2024 08:45 AM From the mobile phone | Show all posts

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2024 08:49 AM | Show all posts
Alhamdulillah, ini yang kami mahukan
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2024 08:51 AM | Show all posts
ini yg kami mahukannnnn...
yip2 horeee...yip2 horeee...
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2024 08:53 AM From the mobile phone | Show all posts
Rindu era Najib. Tak lawan!

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2024 09:00 AM | Show all posts
yabedabeduuuuuu
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 1-3-2024 09:19 AM From the mobile phone | Show all posts
Adakah selepas ini new pemerintah akan trnkan rate? No no no..next year or new pemerontah silap naik kan 10 trus!!!!!tahniah warga meleysia sb memilih pemimpin yang bertepatan skali!!!!

Tolak gst!!!!
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2024 09:37 AM From the mobile phone | Show all posts
kasibiman replied at 1-3-2024 09:00 AM
yabedabeduuuuuu

Sukernyeeerrrrrrrr dia...dlm hati terbakor

Kahkahkahkahkahkah
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-3-2024 09:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Antara cara kita dapat mensucikheun harta kita supaya dapat digunakheun bagi kemaslahatan umum...pembangunan,penyelarasan program2 utk rakyat

Bak kata anak jiran aku yg 3 tahun...sucikheunler harta anda...berzakatler...
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2024 09:59 AM | Show all posts
Dah check tadi nak beli barang kat sopi pun naik sikit, sikit jeeee tak luak pun kan gaji dah naik
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2024 10:07 AM From the mobile phone | Show all posts
First time dalam sejarah walanon happy gila babi dgn berita kenaikan cukai baru.....
tak mcm zaman dulo , slalu mesti dah berguling mcm babi sekor2
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2024 10:09 AM From the mobile phone | Show all posts
Piji & nuart tak nk ajak geng ke dem guling2 depan sogo?

Eh lupa piji & nuart rupanya gomen skg ni
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2024 10:32 AM From the mobile phone | Show all posts
GST elok dah
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2024 11:07 AM | Show all posts
A B C D S S T
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2024 11:30 AM | Show all posts
ikut sistem gst lg telus sbb company ada no gst n kne submit form utk claim tp sst ni sukati diorg je nk knekn kt customer xperlu isi form claim bagai.. tp yela puak walaon mane nk ngaku dia terpaling bagus
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2024 11:42 AM From the mobile phone | Show all posts
sjk dah masuk dlm M40 yg tk pnah dpt subsidi apa pun.. aku dh lama tukar gaya hidup. beli barang yg bermanfaat je. tk yah ler ikut gaya hidup tik tok.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-3-2024 11:48 AM From the mobile phone | Show all posts


Semua dapat 2%.. dia dapat, tundapat, sana pun dapat... Semua orang dapat 2%. Suka takkkk?

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

24-4-2024 05:01 AM GMT+8 , Processed in 0.125913 second(s), 45 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list