CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

1234Next
Return to list New
View: 30614|Reply: 65

[Tempatan] Rumah flat tapi selera kondo: Nampak Macam Flat Biasa, Tapi Sebenarnya Dah ‘Extend’ Sampai 3 Tingkat

  [Copy link]
Post time 29-2-2024 11:59 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Rumah flat tapi selera kondo”, ayat yang tidak lekang diucapkan kini berikutan tindakan sesetengah penghuni flat mengubahsuai kediaman mereka secara berlebihan.



Selain daripada melanggar peraturan yang ditetapkan pihak berkuasa, pengubahsuaian tersebut juga menyebabkan kesusahan kepada penduduk lain di sana.

Menerusi akaun TikTok baru-baru ini, Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) telah memuat naik beberapa gambar sebuah rumah flat yang didakwa telah diubahsuai.

Menurut persatuan itu, apabila rumah di tingkat bawah flat membesarkan atau ‘extend’ kediaman mereka, perkara ini turut diikuti oleh unit di atasnya.

Apa yang mengejutkan lagi adalah apabila terdapat satu flat yang telah diubahsuai sehingga ke tingkat ketiga.

PPIM tidak pasti berapa lama perkara tersebut telah berlaku dan mempersoalkan jika pihak berkuasa ada mengambil sebarang tindakan. Katanya lagi, flat itu berada di tepi jalan dan jelas kelihatan.

Menerusi ruangan komen, orang ramai mendakwa flat berkenaan terletak di sekitar Setiawangsa, Kuala Lumpur.

Pengurusan Bangunan Patut Ambil Tindakan
Sehubungan dengan itu, orang ramai mengecam tindakan penduduk di unit-unit berkenaan yang membesarkan rumah flat mereka sehingga sebegitu rupa.

Ada yang berkata keadaan itu berlaku apabila satu unit dihuni oleh tiga generasi keluarga. Katanya lagi, perkara ini turut menyebabkan kawasan parkir dipenuhi kereta milik keluarga sama.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-3-2024 12:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Gila lah
Selalu tengok orang flat tingkat bawah dok cop parking dan extend porch
Siap letak pause bunga hiasan plak kat tepi parking...choi
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2024 12:07 AM | Show all posts
uishh...kat mana ni?
selfish dan rasa entitled sbb dia beli 3 unit sampai ataih

kang satgi suruh p roboh
dia buat bodo ja
mesti anak beranak perangai keras kepala rasa entitled much
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2024 12:28 AM | Show all posts
Ni rupe macam Kelumpuk Kemunting kat Setiawangsa ni
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2024 12:41 AM | Show all posts
untunglah rumah corner lot. Dia tak bercucuk tanam sekali ke nyeh?
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2024 12:48 AM From the mobile phone | Show all posts
Ini flat ke..apartment ke?2 ke 3 tingkat tu?sama owner ke lain2 owner tingkat2 tu?untung la ye...beli 1 rumah dpt 2-3 rumah pree...
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 1-3-2024 12:50 AM From the mobile phone | Show all posts
How is this even possibru? Kau orang bayar duit haram kat penguatkuasa ke nok? Ngaku jah!
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2024 09:20 AM | Show all posts
tak kan penguatkuasa tak perasan kot binaan tu...takkan tak perasan
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-3-2024 09:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Anak beranak staff majlis?
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2024 09:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Tentu lah salah kerajaan setahun jagung. Kerajaan tebuk atap kan perfect. Sebab tu tutup parlimen 18 bulan…. Korang apa tauuu!
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2024 09:27 AM | Show all posts
Tgk pic Unit lain depan umah pun reno? So total 6 unit reno
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2024 09:28 AM | Show all posts

Maksudnya, dia beli satu flat ground floor, corner lot. Pastu dia reno setinggi tiga tingkat?
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2024 09:30 AM From the mobile phone | Show all posts
dah tau dok umah kecik, beranak pinak serupa tikus, mula la rasa rumah tu sempit.
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2024 09:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Rumah ni yg paling bawah milik si A, tingkat satu milik abang si A, dan atas tu milik si A juga. Maknanya si A ada 2 rumah. Yg atas tu dia kasi sewa, dia duduk oaling bawah. Yg mula2 extend rumah abang si A yg duduk tingkat 1. Pastu baru  si A buat kat yg atas tu. lepas benerapa tahun bini dia pencen, tu yg buat kat bawah tu. owner dia ni bukan setakat rumah dia bersepah kat situ, kereta pun banyak. Dah report kat dbkl, dah dpt surat memasing dah, to tu la…….
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2024 09:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Masa dia buat rumah tu, kelumpuk tu takde jmb atau mc lagi, masih dlm proses buat  sbb sblm ni pkns yg uruskan. Pengurusan setempat diambil alih sememtara oleh persatuan penduduk, tp apa yg persatuan penduduk boleh buat?? Setakat tegur je la, pastu report dbkl. Setakat tu je usaha persatuan. Dbkl pun dah bagi surat mungkin suruh owner robohkan sendiri kot, ko rasa?????? Kalu korang tgk flat yg seberang jalan tu lagi korang ternganga, cuma dorang bernasib baik sbb bukan betul2 tepi jalan, jadi orang tak nmpk. Bukan setakat kemunting tu je ye kawan2, korang terjah la kelumpuk lain tu, sama je semua. Bagi aku kalau dbkl nak roboh rumah ni semata2 mmg tak adil, kalau betul telus roboh semua sekali yg extend tu
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2024 09:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Yg extend rumah mega ni termasuk la rumah bekas pak imam surau sebelah tu ye, dan rumah mentua sorang dj radio tu.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-3-2024 09:51 AM | Show all posts
Noh rokiah ni mesti beli rumah masa zaman 90 an harga 18k je.. Nak beli rumah teres ke banglo tak mampu, renovate jelah ye dok
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2024 09:54 AM | Show all posts
gekkou replied at 29-2-2024 04:07 PM
uishh...kat mana ni?
selfish dan rasa entitled sbb dia beli 3 unit sampai ataih

Suruh roboh dia buat rusuhan, mintak pampasan.. Balerrr lah gini, pahtu kata org zalim nak robohkan apa yg dia buat
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2024 10:00 AM From the mobile phone | Show all posts
dewi_rina replied at 1-3-2024 09:51 AM
Noh rokiah ni mesti beli rumah masa zaman 90 an harga 18k je.. Nak beli rumah teres ke banglo tak ma ...


Masa beli dulu rumah ni dlm 40k je, skg ni dlm150k. Kat sini strategik sbb semua mudah, semua ada. Bas percuma, akses ke mrr2 duke. Sewa pun mahal kat sini, kalau dpt 800 sebulan pun kira beruntung sngt, tp masaalah parking la sngt kritikal
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2024 10:01 AM | Show all posts
noradaniez replied at 1-3-2024 02:00 AM
Masa beli dulu rumah ni dlm 40k je, skg ni dlm150k. Kat sini strategik sbb semua mudah, semua ada. ...

800 kira murah sangat dah tu, sekarang nak cari harga 800 dekat dgn pelbagai kemudahan susah nak dapat, paling-paling 1.2k
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

19-4-2024 10:21 AM GMT+8 , Processed in 0.254289 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list