CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 4720|Reply: 21

Lelaki Singapura Diberkas Tinggal Lebih Masa Sejak 2011

[Copy link]
Post time 27-2-2024 08:45 AM | Show all posts |Read mode






JOHOR BAHRU – Tindakkan seorang lelaki warga Singapura tinggal lebih masa di negara ini sejak 2011 berakhir apabila dia antara lima warga asing ditahan Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) Johor dalam Ops Bersama yang dijalankan semalam.


Pengarah JIm Johor, Baharuddin Tahir berkata, lelaki berusia 34 tahun itu ditahan kira-kira pukul 9.30 pagi di Jalan Wadihana di sini.


Menurutnya, lelaki itu ditahan bersama seorang lelaki Bangladesh.


“Tindakan diambil susulan aduan awam berhubung kegiatan membina struktur kedai di atas rizab awam tanpa kebenaran dan kewujudan warga asing di Jalan Wadihana, Johor Bahru.


“Hasil pemeriksaan operasi tersebut mendapati seorang lelaki warga Singapura berusia 34 tahun telah tinggal lebih masa sejak 2011. Turut ditahan di lokasi sama seorang lelaki warga Bangladesh kerana melanggar syarat pas yang ditetapkan,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.


Dalam operasi di sekitar Pasir Gudang pula, JIM telah menahan dua lelaki warga Indonesia dan seorang lelaki warga Pakistan kerana tidak memilikisebarang pas atau permit yang sah untuk berada di Malaysia.


Beliau berkata, kesemua mereka dipercayai dengan munasabah telah melakukan kesalahan di bawah Seksyen 6(1)(c) Akta Imigresen 1959/63 (Akta 155) kerana tidak memiliki sebarang pas atau permit yang sah untuk berada di Malaysia.


Mereka turut melakukan kesalahan dibawah Seksyen 15 (1)(c) Akta Imigresen 1959/63 (Akta 155) kerana tinggal lebih masa dan Peraturan 39(b) Peraturan-peraturan Imigresen 1963 kerana melanggar syarat pas yang ditetapkan.


Ujarnya, sebanyak satu notis untuk hadir ke pejabat dikeluarkan kepada individu dalam operasi tersebut bagi membantu siasatan.


“Kesemua tahanan ditempatkan di Depot Imigresen Setia Tropika untuk siasatan dan tindakan lanjut,”katanya.


Sumber – KOSMO! ONLINE
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-2-2024 08:53 AM From the mobile phone | Show all posts
Bukab ker singaporean ckp malaysia ni xmaju mundur, xder kelas...pehalll ko nk tinggal lebih masa kat sini?
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2024 09:39 AM | Show all posts
msdummy.2018 replied at 27-2-2024 08:53 AM
Bukab ker singaporean ckp malaysia ni xmaju mundur, xder kelas...pehalll ko nk tinggal lebih masa ka ...

kiasu2 yg banyak mengutuk kan..yg tinggal lebih masa ni bangsa apa tu
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2024 09:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Aihhh...masuk secara haram...tinggal tanah haram...
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2024 10:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Lamanya duduk mesia tapi tak kena tangkap...mungkin mak ke bapak dia asal mesia, jadi dia nie duk jb sesuka hati..
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2024 10:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Pandai cakap Bahasa melayu tak?
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 27-2-2024 11:26 AM From the mobile phone | Show all posts
epullipan replied at 27-2-2024 09:39 AM
kiasu2 yg banyak mengutuk kan..yg tinggal lebih masa ni bangsa apa tu

Pas tuh sb isi minyak kat malaysia, beli belah kat msia...ko dh kenapa kannn...why nk downgrade nyopping kat tempat kasta rendah kannn...xreti malu ker? Ha gituuu aku memerli
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2024 11:50 AM | Show all posts
Tak boleh survive di negara sendiri la tu.

Jangan play victim jaja cerita ko kena evict tanah nenek moyang kena rampas minta simpati dunia pula ya.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-2-2024 11:52 AM | Show all posts
shernazz replied at 27-2-2024 10:17 AM
Pandai cakap Bahasa melayu tak?

Mestilah pandai. Patut ko tanya pandai BI tak.

Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2024 11:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Altantuyar sampai keliang lahad rekod kemasukheun ke malaya tak ada .....
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2024 12:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Umur 34
Dah dok sini sejak 2011
Makna since he was 21 yrs old
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2024 12:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Agaknya dia ingat Singapore masih dalam Malaysia kot
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2024 01:05 PM | Show all posts
imigresen ni time rakyat tak bayar cukai, ada hutang boleh plak link dengan sistem dia.
tp warganegara asing masuk tak keluar2... takde pulak rekod ya?

kat kilang i ni... operation waste pun kita kira, production belum jalan kita dah kira projected waste berapa... supaya takde orang boleh cilok dan jual kat luar.

apesal kerajaan yang ada sumber yang banyak, tak mampu nak wujudkan sistem yang efficient?
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2024 03:39 PM From the mobile phone | Show all posts
stingergrumpy replied at 27-2-2024 11:56 AM
Altantuyar sampai keliang lahad rekod kemasukheun ke malaya tak ada .....

pelik..rekod keliang lahad..ada tak?
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2024 04:49 PM From the mobile phone | Show all posts
msdummy.2018 replied at 27-2-2024 08:53 AM
Bukab ker singaporean ckp malaysia ni xmaju mundur, xder kelas...pehalll ko nk tinggal lebih masa ka ...


Demi mencekik subsidi,sanggup telan ludah sendiri.
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2024 04:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Sepet2 dari prc yg nyorok di sini bila nak tgkp?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-2-2024 05:31 PM From the mobile phone | Show all posts
X balik raya kt kg ke?
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2024 05:49 PM From the mobile phone | Show all posts
kes terpencil ni...kena check criminal record dia kt sana... sbelum kena sentence, dia gerak cepat2 ke sini dan take shelter (maybe masuk secara haram by swimming/paddling ?? ) who knows... contohnya kt area The Veil Puteri Harbour tu dekat betul dgn Singapore,mcm sungai je...
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2024 12:20 PM | Show all posts
lamanya.....sampai gundu
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2024 03:44 PM | Show all posts
kalau Cina dikata tinggal lebih masa, kalau Bangladesh boleh lak dipanggil "PATI"
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

22-5-2024 01:45 PM GMT+8 , Processed in 0.060098 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list