CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 6169|Reply: 20

[Tempatan] Kadar dividen bakal diumumkan KWSP lebih rendah?

[Copy link]
Post time 26-2-2024 10:11 AM | Show all posts |Read mode
KUALA LUMPUR: The Employees Provident Fund (EPF) is expected to announce its dividend rate for 2023 early next month.

"The dividend will most likely be announced in early March," a source told the New Straits Times Press.

An analyst projected the rate would be between 5.5 per cent and 6.5 per cent, higher than 2022's 5.35 per cent for conventional savings and 4.75 per cent for syariah savings.

"EPF has a more sustainable economic scale with assets under management of RM1.1 trillion. It gives EPF advantages in terms of investment options and negotiations with external fund managers," said UniKL Business School economic analyst Associate Professor Dr Aimi Zulhazmi Abdul Rashid.

"However, due to the large size of the investment fund, it has to work harder to get a high return in terms of ringgit, even if the percentage is small.


"For example, for every one per cent in dividend, EPF has to pay RM11 billion and this is challenging enough in the current economic situation.
"EPF is expected to provide a better dividend for 2023 of between 5.5 and 6.5 per cent," he said.

EPF recorded an investment income of RM47.86 billion in the nine months ended Sept 30 last year, an increase of 33 per cent compared with RM36.04 billion in the same period in 2022.

In the third quarter ended Sept 30, 2023, total investment income was RM14.67 billion. This was an increase of RM2.38 billion compared with the same quarter in 2022.

Last month, the fund announced the appointment ofAhmad Zulqarnain Onn as its new chief executive officer.

Ahmad Zulqarnain, who previously led Permodalan Nasional Bhd as president and group chief executive, succeeded Datuk Seri Amir Hamzah Azizan, who was appointed finance minister. He had led the EPF since March 1, 2021.


https://www.nst.com.my/news/nation/2024/02/1017186/epf-2023-dividend-between-55pc-and-65pc-analyst-projects

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-2-2024 11:29 AM | Show all posts
Kalau gini takpe, dorang suruh paham.. Kena paham ekonomi merudum, baru nak naik.. Cuba masa tokjib, abah, dgn mail sabri dulu.. Sikit je suruh tukar.. Yg kalini pandai pulak suruh tunggu 5 tahun eh
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2024 12:30 PM | Show all posts
aikkkk ku sangka kan PMX hebak....
baik suruh sabri/abah cho/bossku je jadi PM macam ni...
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2024 12:32 PM | Show all posts
menang sorak kpg tergadai jah pmx oiii
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2024 12:57 PM | Show all posts
b40 dan ke bawah tak peduli semua ni, yg penting nak kluar kwsp...hari2 meratib live kat tik tok tolonglah luluskan pengeluaran kali ke berapa ntah...
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2024 12:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Tahniah Kerajaan Madani
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 26-2-2024 04:55 PM | Show all posts
"EPF is expected to provide a better dividend for 2023 of between 5.5 and 6.5 per cent,"

Alhamdulillah. Sentiasa bersyukur.
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2024 05:01 PM | Show all posts
tobobon replied at 26-2-2024 12:57 PM
b40 dan ke bawah tak peduli semua ni, yg penting nak kluar kwsp...hari2 meratib live kat tik tok tol ...

ingatkan dah berhenti meratib. Tapi kalau ada i-sinar lagi, iols bersedia untuk keluarkan juga
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-2-2024 05:13 PM | Show all posts
hyie replied at 26-2-2024 05:01 PM
ingatkan dah berhenti meratib. Tapi kalau ada i-sinar lagi, iols bersedia untuk keluarkan juga :lo ...

hahaha..maybe sebab tu kot gomen ralat nak bagi kelulusan..depa fikir lulus tu hanya utk depa2 jer.. padahal dah nama kwsp...haruslah semua yang mencarum terlibat..
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2024 09:24 PM | Show all posts
dewi_rina replied at 26-2-2024 11:29 AM
Kalau gini takpe, dorang suruh paham.. Kena paham ekonomi merudum, baru nak naik.. Cuba masa tokjib, ...

Right.....
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2024 02:02 AM From the mobile phone | Show all posts
tobobon replied at 26-2-2024 12:57 PM
b40 dan ke bawah tak peduli semua ni, yg penting nak kluar kwsp...hari2 meratib live kat tik tok tol ...

aku b40.. kalau boleh keluar lagi epf aku pun mau.. boleh guna untuk tampung keperluan hidup.
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2024 07:39 AM From the mobile phone | Show all posts
So apa untungnya zaman Anwar ni....zaman syok sendiri oleh halusinasi beliau sendiri...
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2024 09:22 AM | Show all posts
che_yatt replied at 26-2-2024 06:02 PM
aku b40.. kalau boleh keluar lagi epf aku pun mau.. boleh guna untuk tampung keperluan hidup.

Tak boleh, deme cakap pmx pandai lah nak buat apa untuk tolong rakyat.. Bukan mcm abah bagi orang keluarkan duit sampai habis, padahal org tu jugak lah yg dok melalak depan istana negara buat petisyen suruh agong luluskan pengeluaran 10k one off
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2024 10:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Dah katanya large size fund susah nk bagi higher return, bagi je la yg menyalak beramai2 nak kluar duit tu...so that yg tinggal can enjoy higher return
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2024 10:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku b40 tapi tengok akaun 2 skrg ni memang taknak dah lah aku keluarkan.. Keluarkan dulu sebab memang terjejas teruk tp skrg dah okay takde keperluan nak keluarkan. Kalau yg tak cukup duit tu ikut suka lah. Duit sendiri kan
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2024 10:31 AM From the mobile phone | Show all posts

TAJUK KEPALA BUTOH MISLEADING

This is higher than last year...

Kenapa kau kepala butoh buat tajuk cakap rendah????

Isi berita tak jive...



"An analyst projected the rate would be between 5.5 per cent and 6.5 per cent, higher than 2022's 5.35 per cent for conventional savings and 4.75 per cent for syariah savings"
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-2-2024 11:42 AM | Show all posts
Dapat lebih tinggi sikit dari tahun lepas kira ok la.  Atau actually hasil sebenarnya boleh bagi lagi tinggi tapi depa letak cushion utk next year punya dividen supaya taklah sangap sangat sebab economic outlook 2024 not looking good…
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2024 11:56 AM | Show all posts
green~tea replied at 27-2-2024 10:31 AM
This is higher than last year...

Kenapa kau kepala butoh buat tajuk cakap rendah????

sebab dia fail inggerish.

acik2 yang faham sikit2 pulak malas membaca

Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2024 12:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Decaffeinated replied at 27-2-2024 11:56 AM
sebab dia fail inggerish.

acik2 yang faham sikit2 pulak malas membaca

Sejenis penghasut nak suruh acik2 bodoh mengamuk je....
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2024 12:03 PM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 27-2-2024 10:31 AM
This is higher than last year...

Kenapa kau kepala butoh buat tajuk cakap rendah????

Kann..weeknd lps kluar berita mention dijangka lbih tggi..tetiba eh yg ni tajuk lbih rendah?

Uols yg lain weeknd mmg x membaca ke?

Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

16-4-2024 03:04 AM GMT+8 , Processed in 0.092630 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list