CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 4859|Reply: 10

"Manusia Kena Rotan Pon Sakit Apatah Lagi Binatang", Polis Siasat Kes Tular Dera Anjing

[Copy link]
Post time 26-2-2024 08:55 AM | Show all posts |Read mode






PASIR GUDANG - Polis membuka kertas siasatan berhubung kejadian tular penderaan seekor anjing yang berlaku di taman perumahan Johor Jaya pada Khamis lalu.


Ketua Polis Daerah Seri Alam, Superintenden Mohd Sohaimi Ishak berkata, laporan berhubung kejadian dibuat oleh seorang wanita warga tempatan berusia 49 tahun.


"Sebelum itu, video berdurasi 28 saat mempaparkan kejadian seorang individu merotan anjing peliharannnya tular di Facebook pada Sabtu.





"Hasil siasatan awal mendapati, kejadian berlaku di kawasan Taman Perumahan Johor Jaya kira-kira jam 9.30 malam, Khamis lalu," katanya dalam kenyataan pada Ahad.


Menurut Sohaimi, kes disiasat mengikut Seksyen 428 Kanun Keseksaan yang mana jika sabit kesalahan boleh membawa hukuman tiga tahun penjara atau dengan denda atau kedua-duanya sekali.


"Kes turut disiasat mengikut Seksyen 29 (1) (a) Akta Kebajikan Haiwan 2015, jika disabitkan kesalahan boleh didenda maksimum RM100,000 atau dipenjarakan tidak lebih tiga tahun atau kedua-duanya sekali," ujarnya.


Katanya, orang ramai dinasihatkan tidak melakukan penganiayaan terhadap haiwan peliharaan dan meningkatkan kesederaan mengenai perlindungan terhadap haiwan.






Sumber :Sinar Harian
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-2-2024 11:08 AM | Show all posts
Anjing makhluk bijak. Camner nak bentuk minda dorang bergantung dgn cara owner. Keras sangat jadi trauma. Macam budak2 lah. Bukan x boleh bagi hukuman fizikal tapi agak2 lah. Tgk sifu2 behaviour anjing time dia nk train anjing bermasalah, dia tolak dgn badan, tolak sket dgn kaki, x der nk tampar2.

Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2024 11:31 AM | Show all posts
takyahla bela anjing sebab aku tgk anjing ni mostly perangai pun macam anjing mmng anjingla..lagi2 kalu stress buatnya anjing buat perangai anjing lagi stress.
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2024 12:01 PM | Show all posts
Nak bela binatang tapi pendera.
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2024 12:28 PM | Show all posts
HUKUM OWNER ANJING TU.. SEBAT KE?
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2024 12:32 PM From the mobile phone | Show all posts
nape rotan dia...
manusia ni kdg2 perangai lebih dari binatang
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 26-2-2024 01:02 PM | Show all posts
xyah bela klu x mampu nk jaga properly. nk train anjing boleh tp bkn dera
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2024 01:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Terima kasih kepada pengadu yg berani tampil buat laporan.
Owner celaka. Kalau anjing tu tokak kau, self defense kau akan claim. Kesian, Anjing ni haiwan bijak dan ada emosi. Sekali buat baik pada anjing, selamanya dia harga terhutang budi, tapi dah kena dera ni dia Trauma lepas ni susah nak percaya manusia dah.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-2-2024 01:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Apa status kes ni ya?
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2024 01:29 PM From the mobile phone | Show all posts
leluhur parashit paling hina dan terkutuk di atas muka bumi
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2024 12:51 PM | Show all posts
jari10: Apa status kes ni ya?

kalau OWner keluar kad OKU paham paham la.

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

18-5-2024 05:21 PM GMT+8 , Processed in 0.065628 second(s), 36 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list