CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

1234Next
Return to list New
View: 21879|Reply: 72

[Tempatan] Warga emas Zakaria Abdul Wahab yang berumur 70 tahun jadi penunggang Grab,tanggung 2 anak lelaki menganggur.Apa yang telah berlaku?

  [Copy link]
Post time 21-2-2024 11:37 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by YgBenar at 21-2-2024 11:42 PM

Bersara sering menjadi tanda aras masa untuk berehat dan menikmati masa-masa bersama keluarga, Zakaria Abdul Wahab yang berusia 70 tahun melanggar norma tersebut dengan memilih untuk terus bekerja sebagai penunggang Grab.





Zakaria Abdul Wahab memulakan kerjayanya sebagai seorang pemandu selama 22 tahun.


Setelah bersara, Zakaria menjadi penunggang Grab pada Ogos 2021, berazam untuk menyara keluarganya yang terdiri daripada isteri dan dua anak lelaki yang menganggur.


Dalam temu bual dengan FMT, Zakaria berkongsi pandangan tentang rutin hariannya, yang dihabiskan hampir 12 jam bekerja sehari.

Di sebalik tuntutan fizikal dan turun naik dalam pendapatan, terutamanya semasa cuaca buruk, Zakaria tetap bertekad dalam komitmennya untuk menyara keluarganya.

Dia tidak suka dengan masa yang dihabiskan berehat di rumah, sebaliknya beliau lebih gemar berbual santai dengan rakan pemandu semasa rehat sebentar di gerai mamak.

Walaupun umurnya sudah jauh usia, motivasi utama beliau untuk bekerja adalah keluarganya. Zakaria amat sedar bahawa menyara kehidupan keluarganya adalah tugas peribadinya.

“Saya memutuskan untuk melakukan ini kerana kami memerlukan wang untuk perbelanjaan harian kami. Kedua anak lelaki saya tinggal bersama saya dan mereka menganggur. Jadi, saya terpaksa menanggung dan bekerja,” jelas Zakaria yang tinggal di Cheras.

Hebatnya, Zakaria tidak menyatakan hasrat untuk bersara, memetik kesihatannya yang baik dan keseronokan yang beliau rasai sebagai penunggang Grab.

Dalam menyampaikan kata-kata hikmat kepada belia, Zakaria menekankan kepentingan untuk berusaha dan sentiasa memberi dedikasi yang baik untuk mencapai kejayaan.
www.freemalaysiatoday.com/category/leisure/2024/02/21/70-year-old-grab-rider-proves-age-is-

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-2-2024 11:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Helok la Zakaria fefeling muda. Orang tua kalau badan masih kuat memang rasa lemas la, tak sedap badan la, sakit sana sini, jika dok dendiam di rumah.
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2024 11:45 PM From the mobile phone | Show all posts
kalo umur dia dh 70... ank dia paling muda pung..30an rasanya...apa yg berlaku sebenarnya???
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2024 01:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Patut anak lelaki 2 orang tu yg jadi rider. Mmg taklah bapak nak harapkan duit anak camni.
Semoga pakcik dikurnia kesihatan yg baik ..kuat dan dimurahkan rezeki.
Sedihhhh...
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2024 01:19 AM | Show all posts
Jadi apo? Dah ada dalam kitab dunia semakin pelik..anak2 jd tuan pada ibu bapa..ulamak2 pun bergaduh sesama sendiri...
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2024 01:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Maybe anak2 dia lahir masa umur pakcik ni lewat 40an ke atas. Semoga dimurahkan rezeki pakcik sekeluarga
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 22-2-2024 01:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Pak cik kalo drive grab car pun lg bgs kurang penat Dr rider. Tp kerajaan sial ni sj bg susah org nak buat grab car. Psv la, evp la, insurans ehailing la. Semoga kerajaan yg ada ni Mati dlm keadaan Hina.
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2024 01:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Pokcik dari anak pokcik menganggur, baik la ajak sekali deme tu jadi grab driver, masa pun flexible. Boleh la sama2 tlg ringankan beban. Kalau pompuan boleh la bagi excuse tunggu org minang, ni laki pokcik ui suruh jela deme sama2 cari rezeki
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-2-2024 06:34 AM From the mobile phone | Show all posts
2 ank lelaki kat umah tu dah kenapa
OKU terbaring ke sampai xleh buat keje
Pakcik citer la abis2
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2024 06:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Mungkin anak2 masih kecil
Atau klu dh anak2 dh bsr
Pakcik tak boleh hrpkan duit anak
Mcm kata tred sblh
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2024 06:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Baper umo anak2 dia?
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2024 07:17 AM | Show all posts
Gen Z Alfa Haprak Satu Sen Tarak Guna Wooo

Kecik KEcik Tanak mampos

Besar2 SUsahkan Mak Pak

Realiti Majoriti Gen Z n Alfa camni la semua

10-20 pasni ..mak pak tanggung ..nak keja apa seme ..bullshit

sembang berdegar semua teori kuar

praktikal ? elok bela monyet lagi bagus, bleh guna wat pulas nyor

Gen Z Alfa = BEBAN !!!
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2024 07:37 AM From the mobile phone | Show all posts
didikan mak, ayah juga
aku tgk siblings aku mcm ini gak
tpi yg perempuan lah, dimanjakn sgt
smpai dh kawen pun hrp mak aku gak
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2024 07:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Elok pakcik ni kita mskkan ke rumah org tua..pepandai la 2 ekor bewak tu carik makan..
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2024 08:04 AM From the mobile phone | Show all posts
honeybee1802 replied at 22-2-2024 07:41 AM
Elok pakcik ni kita mskkan ke rumah org tua..pepandai la 2 ekor bewak tu carik makan..

Setuju at least kat rmh org tua makan minum ada org tgk kan. Terjamin la skit.
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2024 08:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Ni ank2 jenis degil dah suh kj dah paksa keje pun mls.. Nk x nk bpk terpaksa kuar keje
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-2-2024 08:22 AM | Show all posts
rampas hp anak2 pokcik tu....tak pun suruh diarang jd influencer....duk rumah buat duit berkepuk2 buat content....
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2024 08:24 AM | Show all posts


Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2024 08:25 AM | Show all posts
Maksud tersirat wartawan yg tulis artikel ini adalah nak bagitau pasal 2 orang anak yang menganggur tu
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2024 08:52 AM | Show all posts
salah pakcik jugak ni. sbb kecik2 tak kenalkan rotan kpd anak2 tu... smpi tua pun sayang lg
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

21-4-2024 09:27 AM GMT+8 , Processed in 0.079266 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list