CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

1234Next
Return to list New
View: 22660|Reply: 70

[Tempatan] BERHENTI harapkan duit ANAK! Anak terhimpit, hidup pun susah

  [Copy link]
Post time 20-2-2024 10:30 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-2-2024 11:57 PM | Show all posts
Anak itu pelaburan. Dah masuk dalam kubur pun dok harap anak hantar pahala.
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2024 01:12 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku sangat open dengan idea duduk kat rumah orang2 tua lepas pencen. Bukan yang selalu masuk surat khabar tu.. ni macam yang taitai duduk main majong & buat crochet tu. Or sekolah pondok warga emas. Kawan2 aku cakap aku gila sebab aku kan dah ada anak. Bagi aku yang dah merasa jadi sandwich ni, aku x mengharap anak tanggung bila dah tua.
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2024 04:03 AM From the mobile phone | Show all posts
Tak salah pun nak harapkan anak bantu. Anak sendiri bukan anak orang lain. Mak Ayah ni kadang tak cakap apa pun...bila dah tua tu source of income pun takde....yg ada EPF n pencen tu syukurlah ..tapi yg takde nak harapkan siapa lagi?
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2024 06:56 AM | Show all posts
Rasa gak jadi sandwich, masa bujang dulu pernah bgi rm1k kat kampung
Tapi pas dah ada famlly dan komitmen, xblh bagi banyak mcm dulu
Sekarng pun kos sara hidup naik, aku dh downgrade hidup
Tapi tgk siblings yang dok kampung still hidup bermewah2
Yelah semua masih disponsor makan, minum, tempat tinggal
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2024 07:03 AM | Show all posts
apa salahnya membantu mak bapak kan, masa kita kecik, belajar, sambung belajar, baru kerja, dah kerja, depa tak de pun merungut time nak membesarkan kita.

tak salah hulur seratus dua dan semampu kita gitu..
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 21-2-2024 07:16 AM From the mobile phone | Show all posts
Itu mmg tanggungjawab ibubapa bknnya anak2 buat loan ngn dorang pun

Kenapa la anggap semua tu mcm hutang plak, takda anak menangis2 doa hari2 nak anak, sedih risau acik bawang mengata
Bila ada anak anggap anak mcm pelaburan lak hantar anak masuk tahfiz sbb nak anak tarik masuk syurga, hantar anak belajar tinggi2 supaya anak keje bagus nnt boleh sara mak pak

Mmg tak salah anak nk bantu mak pak kalau mak pak tu susah asnaf takda pendapatan tp bukannya sampai anak2 tu sendiri plak hidup dlm kesempitan lelagi kalau anak2 tu dh bekeluarga.
Kena ingat ye kalau anak kita tu lelaki, menantu dan cucu tu bawah tanggungjawab kita tau kalau anak kita tu tak mampu atau dah meninggal.
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2024 08:08 AM From the mobile phone | Show all posts
Mak bapak yg harapkan duit daripada anak di waktu senja adalah orang yang tidak buat perancangan awal di waktu muda. Financial planning perlu dibuat sewaktu start masuk kerja lagi.

Anyway aku assume mak bapak tu dah settle hutang rumah dan kereta. Manakala golongan muda yang masuk kerja sekarang belum tentu mampu nak beli.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-2-2024 08:16 AM From the mobile phone | Show all posts
Maybe parents dia habiskan duit banyak untuk anak tu sambung belajar, so tak banyak duit waktu pencen. Tak boleh hentam sama rata. Kalau parents takde berhabis untuk anak, maybe duit diorang pun banyak waktu pencen.
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2024 08:36 AM | Show all posts
kerana terlalu berpaksikan konsep anak itu rezeki,,maka berharap anak2 mensponsored kehidupan ketika tua..

patutnya letak dulu konsep anak itu amanah..tanggungjawab kita atas kemenjadian dia,

aku berharap aku dpt survive dengan apa adanya di hari tua,,

Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2024 08:41 AM | Show all posts
kalau x berkemampuan ibu dan bapa..mmg ada pandangan ulama kata wajib. Tapi pernah dengar ceramah agama .. berdosa besar  ibu dan bapa yang membesarkan anak dengan mengharapkan balasan. Anak itu amanah..membesarkan..mendidik..adalah tanggungjawab.

sebab mmg ada ibu bapak yang jenis beranak ramai2..pastu dengan x ambik tahu pun tanggungjawab tu... tapi mak pak dah mengira...time anak koje besar nanti...kalau 1 anak bagi 500 sebulan..5 anak dah 2500... gituuuuu

padahal didikan, besarkan..masa diorg kecik diabaikan..
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2024 08:43 AM | Show all posts
azimodin replied at 21-2-2024 01:12 AM
Aku sangat open dengan idea duduk kat rumah orang2 tua lepas pencen. Bukan yang selalu masuk surat k ...

aku setuju yang ni...

duk rumah org2 tua yang buat actviti mengaji ...belajar ilmu agama...aku rasa ok..
sekali sekala anak2 boleh dtg jenguk....
mereka pun bekerja dan ada kehidupan sendiri nnti....
usah di tambah urusan anak2..
klu anak2 mmg kaya raya...nak hire 1 maid jaga..boleh la di pertimbangkan duduk dgn anak2...kalau dah tua..
tp klu harapkan anak2 yang tgh bekerja menjaga and menguruskan kita...
baiklah aku pi duk rumah org2 tua..or pondok mengaji...huhu

so skrg mmg tgk mengumpul duit tuk bayar rumah org2 tua nanti2...klu di panjangkan usia...
kot klu anak2 berkeras nak menjaga...duit yang aku simpan ni...bulan2 aku bg jah pada anak mana yang jaga aku esok2...


Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2024 08:48 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalu anak tu mampu, apa salahnyer dia bantu sara parents dia...anak kawan meols baru few years kerja, ada kasi mak dia duit, mak dia takde pun minta, anaknyer mampu. Kwn meols pun ada every 5 years skali belikan parents kereta baru.
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2024 09:06 AM | Show all posts
Percaya lah ckp aku
anak2 yg baik berbakti pd Mak Ayah akan hidup lebih baik
kwn2 aku mmg jenis baik dgn Mak Ayah
mmg hidup diorg lapang betul rezeki
nak cerita pun pnjg
Aku jenis yg okay klu duduk rumah org2 tua
kwn aku jgk yg cerita
diorg hantar sorang Makcik diorg kat rumah org2 tua
belah2 Selangor sana
tempat tu baru je beroperasi
tempat tu ada rumah2 kecil
untuk single/couple
ms dia hantar Makcik dia RM900 1 bulan untuk 1 rumah
makan boleh masak sndr
Tuan tanah/Ustaz akan pastikan kau join solat jemaah
& masa mengaji je
lain masa kau buat hal sndr
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2024 09:08 AM From the mobile phone | Show all posts
Parents pun sanggup ye tk enjoy life sebab nk sara anak- anak. Apa salahnya bagi org tua sedikit duit. Atleast bagi duit untuk brg rumah dan makan ckuplah.
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2024 09:24 AM | Show all posts
ultra78 replied at 21-2-2024 08:08 AM
Mak bapak yg harapkan duit daripada anak di waktu senja adalah orang yang tidak buat perancangan awa ...

itulah perancangan diorg dari awal,dah berhabis melabur nt anak dah besar time tu plak anak senangkan diorg,
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-2-2024 09:27 AM | Show all posts
cm_vungtau replied at 21-2-2024 08:16 AM
Maybe parents dia habiskan duit banyak untuk anak tu sambung belajar, so tak banyak duit waktu pence ...

perancangan jangka masa panjang xde sbb tu jd mcm tu,
da jd budaya kita mcm tu di hari tua anak akan salurkan kewangan,

Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2024 09:29 AM | Show all posts
cycra replied at 21-2-2024 08:36 AM
kerana terlalu berpaksikan konsep anak itu rezeki,,maka berharap anak2 mensponsored kehidupan ketika ...

mmg budaya kita cmtukan,kalau dlm drama pun ada setengah tunjuk adegan ke arah tu,
melainkan drama membabitkan keluarga ceo megah holding,parent yg support anak hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2024 09:35 AM From the mobile phone | Show all posts
cm_vungtau replied at 21-2-2024 08:16 AM
Maybe parents dia habiskan duit banyak untuk anak tu sambung belajar, so tak banyak duit waktu pence ...

Meols ada kenal atok dan nenek yg masa anak dapat belajar kat US. Dorg kwn pada atok meols dan nenek tu rajin la borak2 dgn meols. Atok ni keje jual insurance dan xde la kaya pon dan nenek ni cikgu sekolah rendah (graduan dari USA). Msa anak yg ke 2 dpt sambung blajar ke US. Atok dan nenek ni ambil keputusan jual tanah (pusaka dari belah atok di Kajang, atok ni anak org kaya) ada lah dpt dlm RM1juta. Bwk semua anak 3 org yg masih sekolah ke sana. Atok ni keje kat station myk dan nenek ni keje sbgai housekeeping. Dorg pegi dalam tahun 1987 sampai 2001.
Masa 2001 anak2 buat banglo utk parents dorg kat tanah pusaka nenek. Dorg takde lah kaya, kereta tak berganti sejak beli 2001. Tapi ckup seadanya. Balik sini pon msing2 dah umo pencen dah. Anak2 mmg baik lah bantu mak pak yg dah xde pendapatan.

Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2024 09:36 AM From the mobile phone | Show all posts
seri_mawr replied at 21-2-2024 08:43 AM
aku setuju yang ni...

duk rumah org2 tua yang buat actviti mengaji ...belajar ilmu agama...aku ra ...

Kan.. bangsa kita dimomokkan dengan kisah sedih retirement homes. Iouls rasa ok je kalau tua2 tadarus dengan kawan2 lepas tu lepak2 tengok naagin petang2 daripada tunggu anak balik dari kerja. Retirement homes pon ada yang jenis daycare. Pagi anak hantar, petang boleh jemput. So mari la kita menabung untuk retirement
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

24-4-2024 04:59 AM GMT+8 , Processed in 0.074251 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list