CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 11178|Reply: 98

[Tempatan] Prestasi ringgit akan dijawab Gabenor BNM - PM. Post #8 Jawapan Gabenor BNM

  [Copy link]
Post time 20-2-2024 05:01 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by mojarean_X at 20-2-2024 08:58 PM

Anwar berucap semasa merasmikan Persidangan Antarabangsa Ekonomi dan Kewangan Islam (ICIEF) ke-15, pada Selasa. - Foto Bernama

PUTRAJAYA: Segala persoalan mengenai prestasi ringgit akan dijawab oleh Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM), Datuk Abdul Rasheed Abdul Ghaffour.
Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim menjelaskan, Abdul Rasheed sudah berjanji untuk menjelaskan mengenai perkara itu.

"(Mengenai prestasi) ringgit, gabenor (Abdul Rasheed) ada di sini. Dia dah janji nak jawab," katanya ringkas ketika menjawab pertanyaan media selepas merasmikan Persidangan Antarabangsa Ekonomi dan Kewangan Islam (ICIEF) ke-15, di sini pada Selasa.


Terdahulu mata wang tempatan merekodkan prestasi lemah setakat 9 pagi Selasa dengan ringgit berkurangan kepada 4.787/7930 berbanding dolar Amerika Syarikat (AS) daripada 4.785/7890 semasa ditutup pada Isnin.
Kali terakhir paras ringgit terendah dicatatkan pada 1998 apabila krisis kewangan Asia menjejaskan mata wang serantau dengan RM4.885 setiap dolar AS. - Sinar Harian

*********************************************
The value of the ringgit against the greenback has slid 4% so far this year.

PETALING JAYA: The ringgit extended declines to the lowest level since the Asian Financial Crisis as China’s sluggish economy weighs on the country’s outlook.

The local currency fell 0.2% to 4.7965 against the dollar today, its weakest level since an all-time low of 4.8850 in 1998 following the fallout from the regional financial crisis.


The ringgit has slid by over 4% so far in 2024, adding to losses from the previous three years.

Malaysia’s economy grew slower than expected in the three months through December as exports to China fell.


Manufacturing activity remained weak, with January’s Purchasing Managers’ Index coming in at 49.0 — making it 17 straight months below the 50.0 threshold.

The country’s growth trajectory for 2024 is still fraught with risks both externally and at home, while foreign bond outflows amounting to US$382 million (RM1.76 billion) in January, the largest in five months, also reduce support for the local currency.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-2-2024 06:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Sepatutnya MUNteri KeWaNgan Yg Jawab
Hokayyyyyyyy
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2024 07:06 PM From the mobile phone | Show all posts
kaseh80 replied at 20-2-2024 06:49 PM
Sepatutnya MUNteri KeWaNgan Yg Jawab
Hokayyyyyyyy

Salam 4.80 ringgek

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-2-2024 07:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by mojarean_X at 20-2-2024 07:34 PM
kakikuDibibirmu replied at 20-2-2024 07:06 PM
Salam 4.80 ringgek


Saya nk buka thread laporan bloomberg psl kejatuhan nilai ringgit terburuk dlm sejarah tp bila saya tgk x de pun media tempatan lapor. Ini je laporan yg ada
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2024 07:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Steady PMX...
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2024 07:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Ha tgk pmx punya permainan. Kalo ringgit naik Sy la yg buat. Tp bila ringgit jatuh ini kena Tanya gabenor
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 20-2-2024 07:16 PM From the mobile phone | Show all posts
mojarean_X replied at 20-2-2024 07:15 PM
Saya nk buka thread laporan bloomberg psl kejatuhan nilai ringgit terburuk dlm sejarah tp bila say ...

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-2-2024 07:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by mojarean_X at 20-2-2024 08:59 PM


Abdul Rasheed berkata, pertumbuhan pada 2024 akan didorong oleh peningkatan dalam permintaan luar dan perbelanjaan domestik yang kukuh. - Gambar fail

KUALA LUMPUR: Prestasi ringgit ketika ini tidak mencerminkan prospek positif ekonomi Malaysia pada masa hadapan, kata Gabenor Bank Negara, Datuk Abdul Rasheed Ghaffour.

Beliau berkata, malah nilai ringgit sebenarnya diyakini akan terus meningkat dalam tahun ini.
Menjelaskan lanjut, katanya pertumbuhan pada 2024 akan didorong oleh peningkatan dalam permintaan luar dan perbelanjaan domestik yang kukuh.


Beliau berkata, sektor pelancongan telah pulih dengan kukuh dengan kedatangan pelancong pada 2024 dijangka melebihi paras prapandemik sebanyak 26 juta orang.

"Ramalan Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) terkini ialah perdagangan global bertambah baik daripada 0.4 peratus pada 2023 kepada 3.3 peratus pada 2024.
"Bagi Malaysia, eksport menunjukkan penambahbaikan yang stabil sejak suku keempat 2023.

"Malah, pada Januari, eksport telah bertukar positif (8.7 peratus)," katanya dalam satu kenyataan pada Selasa.
Beliau mengulas mengenai nilai ringgit yang terus merekodkan penurunan.

Mata wang tempatan merekodkan prestasi lemah setakat 9 pagi Selasa dengan ringgit berkurangan kepada 4.787/7930 berbanding dolar Amerika Syarikat (AS) daripada 4.785/7890 semasa ditutup pada Isnin.
Penurunan berterusan ringgit berpotensi meletakkan mata wang tempatan itu melepasi rekod paras terendahnya ditambah pula dengan kelemahan eksport serta pengukuhan dolar AS.

Abdul Rasheed menjelaskan, prestasi semasa ringgit ini dipengaruhi oleh faktor luaran sama seperti mata wang serantau lain.
"Beberapa faktor ini termasuk pelarasan pasaran kepada perubahan jangkaan kadar faedah AS, kebimbangan geopolitik dan ketidakpastian sekitar prospek ekonomi China," katanya.

Bagaimanapun katanya, momentum pelaburan telah meningkat dengan pelaksanaan projek yang diluluskan di sektor swasta mahupun awam.

"Perkembangan positif ini mencerminkan komitmen Kerajaan untuk melaksanakan pembaharuan struktur dan jangkaan penurunan kadar faedah secara lebih awal ekonomi.
"Kebanyakan penganalisis meramalkan nilai ringgit meningkat tahun ini," katanya.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-2-2024 07:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Kahkahkah..jawapan cm sial padahal kau tu menteri jamban eh kewangan.. bapok loserr
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2024 07:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Apq guna ada menteri2 gitu?mmmphh...
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2024 07:23 PM | Show all posts
hahahahah masih lg ada yg percaya n mengharap pd bangnon ni.... bru setahun dah mcm ni teruk prestasi dia... buat malu negara jah
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2024 07:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Berkat Menteri Kewangan Terbaik Asia guna khidmat penasihat anak sendiri
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2024 07:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Mahathir mati jah, ringgek terus jatuh
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-2-2024 07:30 PM From the mobile phone | Show all posts
kakikuDibibirmu replied at 20-2-2024 07:24 PM
Mahathir mati jah, ringgek terus jatuh


Belum mati lg....itu berita palsu. X pasti jgn kongsi. Pesanan khas dari Datuk Hattan
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2024 07:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by arnauld at 20-2-2024 07:33 PM
mojarean_X replied at 20-2-2024 07:18 PM
Abdul Rasheed berkata, pertumbuhan pada 2024 akan didorong oleh peningkatan dalam permintaan luar da ...


Thats the point labu, your role or the fm role is to make ringgit to reflex the real value of the economy.
20mar ni feds akan raise the interest lagi mmg pitam la rm
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2024 07:35 PM | Show all posts
arnauld replied at 20-2-2024 07:31 PM
Thats the point labu, your role or the fm role is to make ringgit to reflex the real value of the  ...

ko kata Fed akan naik lagi interest rate Mac ni?

OK...

aku kata sebaliknya...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 20-2-2024 07:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by mojarean_X at 20-2-2024 07:37 PM

Ada pakar2 ekonomi porem yg bole bg ulasan dan analisis ke? Btw patut x iols convert duit iols pd simpanan emas atau lain2 pelaburan?
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2024 07:41 PM From the mobile phone | Show all posts
mojarean_X replied at 20-2-2024 07:30 PM
Belum mati lg....itu berita palsu. X pasti jgn kongsi. Pesanan khas dari Datuk Hattan

Sudah hujan lebat pun, mandat dari Tuhan
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2024 07:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Pertumbuhan negara kalau tak tulis merapu negative kan sebenarnya
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-2-2024 07:49 PM From the mobile phone | Show all posts
kakikuDibibirmu replied at 20-2-2024 07:41 PM
Sudah hujan lebat pun, mandat dari Tuhan


Jangan lah iols sayang Tun MahathirSedihnya kalo dia betul2 pergi
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

15-4-2024 03:07 PM GMT+8 , Processed in 0.354496 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list