CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123Next
Return to list New
View: 19493|Reply: 42

[Tempatan] Drama sangat, taktik warga asing mahu bersalin percuma di hospital gomen didedah

  [Copy link]
Post time 6-1-2024 12:51 AM | Show all posts |Read mode
Edited by JoyahMengayah at 8-1-2024 11:33 AM

SHAH ALAM - Seorang doktor mendakwa dua hospital kerajaan di Selangor sering menjadi tumpuan warga Myanmar cuba mendapatkan rawatan secara percuma terutamanya wanita yang ingin bersalin.

Pengguna TikTok, Dr Faizal Azmi turut mendakwa, sikap toleransi doktor dipercayai menjadi punca warga Myanmar dari negeri lain seperti Kelantan, Terengganu, Kedah dan sebagainya turut datang ke hospital berkenaan.


Menurutnya, mereka akan dikenakan bayaran deposit sebanyak RM3,000 sebelum menerima sebarang rawatan, namun ramai yang mengambil kesempatan.

“Ada satu kes, dia datang pakai kain batik lusuh, tak faham apa yang kita cakap sebab guna bahasa isyarat padahal dah lapan tahun duduk dekat Malaysia dan disebabkan isteri dia dah sakit sangat, saya suruh juga masuk dulu (wad).

“Masa saya nak tandatangan borang, jururawat tahan kata jangan sebab mereka ini (warga Myanmar) ada komuniti dekat belakang hospital siap buka kedai runcit dan meniaga makanan lagi.

“Rupa-rupanya dia mengharapkan untuk masuk percuma ke hospital kerajaan dan bila tahu perkara ini, saya tegaskan juga suruh dia bayar dan akhirnya suami dia datang semula dengan duit deposit,” katanya menerusi video yang dimuat naik pada Jumaat.

Tambah Faizal, terdapat juga warga Myanmar yang tidak mahu pulang setelah diberikan rawatan kerana ketiadaan wang.

“Seorang lagi kes pesakit, dekat 14 jam dalam dewan bersalin bermati-matian tak nak dibedah sehinggakan bayi hampir lemas dalam perut sebab tiada duit tetapi kami minta tolong dengan warga Myanmar lain terangkan situasi tersebut.

“Lama-lama dapat juga pujuk tapi timbul pula masalah lain iaitu pada hari kedua selepas pembedahan, suami isteri ini tak nak balik kerana katanya tiada tempat tinggal kerana datang dari Kelantan.

“Akhirnya kami terpaksa telefon pihak polis untuk paksa juga mereka keluar kerana lagi lama mereka tinggal (dalam wad), lagi mahal bil hospital,” ujarnya.



This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-1-2024 07:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Border control lemah. Asal penyeludup hulur duit je dah gelap mata. Lagi 1 kemain bersolidariti atas nama ummah siap buat lagu padahal parasit tu dah beranak pinak kat malaysia ni berpuluh tahun. Dah banyak kes parasit ni buat masih lagi kerajaan tak reti2 nak bertindak tegas. Patut tembak je kapal dorang tu biar bocor. Biar mati lemas je semua. Yihhhhhh
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2024 08:41 AM | Show all posts
Syabas Oh Malaysia ku menjadi tempat lambakan sampah terbuang serata dunia. Silap kita sebagai Melayu kah yang mempunyai sifat simpati yang tinggi sehingga memberi ruang utk sampah sarapah ini datang dan bermaharajalela atau salah pihak bertangungjawab dalam menjalankan tugas yang diamanahkan?
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2024 08:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Binodino replied at 6-1-2024 07:30 AM
Border control lemah. Asal penyeludup hulur duit je dah gelap mata. Lagi 1 kemain bersolidariti atas ...

Yg gelap mata lazimnyer bukan org bangsa kita sendiri keww? Yg ko nak sawan barbeng pasai apo?

Last last blame DAPeeg...

Kahkahkahkahkahkah
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2024 09:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Hahah ada layan gak tiktok doktor ni, dia doc kat hosp kajang.
Punca org malaysia tak dapat katil adalah warga asing pun sibuk nk beranak kt GH.
Padahal kos sama malah tah2 lebih murah kat swasta tu.
Pi la sana lebih selesa, wat pe nak semak kat GH.
Sbb dia tau doc2 kat GH jenis berperikemanusiaan berbeza kat private yg mana takda duit ko takleh masuk.

P/S gynae lelaki kt hosp kajang rata2 rupa helok dan baik2 yaa hahahah
Btw hosp baru kajang khas tuk sakit puan dan paed akan beroperasi bulan ni. Nama hosp baru sempena nama permaisuri selangor.
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2024 09:48 AM From the mobile phone | Show all posts
Suchi replied at 6-1-2024 09:35 AM
Hahah ada layan gak tiktok doktor ni, dia doc kat hosp kajang.
Punca org malaysia tak dapat katil ad ...

Sakit hati kan you alls...org kita kena bayar cukai...depa berniaga...keje bayar cash tak bercukai...sedap je nak dpt kemudahan dr kkm...org kita plak sibuk nak beranak kt rumah...
Itu spital kajang..kalo klang gamaknya lg la dop?
Kt kk warga asing boleh pegi jgk ker?
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 6-1-2024 09:48 AM From the mobile phone | Show all posts
Selagi ada rasuah. Mcm tu lah.
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2024 09:51 AM | Show all posts
pelancong dan pekerja warga asing yang datang Malaysia wajib ada insuran. Jika airlines tengok tiada insurans, denied boarding.

Pendatang tanpa izin (PATI) segera dihantar pulang, black list, amik gambar muka, cap jari rekod masuk sistem Imigresen.

yang penat2 bayar cukai warganegara Malaysia....pedulik lah UNHCHR ke apa tu NGO ka, bukan mereka yang bayar kos2 warga asing ini.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-1-2024 10:20 AM | Show all posts
tlg la weyh bawak diorg ni balik ngara diorg,,, mnyemak gile
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2024 11:06 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Suchi at 6-1-2024 11:10 AM
honeybee1802 replied at 6-1-2024 09:48 AM
Sakit hati kan you alls...org kita kena bayar cukai...depa berniaga...keje bayar cash tak bercukai ...


Klang tu taktau la sbb doc ni pun maybe dia cite hosp yg dia penah bertugas jela kot
Ikutkan masa iols wat d&c kat hosp serdang sblm ni pun ramai je warga asing.
Laki dia siap kena ikut kat bilik OT sbb bini tak reti BM/BI langsung. Iols taktaula depa bangsa apa rasanya nepal kot. Ikutkan kat OT tu suami takleh masuk.
Masa kat kajang mmg ada je warga asing tp yg kawen ngn org malaysia.Siap tanya iols kena bayar brp nnt ? Pastu dia senyum2 bangga bitau dia takyah bayar sbb laki dia org malaysia..
Laki malaysia plak tah napa suka benor kawen ngn depa2 nih, mcm la takda ummah tanah air ic biru yg boleh dibuat binik.
KK taktau la rasanya ada je kot kalau warga kita je takde sesak padat sepital tu.
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2024 11:17 AM From the mobile phone | Show all posts
shamsadis replied at 6-1-2024 09:51 AM
pelancong dan pekerja warga asing yang datang Malaysia wajib ada insuran. Jika airlines tengok tiada ...

Pasnih GH buatla peraturan tak benarkan warga asing pi sini kecuali kes kecemasan yg mana private takde kepakaran.
Takat beranak tu takyahla benarkan.
Ummah Ndon yg kaya2 pun mai malaysia buat rawatan kat Gleneagles KL nun
Hat TKI dan PATI je semak kat GH sini, ummah myanmar lagi bagai ya Tuhan dorang ingat pree kot bila pi GH.
Dorang ni tak padan ngn pendatang asing tp gigih nk membiak dah tau kos mahal toksah la beranak. Kalau nk beranak juga bak kata doktor faizal tu simpan la duit.
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2024 11:21 AM From the mobile phone | Show all posts
stingergrumpy replied at 6-1-2024 08:44 AM
Yg gelap mata lazimnyer bukan org bangsa kita sendiri keww? Yg ko nak sawan barbeng pasai apo?

La ...

Ye, sting. Kecewa tau bila rasuah membarah. Nak pergi balai buat report pun risau takde tindakan. Silap2 kita pulak jadi target sebab jadi whistle blower. Patutnya yang terbabit rasuah ni pun dihanyutkan je ke tengah laut without life jacket.
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2024 12:50 PM | Show all posts
mana si adrian pejuang tu...tak nak komen ke?
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2024 01:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Pergi hospital ampang, belambak myanmar rohingnya ni datang beranak, bila mintak duit. Cakap tak ada duit. Senang hidup. Tengok kalau indonesia, vietnam, bangladesh, takut sakit, sebab mahal kos rawatan.
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2024 01:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Warga malaysia pun x boleh beranak sebarang² hospital. Alamat kajang x boleh beranak serdang. Kawan office, alamat kajang, nak buat check up kt kk cheras baru. Sebab dekat opis. Tak dilayan. Situ penuh dengan rohingnya ntah mana datang. Senang² je check up dengan laki, dengan anak beranak semua penuh
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2024 01:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Rohingya dorg tak kena byrn kan bila beranak kat GH?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-1-2024 01:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Pegi kat page bagi barang2 second secara free, ramai pinoy miskin muncul mintak brg2 tu. Sekor2 jenis org gereja pulak. Duduk negara ni miskin x cukup makan. Siap ada mak bapak lg kat sini, dgn beranak pinak ada baby. Keje xde. Mcm mana puak2 pendatang miskin ni boleh masuk sini tanpa ada keje??? Aku x jd nk bg brg kat fb ru sbb nnt yg mintak bukan warganegara. Aku x kisah bg kat indian, cainis, sarawakian bumis ke yg x mampu asalkan diorg ni malaysian. Dah knp org msia nk tanggung pendatang2 miskin ni?? Semak ahhhh!!!!
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2024 01:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Patut piji lembam tu buat formula utk elakkn warga asing guna kemudahan rakyat dulu....
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2024 01:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Ini la sbnrnya ketirisan wang negara yg pmx buat2 x nmpk. Ini x abes2 dgn tatakelola lps tu cut budget kementerian
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2024 01:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Siput_Sawah replied at 6-1-2024 08:41 AM
Syabas Oh Malaysia ku menjadi tempat lambakan sampah terbuang serata dunia. Silap kita sebagai Melay ...

Makanya dr MALAYSIA BOLEH jadila MALAYSIA BODOH pulak...dah......
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

16-4-2024 03:28 AM GMT+8 , Processed in 0.082965 second(s), 53 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list