CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 21254|Reply: 31

[Tempatan] kaum Cina dan India tidak berminat datang ke pesta buku antarabangsa KL dan Selangor?Tiada masa atau kurang promosi?

  [Copy link]
Post time 10-12-2023 12:45 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Susah betul nak nampak kaum Cina dan India datang ke pesta buku antarabangsa KL dan Selangor.


Padahal di KL dan Selangor ini jumlah populasi kaum Melayu dan bukan Melayu pun tak jauh beza sangat.

Takkanlah kita nak bagi alasan yang kaum Cina dan India ni tak suka membaca. Agaklah.

Yang lebih pelik, dikatanya ‘Antarabangsa’ siap ada negara jemputan lagi, tapi kenapa tak ada orang asing macam mat saleh, tok arab semua tu datang?

Padahal mereka ini ramai yang bekerja di Kl dan Selangor bahkan ramai dalam kalangan mereka juga suka membaca.

Tak ada langsung ke syarikat penerbitan Cina dan India malaysia yang boleh dijemput jual buku mereka?

Tak ada penulis buku beretnik Cina dan India ke boleh dijemput buat perkongsian?

Dah nama pun antarabangsa, kenalah ada buku pelbagai bahasa dan rakyat pelbagai kaum dan negara, barulah antarabangsa.  

Tengoklah kedai buku Kinokuninya dekat KLCC sana, berlambak orang Melayu, Cina, India, mat saleh, tok arab ada.

Itu barulah betul antarabangsa.

Kalaulah kaum Cina dan India yang merupakan warga tempatan ni pun gagal ditarik, maka tak usah mimpilah nak jadikan ia antarabangsa.

Sepatutnya tukar nama pesta buku antarabangsa KL atau Selangor ni kepada pesta buku Melayu, ha barulah kena.

Saya fikir pihak penganjur kena ada ramuan baharu untuk benar-benar menjadikan pesta buku ini bertaraf antarabangsa bukan ekslusif pada kaum Melayu semata-mata.

Kalau nak bagi alasan untuk tumpukan pada penduduk KL dan Selangor sahaja, oleh itu saya mohon padam nama antarabangsa tu.

Cuba hubungi pihak Kinokuninya dan tanya apa kaedah mereka buat untuk dapat tarik macam-macam makhluk datang ke situ.

Apa pandangan anda pula?

Kredit FB Thaqib Shaker

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-12-2023 12:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Orang pergi big bad wolf bookxpress.


Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2023 05:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Okey la tu kurang membaca kurang ilmu nye
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2023 05:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Cina india banyak pergi bbw. Kupon pon amoi jaga bbw bagi kaum cina dan india je. Aku depan mata, dia buat tak nampak. Beli online je senang.
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2023 05:56 PM From the mobile phone | Show all posts
yea, nak tgk kaum chinese indian yg membeli buku ni, mmg kat bbw
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2023 06:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Org skang pegi BBW and beli kt google e-books jah..akak pun beli fr google and read online je kt google play books
Kowser nk beli2 hardcopy bagai
Kalo pi travel, bleh baca e-book berjenis2
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 10-12-2023 06:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Depa big bad wolf
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2023 06:14 PM | Show all posts
tgk ler genre apa dan bahasa apa buku2 tu dipamerkan. kalau 80% novel merapu mmg idok ler ada bangsa lain nak pergi. ermm bangsa tertutup mcm kita ni lupakan je lah  nak jadi international. mmg patut pon tukar je nama pesta buku melayu, atau pesta buku malaysia je lebih sesuai
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-12-2023 06:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Cina india baca english...publisher luar negara je kot...
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2023 06:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Cina selalu pergi Popular kot. Bukan ekspo pun buku mur2?
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2023 06:18 PM From the mobile phone | Show all posts
sharlenetexas replied at 10-12-2023 11:47 AM
Orang pergi big bad wolf bookxpress.

Bertahun2 xpergi BBW. Awal2 dulu je.
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2023 06:26 PM From the mobile phone | Show all posts
LadyCarefree replied at 10-12-2023 06:18 PM
Bertahun2 xpergi BBW. Awal2 dulu je.

rotate yg sama je bbw skrg ni tak best lgsg. better la beli online.
***dari iols selalu usung anak2 pegi bbw
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2023 06:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Mesti penuh dgn buku agama dan sekolah. MCM pbam
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2023 06:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Dok luar kl,membaca ebook je lah kita
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2023 06:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Diaorg pergi BBW aje, kowser agaknya diaorg nk berhimpit2
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2023 07:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Pajeri_Nenas replied at 10-12-2023 05:31 PM
Mesti penuh dgn buku agama dan sekolah. MCM pbam

jgn lupa buku2 chicklit melayu
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-12-2023 07:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Thaqib Shaker baru keluar gua ke?zmn dlu sbb ada BBW..berlambak pesta buku cina..cubalah campur dgn masyarakat luar sket..jgn jadi katak bwh tempurung
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2023 07:13 PM From the mobile phone | Show all posts
batmana replied at 10-12-2023 07:07 PM
Thaqib Shaker baru keluar gua ke?zmn dlu sbb ada BBW..berlambak pesta buku cina..cubalah campur dgn  ...

Nampak macam saja nak sindir kata pesta buku antarabangsa ni tak berapa antarabangsa sebab lebih banyak buku2 Melayu uang menjurus kepada konten agama dan novel cinta.
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2023 07:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak adil pukul rata macam tu. Pesta buku international bila certain orang tak datang, konklusi malas membaca. Pesta buku antarabangsa buat kat KL je. Negeri jauh macam I ni malas nak pergi. I tunggu BBW datang tempat I je. Atau beli online. Dulu rajin beli dekat book depository. Atau mph click. Banyak tempat beli buku online.
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2023 07:27 PM From the mobile phone | Show all posts
cmf_almondpecan replied at 10-12-2023 06:13 PM
Nampak macam saja nak sindir kata pesta buku antarabangsa ni tak berapa antarabangsa sebab lebih b ...

Yup.. 80% buku yang dijual jenis sama.. publisher dan retailer sama2 jual.. mostly banyak buku2 agama.. iklan pun dekat IKIM.. yang penuh pun bbnu serbu booth buku2 cinta ayat sekerat2 ala2 healing.. dan tak murah sangat..

Biasa kaum lain lebih alert dengan sale buku mcm bbw, mph atau penguin warehouse sale.. masa mph warehouse sale last year boleh beli kotak harga seratus isi la buku sepenuh2 nya.. berbaloi2 spend masa berjam2 cari buku..
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

26-2-2024 10:22 PM GMT+8 , Processed in 0.077514 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list