CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 6776|Reply: 13

[Tempatan] Benarkah gaji di Malaysia terlalu rendah?

  [Copy link]
Post time 8-12-2023 08:37 AM | Show all posts |Read mode




PETALING JAYA: Majikan perlu membayar gaji sekurang-kurangnya dua pertiga daripada gaji yang diterima pekerja Malaysia di Singapura bagi menarik bakat berkemahiran tinggi untuk berkhidmat di dalam negara.

Timbalan Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri (MITI), Liew Chin Tong berkata, anjakan para­digma diperlukan bagi mencapai Malaysia yang lebih tangkas, berdaya tahan dan berkembang maju. Katanya, negara harus beralih daripada intensif buruh kepada…


https://www.utusan.com.my/ekonomi/2023/12/gaji-di-malaysia-terlalu-rendah-perlu-anjakan-untuk-tarik-bakat/?fbclid=IwAR01LfbKDYs8NMtQkap3IFDyERmufX_azJAX6onj0FmdYCMyoItA4pUGd-w#:~:text=PETALING%20JAYA%3A%20Majikan%20perlu%20membayar,untuk%20berkhidmat%20di%20dalam%20negara

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-12-2023 08:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Masa karajaan nak naikkan minimum salary pun ramai yg bising. Lagi kau nak kata gaji rendah??
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2023 08:49 AM | Show all posts
company amik untung lebih untuk tauke, lembaga pengarah dan bonus2 sekian2, lepas dapat habuan, beli rumah luar negara....apa2 gang T20 boleh lari
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2023 09:22 AM | Show all posts
Tanye lagi....
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2023 10:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Dah terlambat, tahun 1990-2019 majikan sudah banyak untung utk family survive 7 keturunan, yg makan gaji dari muda sampai ke tua berkais2, x suka gaji kecil ada ramai lagi beratur minta kerja walau minimum, bangla indon pun beratur juga
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2023 10:59 AM From the mobile phone | Show all posts
Klau jadi tokey mmg mindset pekerja mcm hamba perah selagi boleh..klau boleh x yah cuti langsung..sebab tu suka amik pekerja asing x yah cuti..gaji mmg seminimum mungkin la..ada tokey yg bagus tapi ciput je bilangannya. Klau gaji kecik keje 4 hari je okla 3 ari cuti..
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 8-12-2023 11:29 AM | Show all posts
ninja boy replied at 8-12-2023 10:49 AM
Dah terlambat, tahun 1990-2019 majikan sudah banyak untung utk family survive 7 keturunan, yg makan  ...

betul dah terlambat
dengan bawak tenaga kerja dari luar negara lagi
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2023 03:07 AM From the mobile phone | Show all posts
shamsadis replied at 8-12-2023 08:49 AM
company amik untung lebih untuk tauke, lembaga pengarah dan bonus2 sekian2, lepas dapat habuan, beli ...

This is the truth . Klau boss2 ni x terlampau tamak, harga brg xkn naik dgn cpt walaupon gaji minima naik
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-12-2023 09:34 PM | Show all posts
sampai kiamat msia ni gaji underpaid
sebab mudah sangat bawa masuk pekerja asing

yg majikan pulak expect local keje macam pekerja asing,
takde life, takde family, takde komitmen lain
kalau boleh 24/7 untuk keje

msia ni sorga for human trafficking
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2023 09:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Bkn terlalu rendah…tp x tinggi je
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2023 10:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku rasa rate gaji skrg ni utk fresh grad mcm lbh kurang jer dgn time aku habis belajar hampir 20 thn lps.. kesian budak2 ni
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2023 11:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Company aku kerja ni bawak ramai sgt expat, tapi bukan semua expert pun..
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2023 12:59 AM | Show all posts
Edited by zjen at 10-12-2023 01:01 AM

rendah paler otak la ....  gaji naik harga barang gerenti ikut naik .... caner utk warga yg dah bersara hidup melebihi 20 tahun  .... 55 tahun bersara,  kalu sampai 75 tahun sebotol air mineral jual sampai 100 ringgit  .....  rakyat ramai sampai tua bangka terpaksa merempat

kerajaan perlu pikir utk warga yg dah bersara,   atau keluar sistem baru spt Rusia,   pesara yg xde EPF kene bagi bantuan khas

semua kene risau kat isu ni,  kang tua nanti kene kat batang hidung sendiri


Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2023 01:06 AM From the mobile phone | Show all posts
Iols dgq, deme nak bawak masuk misi2 dari india tahun ni.. kekurangan misi2 terlatih kekdahnya..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

4-3-2024 06:12 AM GMT+8 , Processed in 0.068649 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list