CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 3646|Reply: 0

[Pulau Pinang] Syarikat beli ventilator rosak perlu diambil tindakan - CAP

[Copy link]
Post time 6-12-2023 10:45 AM | Show all posts |Read mode
Syarikat beli ventilator rosak perlu diambil tindakan - CAP

oleh SYAJARATULHUDA MOHD ROSLI
   06 Disember 2023   09:51am

Gambar hiasan - Foto 123RFGEORGE TOWN - Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menggesa pihak berkuasa supaya mengambil tindakan tegas terhadap pihak didakwa bertanggungjawab membeli ventilator rosak yang diperoleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) semasa pandemik Covid-19.

Presiden CAP, Mohideen Abdul Kader berkata, keadaan ventilator yang rosak bukan sahaja membazirkan dana awam malah membahayakan nyawa pesakit."Memandangkan peralatan menyelamatkan nyawa seperti ventilator sangat penting semasa pandemik Covid-19, adalah mengejutkan bahawa kecuaian sedemikian telah berlaku," katanya dalam satu kenyataan pada Rabu.

Ventilator perubatan ialah mesin yang membantu paru-paru untuk mendapatkan keperluan oksigen.Mohideen mendakwa, ketika kemuncak pandemik Covid-19 pada 2020, Kabinet dimaklumkan mengenai keperluan bagi 800 ventilator dan KKM telah meluluskan RM30 juta kepada sebuah syarikat untuk membeli 500 unit ventilator.

"Bagaimanapun, didapati 104 daripada 136 ventilator yang dibeli tidak boleh digunakan," dakwanya.

Tambah beliau, CAP percaya bahawa lebih banyak perkara perlu dilakukan untuk menuntut akauntabiliti daripada mereka yang bertanggungjawab terhadap kecuaian dalam tugas mereka.

"Pihak berbeza yang bertanggungjawab atas 'kecuaian yang jelas' dalam skandal ventilator yang didedahkan oleh Laporan Ketua Audit Negara mesti dikenal pasti dan dihukum.


Mohideen berkata, PAC juga gagal dalam tugasnya untuk mendedahkan mereka yang bertanggungjawab bagi pembelian ventilator yang tidak boleh digunakan.

"Alasannya bahawa tiada kontrak bertulis rasmi adalah tidak boleh diterima.


"Mesti ada bukti dokumentari dan lisan mengenai proses yang membawa kepada pembelian ventilator rosak.

"Bukti mendedahkan jika terdapat sebarang kecuaian yang teruk atau mungkin berlaku amalan rasuah di pihak mereka yang terlibat dalam membuat keputusan, PAC sepatutnya mengesyorkan agar agensi penguatkuasaan undang-undang menyiasat kes itu dan mengambil tindakan sepatutnya terhadap mereka yang bersalah," katanya.

Tambah beliau lagi, menurut laporan PAC, ventilator itu tidak boleh digunakan kerana titik palam berbeza daripada titik palam yang digunakan di Malaysia.

"Sungguh mengejutkan apabila KKM telah melantik syarikat itu menjadi orang tengah bagi membekalkan 136 ventilator berharga RM24.1 juta tanpa kontrak yang sewajarnya.

"Apa yang berlaku kepada unit integriti dan pematuhan dalam KKM yang diperlukan untuk mengawasi semua pembelian apabila prosedur yang ditetapkan tidak dipatuhi dalam pembelian ventilator," ujar beliau.

Tegasnya, walaupun dalam menghadapi pandemik, pengesahan perolehan rasmi perlu melalui kontrak pembekalan yang betul dengan spesifikasi produk yang jelas, jaminan, kewajipan pembekal terhadap ujian dan pentauliahan, penghantaran dan sokongan teknikal.Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

21-4-2024 09:25 AM GMT+8 , Processed in 0.047083 second(s), 26 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list