CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

1234Next
Return to list New
View: 31596|Reply: 63

[Dunia] Saintis ramal sambungan internet terjejas 2024 akibat ribut solar

  [Copy link]
Post time 4-12-2023 09:24 PM | Show all posts |Read mode
Edited by JoyahMengayah at 5-12-2023 11:16 AM

NEW DELHI – Saintis-saintis mengeluarkan amaran mengenai fenomena  ribu solar dahsyat yang diramalkan berlaku pada awal tahun depan, lapor laman berita news18.com kelmarin.

Menurut beberapa penemuan baharu, ribut solar itu akan cukup kuat untuk mengganggu liputan internet di Bumi selama berminggu-minggu disebabkan oleh  oleh medan magnet matahari.


Satu kajian itu menyatakan bahawa ribut solar itu berlaku ketika kemuncak kitaran aktiviti Matahari yang dikenali sebagai Suria Maksimum.


Penemuan saintis-saintis tersebut bercanggah dengan ramalan NASA sebelum ini yang menyatakan bahawa fenomena Suria Maksimum akan berlaku pada akhir 2025.

Aktiviti  Matahari memuncak setiap  11 tahun yang mencetuskan gangguan terhadap cuaca angkasa lepas di samping menjejaskan satelit, grid elektrik dan sistem komunikasi di seluruh dunia. – AGENSI






Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-12-2023 10:02 PM | Show all posts
keluar duit dlm bank
simpan bawah katil
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2023 10:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Habis la influencer affiliate etc etc
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2023 10:34 PM | Show all posts
acik sittah tak dapat mimpi ke?
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2023 02:14 AM From the mobile phone | Show all posts
Sebelum2 ni tak pernah jadi ke solar storm ni?
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2023 03:08 AM From the mobile phone | Show all posts

  


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Follow Us
 Author| Post time 5-12-2023 07:18 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2023 07:56 AM | Show all posts
karut...kenapa manusia makin bodoh bila bertambah tua..next year 2024 sudah...

bagus india fikir bagaimana mau tanam bawang lebih banyak lagi dari sebok pasal benda tak pasti ni
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-12-2023 09:08 AM | Show all posts
sepiITUindah replied at 4-12-2023 10:02 PM
keluar duit dlm bank
simpan bawah katil

kalu kena makan anai2 ka gigit tikuih kaa acaner tu?
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2023 09:09 AM | Show all posts
moh le pindah dekat banjaran titiwangsa . kata ada perkampungan set2 preppers bagai nehh

kita terjah je umah dema
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2023 09:33 AM | Show all posts
Menurut beberapa penemuan baharu, ribut solar itu akan cukup kuat untuk mengganggu liputan internet di Bumi selama berminggu-minggu disebabkan oleh medan magnet matahari.

Amende la wartawan ni tulis.
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2023 09:33 AM | Show all posts
takboleh dah tunjuk cleavage di tiktok
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2023 12:03 PM | Show all posts
beli emas senang gadai
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2023 07:13 PM | Show all posts
ooo..


Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2023 07:14 PM | Show all posts
lagi..


Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2023 07:16 PM | Show all posts
https://www.theguardian.com/poli ... re_AndroidApp_Other





Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-12-2023 07:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Kitty_catz replied at 5-12-2023 09:09 AM
moh le pindah dekat banjaran titiwangsa . kata ada perkampungan set2 preppers bagai nehh

kita terja ...

muat ke???katanya buat ala2 kabin je. stok makan saje depa prep sampai 50thn
kot blh squeeze bontot separuh pun mujur
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2023 09:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau solar cycle ni peaks every 11 years, maknanya boleh la rujuk kes2 thn 2013, 2002.. mcm ok je internet masa tu. Tapi mmg pernah ade kes gangguan elektrik & telekomunikasi psl solar storm kwsn dkt artic circle thn 80-90an kot. Bila solar flare makin aktif, makin kuat la aurora kat bumi. Sape2 yg nk tgk dancing aurora, boleh la plan trip
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2023 10:37 PM | Show all posts
kat youtube cakap april 8..2024
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2023 10:03 AM | Show all posts
syamzana replied at 6-12-2023 07:19 PM
muat ke???katanya buat ala2 kabin je. stok makan saje depa prep sampai 50thn
kot blh squeeze  ...

ate apa lagi tunggu sis.. jom ahh kita buat rombongan cik kiah

meols pun udah maleh nak clock in clock out opeh ni.. kira healing2 sampai kiamat gicu
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

26-2-2024 11:41 PM GMT+8 , Processed in 0.220440 second(s), 50 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list