CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123Next
Return to list New
View: 26401|Reply: 50

[Tempatan] Parkir RM9 Untuk 2 Jam Di Exchange TRX!berbaloi atau tidak?

  [Copy link]
Post time 4-12-2023 12:30 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by YgBenar at 4-12-2023 12:35 AM


Exchange TRX yang baru dibuka di Kuala Lumpur menghadapi tentangan awam berhubung kadar tempat letak kereta yang banyak pihak anggap terlalu tinggi.
Pada hari biasa, kos tempat letak untuk jam pertama ialah RM5, dengan setiap jam seterusnya menambah RM4. Kos keseluruhan untuk dua jam ialah RM9, dan selepas jam 5 petang, kadar tetap sebanyak RM10 dikenakan, dengan had maksimum RM30 setiap hari. Kadar hujung minggu sedikit lebih rendah pada RM3 untuk jam pertama dan RM3 untuk jam seterusnya.

Perbandingan dengan tempat lain di Kuala Lumpur menunjukkan perbezaan yang ketara. Pavilion KL mengecas RM3 untuk jam pertama dan jam seterusnya pada hari biasa dan hujung minggu. Starhill Gallery KL menawarkan RM5 untuk tiga jam pertama pada hari biasa dan RM10 untuk lapan jam pertama pada hujung minggu. Malah Le Meridien KL, sebuah hotel mewah, mempunyai kadar yang pelbagai, termasuk RM5 untuk tetamu yang tinggal di sana, RM10 untuk peserta acara, dan RM10 untuk tiga jam pertama dengan RM11 untuk jam seterusnya bagi pelanggan yang datang untuk makan di restoran hotel.

Sebaliknya, kadar tempat letak hospital di Prince Court KL ialah RM6 untuk dua jam pertama dan RM3 selepas itu, manakala Gleneagles KL mengenakan RM3 untuk jam pertama dan RM2 untuk jam seterusnya, dengan had maksimum RM16 dari jam 7 pagi hingga 7 petang.

Perbezaan harga yang ketara ini telah membangkitkan ketidakpuasan awam, dengan platform media sosial mencerminkan ketidakpuasan tersebut. Ramai berhujah bahawa kos tempat letak di Exchange TRX menjadikan pengangkutan awam pilihan yang lebih ekonomi. Kontroversi ini menekankan kepentingan penentuan harga yang adil dalam landskap peruncitan dan hospitaliti Kuala Lumpur yang kompetitif. Ini menimbulkan soalan sama ada Exchange TRX akan mempertimbangkan semula kadar tempat letaknya sebagai tindak balas terhadap ketidakpuasan yang semakin meningkat.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-12-2023 01:30 AM | Show all posts
pas bulanan berapa pula?
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2023 02:09 AM | Show all posts
utk menyenangkan cerita, toksah pergi, or, toksah bawak kereta.
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2023 02:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Mcm klcc je
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2023 06:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Naik je pengangkutan awam. Apa yg susahnya? Semua benda tak kena. Mati ke tak bagi mall? Tak pegi selfie dpn trx tu?
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2023 07:21 AM From the mobile phone | Show all posts
So moral of the story....do your shopping after 5pm....so ko boleh melangok sampai closing time 10pm ...and just pay RM10 ....

Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 4-12-2023 07:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by stingergrumpy at 4-12-2023 07:26 AM

Surely ada valet seperti mana other big malls like PAVI......aku kalo mall ni ...tahunyer PAVI je....

Tak kosa nak keliling parking looking for empty lots....

Jgn mareeee
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2023 07:28 AM From the mobile phone | Show all posts
white_musk replied at 4-12-2023 01:30 AM
pas bulanan berapa pula?

Gaji kerani kaunter, gomen?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-12-2023 07:29 AM From the mobile phone | Show all posts
adm7 replied at 4-12-2023 06:47 AM
Naik je pengangkutan awam. Apa yg susahnya? Semua benda tak kena. Mati ke tak bagi mall? Tak pegi se ...

Nanti indon2 mesti conquer tempat selfie paling cantik kat situ untuk.menagih duit2 pelancong dan orang tempatan
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2023 07:33 AM | Show all posts
dah namanya mall, biar lah dia tapis visitor.......

Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2023 07:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Dari jauh dh blh nmpk Gergio Amani, bknnya MYDIN
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2023 08:06 AM From the mobile phone | Show all posts
Walaupun mahal ada je yg akan bayar. Lagipun, maybe it is part of TRX mgmt to encourage ppl to use public transport since situ dah lah jem gilos.  Cuma i nak OT, reporter dia bandingkan rate parking dia masukkan hospital prince court..oklah mungkin withim the vicinity..(tapi ada ke org lepak kat hospital??) then reporter lupa daratan rasa sangat cerdik gi compare lak dgn another hospital gleneagles yg jauh ke dalam ampang.  Kejadahnya. Kan ada tu intermark, icon tower, etc??
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2023 10:46 AM From the mobile phone | Show all posts
Ada apa dlm tu?
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2023 10:54 AM | Show all posts
asamfish replied at 4-12-2023 02:09 AM
utk menyenangkan cerita, toksah pergi, or, toksah bawak kereta.

kalo rasa parking tu mahal naik tren, public transport
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2023 11:08 AM | Show all posts
dah tau mahal tak yah la parking..
banyak lagi mall yang parking berbaloi..
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2023 11:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Eh manusia memang kejis dan bowdow yach sissy? Tiba2 jadi isu parking rate mahal katanya sis. Kelakar sis. Walhal klcc dah lama pakai rate lebih kurang gitu tak kecoh pun sissy.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-12-2023 11:23 AM | Show all posts
Aku dah pergi on the opening day, by accident of course.

Design lawa kot sebab baru tapi kedai2 di dalam brand biasa2 ja macam Pavi. H&M pun ada.

Restaurant banyak.
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2023 11:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Standard la weh rega parking gitu.. pavi klcc pun lebih kurang.. lain la ko shopping kat aeon jusco...


" Please insert your parking ticket.
Fee is 1 RINGIT "

Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2023 11:54 AM | Show all posts
Kan ada stesen MRT situ. Interchange station Kajang Line & Putrajaya Line lagi. Zaman skrg projek mega mcm TRX memang integrated dengan stesen LRT & MRT. Begitu juga dengan bangunan pejabat baru yang lokasi strategik dekat dengan stesen LRT & MRT. Penyewa boleh sumbat banyak staff dalam ofis tu tapi parking space sangat limited dan mahal. Ini menggalakkan orang untuk naik public transport. Kalau terpaksa juga ke sana naik kereta maka naiklah Grab.


Mall tu utk T20. Tapi yang mengeluh parking mahal B40 & M40.
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2023 12:04 PM | Show all posts
4jam less than RM20 kira ok la consider dia punya lokasi dan attraction
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

24-2-2024 12:09 PM GMT+8 , Processed in 0.076419 second(s), 50 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list