CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 3425|Reply: 20

Gadis Terganggu Roommate Pasang Bacaan Al-Quran Setiap Masa, Nak Tegur Tapi Rasa Diri Jahat

  [Copy link]
Post time 7-11-2023 10:37 PM | Show all posts |Read mode
Menerusi satu luahan tanpa nama di paltform X, seorang pelajar perempuan mengakui berada dalam dilema apabila rakan sebiliknya gemar memasang alunan ayat suci al-Quran sepanjang masa, tanpa henti.


Menurut gadis itu, dia serba salah kerana sedia maklum akan manfaat mendengar ayat suci al-Quran tetapi pada masa sama berasa terganggu ketika hendak mengulang kaji pelajaran.


Gambar hiasan




"Saya tak pernah larang rakan sebilik saya nak pasang ayat al-Quran. Saya pun suka dengar, tapi kalau setiap kali waktu nak tidur, tengah belajar dan tengah makan pun pasang, saya rasa sedikit rimas.


"Ada satu pagi tu saya bangun tidur, saya tutup kejap radio dia. Dia terus terbangun dan tanya kenapa saya tutup, saya cakap nak bagi speaker rehat sebab non-stop. Dia kata tak apa, pagi Sabtu ni bagus dengar orang mengaji.


"Saya rasa macam diri saya ni jahat pula, seolah-olah saya menolak daripada mendengar bacaan ayat al-Quran," kata gadis itu runsing.


Pelajar tersebut kemudiannya menjelaskan apa yang dirasai dan pandangannya sendiri.


"Apabila sepanjang masa ada bacaan ayat al-Quran ni, saya susah nak berikan tumpuan kepada apa yang saya study.


"Minda saya tak boleh nak berfikir, saya sampai kena pergi ke bilik orang lain kalau nak belajar, apa yang saya patut buat?" soal gadis itu meminta pendapat.


Menjengah ke ruangan ciapan balas, ada warga maya yang mencadangkan untuk wanita tersebut berterus-terang dengan rakan sebiliknya.




Sumber: mStar
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-11-2023 07:29 AM | Show all posts
macam2 pe'el manusia ni
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2023 10:22 AM | Show all posts
tak rasa awkward ke malu ke nak tukar2 baju, nak bukak2 aurat dalam bilik sesambil dengar quran sepanjang masa, kalau meols pun rimas, takde ke rasa nak tgok movie ke, nak fokus study ke, nak rehat...aiyooo over kekadang bebudak usrah ni.... ujung2 berakhi ukhti kat stor sukan... ehehehehehe
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2023 03:07 PM | Show all posts
agk2 la kn.. bkn x bole pasang.. tp jgn menganggu org lain la..
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2023 09:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Kesian juga. Boleh tak pasang bacaan Quran tu to herself aje. Dengar la pakai earphone. Don't expect everyone to be like you boleh tahan 24/7/365. During her birthday, hadiahkan dia earbud. Murmur shopee pun tak apa. And tell her to listen the Quran only to herself. Adik ni tahan betul dengan roommate macam tu.
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2023 05:09 PM From the mobile phone | Show all posts
babelina replied at 9-11-2023 03:07 PM
agk2 la kn.. bkn x bole pasang.. tp jgn menganggu org lain la..

Betul. Klau time nk tido, psg la earphone. Klau mgrib tggu isyak tu ok la nk psg 1 bilik dgr. Ada org mmg xboleh tido klau ada bunyi. Allah cipta org lain2.
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 13-11-2023 02:07 AM | Show all posts
prince_marhaen replied at 8-11-2023 02:22 AM
tak rasa awkward ke malu ke nak tukar2 baju, nak bukak2 aurat dalam bilik sesambil dengar quran sepa ...

ikutkan bila pasang al quran kena duduk diam dengar jangan buat apa2.
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2023 01:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Ada orang, logik mereka ni pelik2.. kita bukan tak suka dengar apa yg dimainkan, kita cuma tak selesa sbb volume kuat. Nak2 pula, certain orang ada sensory overload.. sensitif sikit.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-11-2023 01:32 PM From the mobile phone | Show all posts
prince_marhaen replied at 8-11-2023 10:22 AM
tak rasa awkward ke malu ke nak tukar2 baju, nak bukak2 aurat dalam bilik sesambil dengar quran sepa ...

Bayangkan bilik tu pula sempit yakmat.. haha pengsan kita klu kena duduk dgn org camni. Pengalaman iols dulu, kawan sampai sanggup ngadu di pejabat nak tukar rumah. Dapat jg tukar. Aman damai hidup. Rumah tu pun dia n dua org kawan je duduk instead of sembilan org.
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2023 12:30 PM | Show all posts
mcm iols dulu sound ofis mate pelan bacaan AQ kt youtube dia pastu dia usha aku ni mcm apa tah..pasangla tapi takyah la kuat2. adoiii tu pon tak fhm
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2023 09:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Dulu i pon slalu pasang tp slow la tepi telinga je.. cuma x sntiasa la sbb x bajet alim.. kena ada yg tegur ni
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2023 09:03 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku faham situasi dia...ada sentengah org kalo study dia mmg nkkan suasana senyap sbb nk fokus...aku mcm dia ar ...bunyi Muzik pun aku xnk dgr..
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2023 01:12 AM From the mobile phone | Show all posts
Ada pernah dengar ustaz cakap (tak ingat nama) nak pasang al-Quran pun kena ada adab juga, jgn main hentam setiap masa nk pasang tp sibuk buat perkara lain. Kalau nk pasang, dengar betul2 bukan sambil2 buat kerja lain mcm tidur, makan, dll. Sedangkan mengaji di masjid pun tak boleh kuat2 kalau ada org sembahyang. Ini namanya jenis manusia nak beramal tanpa berilmu. Lagi satu yg pasang azan hp kuat2, dh dlm masjid/ surau tgh azan tp dibiarkan jugak hpnya berkumandang sekali azan. Rimas i manusia yg takde common sense mcm ni
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2023 02:41 AM | Show all posts
suruh dia pindah ke masjid / surau berhampiran ..
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2023 12:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Meols pernah sewa satu bilik yg rumah nya owner rumah suka pasang mengaji

Ko bayangkan aku ni nak terberak
Dok terikut baca ayat quran dlm toilet …
Nak tegur kang confirm bergaduh

So iols pindah ajer laaa sbb rasa x comfortable
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2024 01:44 AM | Show all posts
Cakap jer la jgn pasang. Islam melarang mengganggu org lain. Nak mudah, cari ceramah agama yg beritahu tak boleh baca quran kuat2 kalau ada org lain dekat takut mengganggu.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 25-1-2024 01:59 AM | Show all posts
Org mcm ni kena duduk sendiri sorang2..tak boleh dgn org lain..sebab ruang dia dah masuk ruang org lain...tak bertanya pulak tu..ikut selera dia je

I sejenis yg kalau study atau kerja tak boleh dengar radio/tgk tv...kena senyap...sbb otak jenis tangkap semua masuk kepala so jadi gangguan..dulu pernah jua my roomate bukak audio Quran tapi orgnya hilang entah ke mana...sekdr habit kot bukan nak menghayati sgt pun
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2024 01:49 PM | Show all posts
piro77 replied at 20-11-2023 01:12 AM
Ada pernah dengar ustaz cakap (tak ingat nama) nak pasang al-Quran pun kena ada adab juga, jgn main  ...

Mcm kes viral kat spore baru2 ni kann....cainis tu amuk bunyi phone azan.
Kdg aku pun rasa setuju gak laa wehhh buat apa nak on azan kat phone tu 5x sehari kuat2
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2024 05:54 PM From the mobile phone | Show all posts
gigahertz replied at 13-11-2023 02:07 AM
ikutkan bila pasang al quran kena duduk diam dengar jangan buat apa2.

Betul. Al quran ni utk duduk dgr dan hayati. Al-quran tu kalamullah. Bkn sambil2 buat benda lain kalau pasang zikir oklah.

SG suspect roomate dia ni nak elak gangguan ni. Apa2 pon x salah utk cuba terus terang dgn room mate tu dahulu. X leh terus assume kalau tegur anggap diri jahat
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2024 05:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Meiizu replied at 25-1-2024 01:49 PM
Mcm kes viral kat spore baru2 ni kann....cainis tu amuk bunyi phone azan.
Kdg aku pun rasa setuju  ...

Azan phone tu sekejap je. Slalu nya sampai lafaz azan kedua. Bkn full pon. Kalau letak dlm bag, x kuat pon bunyi nya
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

14-4-2024 03:23 PM GMT+8 , Processed in 0.078068 second(s), 45 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list