CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 5337|Reply: 5

Resepi Donut Bulat-Bulat Comel Tanpa Perlu Uli, Guna 2 Bahan Sahaja Tetap Elok Kejadiannya!

  [Copy link]
Post time 4-11-2023 03:39 PM | Show all posts |Read mode



Bila sebut donut, pasti rata-rata malas untuk membuat sendiri di rumah kerana agak leceh. Tapi ibu-ibu jangan risau kerana ada resepi donut bulat comel yang menggunakan 2 bahan sahaja tanpa perlu menguli.

Nak tahu macam mana? Ikuti perkongsian lengkap resepinya di bawah ini. Hari-hari buat donut untuk anak pun tak ada masalah selepas ini. Jom cuba!


CARA BUAT DONUT BULAT-BULAT, LEMBUT SANGAT



Donut comel permintaan anak-anak. Hanya guna dua bahan sahaja tepung naik sendiri dan plain yogurt. Simple sangat. Anak happy, mak pun teruja. Laju kerja mak-mak dapat sediakan kuih kesukaan anak.


Bahan-bahan:

Yogurt asli 190g
Secawan tepung naik sendiri
*Kalau nak buat banyak, boleh tambah lagi sukatan.

Cara penyediaan:

1. Satukan tepung dan yogurt, kaup-kaup sahaja. Adunan ini memang lembik sebab itu kena guna piping bag. Kalau tak ada piping bag pakai la plastik bungkus lauk, potong hujung (bucu plastik).

2. Kemudian panaskan minyak masak, minyak banyak sikit macam nak deep fry.

3. Masukkan adunan dalam piping dan picitkan ke dalam kuali. Gunting ikut sukatan anda nak sewaktu goreng ke dalam minyak.

4. Mula-mula nampak adunan tenggelam sikit tapi biarkan sehingga dia timbul.

5. Masak sehingga keperangan, angkat dan toskan.

6. Nak lagi sedap, salut gula atau celup dalam coklat cair.

Sedia untuk dihidangkan. Selamat mencuba!

Baca juga: Resepi Cucur Badak Paling Mudah, Nak Lebih Sedap Kena Letak 1 Bahan Ini Dalam Inti

Sumber: Facebook Ibu Resepi & Elmo World Kitchen

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-11-2023 11:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Jap nak tanya, nnt kalau dh siap goreng bagai, ada rasa masam x? Sbb yogurt asli tu kan masam... Ke rasa dia sama mcm donut yg lain?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2023 01:32 AM From the mobile phone | Show all posts
C-ra replied at 27-11-2023 11:23 PM
Jap nak tanya, nnt kalau dh siap goreng bagai, ada rasa masam x? Sbb yogurt asli tu kan masam... Ke  ...

Iols pernah buat kek butter pakai yogurt..sedap uolsss moist sgt ...tp mmg ada rasa masam...ituhlah kali pertama dan kali twrakhir i buat masalan dr yogurt yaaa...hahahahaha

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2023 11:00 AM From the mobile phone | Show all posts
msdummy.2018 replied at 9-12-2023 01:32 AM
Iols pernah buat kek butter pakai yogurt..sedap uolsss moist sgt ...tp mmg ada rasa masam...ituhla ...

Alaaaaa.... X jd la nak buh yogurt, ghisaaauuu kang ku kena makan semuanya sendiri.....
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2023 11:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Menarikk resepi. Tp tulah risau masam
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2024 12:03 AM From the mobile phone | Show all posts
Comel jer bentuk dia, boleh la buat kecik ii so tak terasa sangat kalau diet pun
Reply

Use magic Report

Follow Us
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

22-2-2024 01:40 PM GMT+8 , Processed in 0.133575 second(s), 35 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list