CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 3311|Reply: 0

[Perlis] Rakyat perlu cakna tentang kesihatan mental – Raja Muda Perlis

[Copy link]
Post time 21-10-2023 06:28 PM | Show all posts |Read mode

TUANKU Syed Faizuddin Putra Jamalullail (kanan) berkenan menyampaikan sumbangan kepada salah seorang penerima sewaktu Majlis Sumbangan MAIPs Peduli di Masjid Al-Islah, Ngulang, Mata Ayer, Arau, Perlis. -UTUSANARAU: Seluruh rakyat khususnya di Perlis perlu lebih cakna dan memberi perhatian terhadap aspek kesihatan serta kesejahteraan mental.

Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail bertitah, penekanan terhadap kesihatan mental bukan sahaja perlu diberikan terhadap diri sendiri malah turut melibatkan ahli keluarga dan kakitangan di tempat kerja masing-masing.

“Setiap lapisan masyarakat juga diharap dapat memainkan peranan bagi membendung masalah kesihatan mental ini,” titah baginda selepas berkenan menghadiri Majlis Sumbangan Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) Peduli di Masjid Al-Islah, Ngulang, Mata Ayer, di sini.

Dalam program berkenaan, baginda turut berkenan menyampaikan sumbangan kepada 70 penerima kariah Ngulang dan 70 penerima kariah Perawah di mana setiap seorang mendapat bantuan wang tunai bernilai RM700.

Berdasarkan rekod National Health And Morbidity Survey (NHMS) 2019, Malaysia mencatatkan sebanyak 2.3 peratus atau hampir 500,000 penduduk berumur 18 tahun dan ke atas mengalami kemurungan.

Untuk konteks Perlis, sebanyak 4.3 peratus iaitu dua kali ganda data kebangsaan atau anggaran hampir 7,000 penduduk berusia 18 tahun ke atas mengalami masalah yang sama.

Dalam pada itu, Pengarah Kesihatan negeri, Dr. Ismuni Bohari berkata, pelbagai aktiviti bersempena Hari Kesihatan Mental Sedunia sedang dan telah dijalankan sepanjang bulan September serta Oktober ini.

“Antara aktiviti tersebut adalah seperti slot Medik Radio (Perlis FM) berkaitan Kesihatan Mental dan Penyakit Mental, Ceramah Kesihatan Mental melibatkan guru-guru di Institut Pendidikan Guru (IPG) Kampus Perlis, Ceramah Kesihatan Mental melibatkan guru-guru di Institut Pendidikan Guru (IPG) Kampus Perlis dan banyak lagi,” katanya.

Tambahnya, Jabatan Kesihatan Negeri (JKN) Perlis juga turut mengambil inisiatif dengan menyediakan perkhidmatan saringan kesihatan mental di semua klinik kesihatan di Perlis.

“Perkhidmatan kaunseling dan sokongan mental serta rujukan dan rawatan bagi masalah kesihatan mental juga disediakan di Hospital Tuanku Fauziah (HTF),” katanya.-UTUSAN
https://www.utusan.com.my/nasion ... l-raja-muda-perlis/

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

26-2-2024 06:39 PM GMT+8 , Processed in 0.065875 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list