CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 23683|Reply: 15

mcm mane nak ke keningau?

[Copy link]
Post time 18-1-2011 05:56 PM | Show all posts |Read mode
salam suma...
alkisahnyer adik aku dapat masuk IPG kat Keningau...
masalahnyer aku xtau nk pegi sane mcm mane, huhuhu....

so nk tanye la sesape yg penah ke sane / org2 yg familiar area sane...

kalo dari KL amek flight nak turun mane paling dekat?
KK ngan keningau jauh tak?
dari airport nak ke keningau macam mane?
nak kene sewa kete ke? or ade bas ke sane?

kat keningau bandar dia macam mane ek?
utk menginap ade banyak hotel x?
kedai2, tpt makan byk x?
ape yg menarik kat sane?

terima kasih kpd yang sudi membantu....


p/s: sori mod kalo topik xsesuai, uhuuuu....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-1-2011 09:03 AM | Show all posts
salam suma...
alkisahnyer adik aku dapat masuk IPG kat Keningau...
masalahnyer aku xtau nk pegi sane mcm mane, huhuhu....

so nk tanye la sesape yg penah ke sane / org2 yg familiar area sane...

kalo dari KL amek flight nak turun mane paling dekat?
KK ngan keningau jauh tak?
dari airport nak ke keningau macam mane?
nak kene sewa kete ke? or ade bas ke sane?

kat keningau bandar dia macam mane ek?
utk menginap ade banyak hotel x?
kedai2, tpt makan byk x?
ape yg menarik kat sane?

terima kasih kpd yang sudi membantu....


p/s: sori mod kalo topik xsesuai, uhuuuu....


salam, tahniah sebb adik ko dpt masuk IP keningau
tak susah sebenarnya, dr KLIA terus ke lapangan terbang kota kinabalu. dr airport KK (kota Kinabalu) ambil teksi ke terminal bas, dekat padang bandaran... sebenarnya boleh pilih sama ada mahu naik bas atau teksi. namun lebih baik naik teksi boleh minta hantar terus ke maktab. maktab keningau tak jauh sgt dr pekan...

KK-keningau lebih kurang 1 jam 30 minit perjalanan ikut jalan kimanis-keningau, namun perjalanan boleh sampai 2 jam jika ikut jalan tambunan-keningau.

jangan susah saudara, negeri sabah tidaklah seperti apa yang ada dalam kepala saudara. Sabah juga sama dengan negeri2 belah semenanjung sana.... semuanya ada.. soo don't worry lah.

jika saudara dh sampai keningau, saudara boleh menginap dekat hotel juta (3 bintang), grand hotel dan royal hotel, kedua-dua hotel ini murah sahaja...

keningau adalah pekan yg kini membangun, so jgn bimbang. semua barang yang perlu ada disediakan di sini. pasal kedai makan lagi belambak... yang halal ada dan non halal juga ada... pilih sahaja...

keningau tak ada yg menarik sangat, klo nak jln2 boleh pi taman pertanian tenom, taman banjaran crocer (akan saudara lalui jika ikut jln kimanis-keningau). pusat peranginan batu pungul, nabawan...boleh juga singgah ke national park kundasang...

selamat datang ke Keningau... oh ya.... jgn terkejut ttg bahasa, penduduk local pandai berbahasa melayu dgn baik... haha
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-1-2011 09:28 AM | Show all posts
salam, tahniah sebb adik ko dpt masuk IP keningau
tak susah sebenarnya, dr KLIA terus ke lapangan terbang kota kinabalu. dr airport KK (kota Kinabalu) ambil teksi ke terminal bas, dekat padang bandaran... sebenarnya boleh pilih sama ada mahu naik bas atau teksi. namun lebih baik naik teksi boleh minta hantar terus ke maktab. maktab keningau tak jauh sgt dr pekan...

KK-keningau lebih kurang 1 jam 30 minit perjalanan ikut jalan kimanis-keningau, namun perjalanan boleh sampai 2 jam jika ikut jalan tambunan-keningau.
ultrakasino Post at 19-1-2011 09:03


hehe,thanks ultra atas penjelasan yg sgt detail   ...

aku mati2 igt nak ke keningau nih kene naik bot, sbb aku check google map dier xjumpe direction dari kk ke keningau...
erm, nak tanye, kalo dari airport kk ke keningau kalo naik bas brape ringgit? kalo naik teksi plak brape ringgit? bas byk x?
lagi kalo dari airport nak ke padang bandaran tu jauh x? naik teksi brape ringgit ek?
risau gak aku nak naik cab kot2 drebar teksi tu tgk kitorg org semenanjung dier pi ketuk sampai 2,3 kali ganda rate normal ke....
at least kalo tau rate normal xde la kene tipu nnt...


pekan keningau ni besar x?
kalau jalan kaki boleh pusing2 pekan ke? ataupon elok sewa kete je?


first time nak gi ni aku risau sket,hahaha...
tp kalao sini tpt mkn byk, byk hotel nak stay xdela aku risau sgt....


thanks again ultra....
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2011 10:43 AM | Show all posts
Post Last Edit by ultrakasino at 19-1-2011 10:49
hehe,thanks ultra atas penjelasan yg sgt detail   ...

aku mati2 igt nak ke keningau nih kene naik bot, sbb aku check google map dier xjumpe direction dari kk ke keningau...
erm, nak tanye, kalo dari airport kk ke keningau kalo naik bas brape ringgit? kalo naik teksi plak brape ringgit? bas byk x?
lagi kalo dari airport nak ke padang bandaran tu jauh x? naik teksi brape ringgit ek?
risau gak aku nak naik cab kot2 drebar teksi tu tgk kitorg org semenanjung dier pi ketuk sampai 2,3 kali ganda rate normal ke....
at least kalo tau rate normal xde la kene tipu nnt...


pekan keningau ni besar x?
kalau jalan kaki boleh pusing2 pekan ke? ataupon elok sewa kete je?


first time nak gi ni aku risau sket,hahaha...
tp kalao sini tpt mkn byk, byk hotel nak stay xdela aku risau sgt....


thanks again ultra....


haha... biasalah tu kena tanya awal2 tak leh gelabah nanti bila nak bertolak, oh ya. bila nak lapor diri kat maktab n awk tinggal kat mn sebenarnya?

Lah elok je jalan kk ke keningau, ada dua jalan sebenarnya. Pertama jalan kimanis-keningau dan kedua jalan tambunan - keningau. Lebih elok ikut jalan kimanis-keningau, dekat sikit lagipun teksi n bas yg pi keningau pun ikut jalan ini.

dari airport kk ke pusat bandar kk lebih elok pakai taksi saja. lebih cepat dan senang nak gerak..... ada teksi pakai meter dan tak bermeter, tambang texsi bermeter tu kena tengok lah, klo dia ikut jln jauh (almaklumlah orag luar, mana kita tahu) maybe mahal sikit kut... tahun lepas RM30.00 ja. Tak tahu lah time ni kan minyak dh naik dah... walau bagaimana pun tambang tak lebih RM 50.00 tu yang pasti.

sesudah sampai kat pusat bandar, minta pemandu taksi tu turunkan ke terminal bas KK, dekat padang bandaran (ini adalah terminal bas seluruh sabah iaitu bas dan teksi ke keningau, tambunan, sipitang, tawau, sandakan, lahad datu, papar dll) dan cari parking bas atau teksi keningau... bas keningau selalunya tambang hanya sekitar belas2 sahaja, tetapi taksi ke keningau pula adalah RM30 ringgit. Jika awak nak cater taksi tambangnya adalah RM120.00.

jika saudara nak naik bas, leceh sikit sebab nak tunggu org lagi...so baik naik taksi, mahal lah sikit... haha... jangan risau bas n taksi ke keningau banyak... kena lagi time sekarang ni bukan perayaan.

kk-keningau tak lah naik bot.... kecuali nak mengajar kat area pedalaman tu mmg naik bot...belah nabawan dan pansiangan sana.

tak taulah nak cakap, keningau ni tak lah besar sangat n tak lah kecil sgt, segala kemudahan ada kat sini... tak yah lah beli barang banyak2 kat sana... sampai kgau boleh beli lah... awak sebenarnya tinggak kat mana? boleh saya bagi contoh sejauh mana besar nya keningau ni. haha... nak jln2 keningau tak de yang best sgt...

hotel dan kedai makan juga banyak kat sini.... dan guru dari semenanjung juga ramai mengajara kat sini... so jgn bimbang... haha
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2011 02:30 PM | Show all posts
Post Last Edit by ultrakasino at 19-1-2011 14:38

oh ya... lupa lak nak bagi tau... cab tak de lah saudara.... texi atau bas je
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2011 02:31 PM | Show all posts
Post Last Edit by ultrakasino at 19-1-2011 14:44

klo nak ginap hotel

royal hotel - pon no. - 087331222
grand hotel - pon no - 087331199 (grand hotel ada 3 cawangan, no pon ni adalah grand hotel 2).

nak sewa hotel ada klass sikit.... saudara boleh tinggal kat perkasa hotel (jauh sikit dr pekan), dan hotel juta (kawasan pekan) but xde no pon... hehe
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 19-1-2011 07:19 PM | Show all posts
tinggal hotel juta ja senang.....round2 pekan tu jalan kaki pun bole.....om² tu relek ja jalan kaki........
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2011 08:23 PM | Show all posts
hahaha....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-1-2011 11:10 PM | Show all posts
grand hotel pun bagus bah.. ada wifi lagi.. hehe
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2011 03:50 PM | Show all posts
hati2 sket beb.... keningau byk pilipin...

sbg panduan:
KKIA - bandaran : rm30 (jgn takut sebab price dah ditetapkan kat kaunter, klu terlebih tu kira ada kenaikan baru kot)

KK-keningau : rm30 satu kepala (klu tak nak share ngan org lain, better cater rm120), hati2 skit takut driver teksi naikkan tambang pulak. mungkin klu minta hantar trus ke IPG rasanya kena caj lebih skit kot.
Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2011 11:27 AM | Show all posts
aik......bila masa byk pelipin d sana??? bukan om sj ka ramai sana.....dulu ramai om d tenom.....skarang tinggal 10 org sj........
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2011 07:34 PM | Show all posts
Reply 9# Ajie_Shinoda

grand hotel pun bagus bah.. ada wifi lagi.. hehe


mcm mn ko tau?
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2011 11:47 PM | Show all posts
hahah mulau
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2011 10:39 AM | Show all posts
hi..sy bru blik dr sbah..kningau kg suami sy..
mmg betul kata ultrakasino..
dr kningau-kk kami ikut jln kimanis..bukit bukau skit je kna tmpuh, laps tu jln dh rata..umah pun byk kiri kanan..

1mlm ayah sy bermalm di hpital kningau..sakit demam..
kmi bermalm di crown hotel belakang restoran sri kningau..
snang cri mkn..insyallah..
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2015 02:22 PM | Show all posts
Assalamualaikum,

kebetulan saya pun nak keningau bulan 12 ni, nak mintak pandagan kawan2 di sini.
trip saya cuti sekolah ni dari labuan ke brunei dan ke keningau.
jadi masalahnya dari bandar seri begawan nak ke keningau tak tahu jalan mana yg terbaik.
1.sama ada masuk labuan balik kemudian masuk sepitang kemudian ke keningau?
2. dari seri begawan naik bas terus ke keningau?

jadi masalah kedua. macam ner saya nak ke keningau? budget berapa? berapa jam?
ada tak syrikat bas direct dari brunei ke keningau @ tenom?

mintak kawan2 yg ada pengalaman keluar masuk brunei....




Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2018 07:16 AM From the mobile phone | Show all posts
Assalamualaikum smua..
maaf semua nak tnya ckit, sy dari semenanjung dh 2tahun duk sana,tp org sabah jgk..tp lama x blik kan tu yg jd x igt...macamana sy mau naik bas p kningau??smua bas mmg naik kningau trun d bndr kningau ka tu?? Apa nama tempat tu n dekat mana tpat tu d KK?? Sbb lama dh x naik bas p kningau.. Unser tu lau bdk dia kira jgk ka tu lau dukung pn?? Kalau sy naik uber sy mau tulis apa tuk smpai d terminal tu??sbb bag sy bnyk n ada anak kcik 1,huhuhu... siapa2 yg bole..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

19-5-2024 01:25 AM GMT+8 , Processed in 0.081339 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list