CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 20702|Reply: 119

[tvN/viu 2023] Twinkling Watermelon - Ryeoun, Choi Hyun Wook, Seol In Ah, Shin Hyun Soo

[Copy link]
Post time 28-9-2023 08:28 PM | Show all posts |Read mode
Edited by xyla73 at 30-9-2023 01:19 PM



Profile
Drama: Twinkling Watermelon
Country: South Korea
Episodes: 16
Aired: Sep 25, 2023 - Nov 14, 2023
Aired On: Monday, Tuesday
Original Network: TVING, tvN
Duration: 1 hr. 10 min.
Content Rating: 15+ - Teens 15 or older

Native Title: 반짝이는 워터멜론
Also Known As: Shining Watermelon , Sparkling Watermelon , Banjjagineun Woteomellon
Screenwriter: Jin Soo Wan
Director: Son Jung Hyun
Genres: Romance, Youth, Drama, Fantasy


Synopsis
(from Viki)
In 2023, Eun Gyeol is a high schooler with a passion for music. During the day, he is a studious model pupil...but at night, he rocks out as a guitarist in a band. But when he stumbles across a strange yet alluring music store, he goes hurtling back in time to 1995. Here, he comes face to face with his father Ha Yi Chan – as a high schooler! Yi Chan takes Eun Gyeol for a lunatic when the latter calls him “dad.” Worse still, it looks like Yi Chan has a crush on an icy cellist named Se Kyeong – not his future mother Cheong Ah! In a bid to put things “right,” Eun Gyeol joins a band fronted by his future father. But will this be enough to help Eun Gyeol bring his future parents together...and will he ever get back to the 2020s?

(from asianwiki)
High school student Eun Gyeol (Ryeo Un) has hearing-impaired parents, but he has a gift for music. He is a model student by day and plays the guitar in a band at night. One day, he visits a mysterious musical instruments store and travels to a strange place. There, Eun Gyeol meets Lee Chan (Choi Hyun-Wook), Choi Se-Kyung (Seol In-A) and Yoon Chung-A (Shin Eun-Soo). They form a band called Watermelon Sugar. Meanwhile, Lee Chan has a crush on Choi Se-Kyung, who is known as the Cello Goddess of Seowon Arts High School, and tries to win her heart. Yoon Chung-A is hearing-impaired. She is cold and aloof to others.

Cast
Ryeo UnChoi Hyun-WookSeol In-AShin Eun-Soo
Ha Eun GyeolLee ChanChoi Se-KyungYoon Chung-A
Musical Band
Ahn Do-KyuYoon Jae-ChanLee Ha-MinLee Su-Chan
Oh Ma-JooKang Hyun-YoolLee Shi-KookNo Se-Beom
Ha Eun Gyeol's Family
Choi Won-YoungSeo Young-HeeBong Jae-Hyun
Ha Eun Gyeol's fatherHa Eun Gyeol's motherHa Eun Ho
Snail Boardinghouse
Ko Du-ShimLee Suk-Hyeong
Go Yang-HeeJung Bal-San
Jinsung Instruments
Kim Tae-WooKim Joo-RyungKwon Do-HyungLee Soo-Min
Yoon Gun-HyeongIm Ji-MiYoon Joo-YeobYoon Sang-A
Ha Eun Gyeol's Group
Jung Sang-HoonLee So-YeonPark Ho-SanWoo Je-Yeon
MasterChoi Se-Kyung (adult)Choi HyunOn Ji-Hwan
Ha Eun Gyeol 's Childhood Days
Cheon Ho-JinJeong Hyun-JunKim Ji-WooKim Mi-HwaKim Ha-Eon
Grandpa VivaHa Eun Gyeol (child)Ha Eun Ho (child)Yeom Byung-Ho's mom (ep.1-2)Yeom Byung-Ho (ep.1-2)
No Hee-JoongKim Moon-Ho
worker (ep.1)vegetables supplier (ep.1)
MJ Entertainment
Kim Hyeong-BeomYoon Do-Hyun
Oh Ma-JooYoon Dong-Jin
SPINE9's Group
Koo Jun-HoeYeon OhHan MinJung Gang-Hee
Koo Jong-HyeongJung Ji-OBae Soo-TakClub Spark boss

source : asianwiki, Viki, mydramalist

Trailer

Teasers









Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 28-9-2023 08:35 PM | Show all posts
i tgk citer ni dgn zero expectation...ingatkan citer bbnu biasa2 je...tajuk pun mcm bodoh2 je...xde dlm iols punya watchlist pun...
rupa2nya best...
bila tgk siapa writer dia,  baru tau yg citer ni hasil tangan terbaru dari writer Kill Me Heal Me & Chicago Typewriter...
recommended utk siapa yg minat citer time travel, ala2 retro sikit and ada elemen muzik...


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-9-2023 08:50 PM | Show all posts
epi 1 sedih sikit...citer pasal zaman kanak2 Eun Gyeol yg dilahirkan dlm keluarga yg ada cacat pendengaran....cuma dia sorang je normal...
so dia mcm terbeban sikitlah sebab mak ayah dia harapkan dia jadi pengantara utk diorg berkomunikasi dgn org normal...
dia jugaklah yg kena jaga abang  dia yg ada cacat pendengaran jugak sebab mak ayah dia kena keluar bekerja...
nasib baiklah dia budak pandai...
sehinggalah satu hari ada kemalangan berlaku...

pandai budak ni berlakon...sekarang ni memang selalu nampak dia je dlm kdrama e.g. Seoha kecik dlm See You In My 19th Life...

geram kat budak anak tuan rumah tu...dahlah bodoh, jahat pulak tu..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-9-2023 10:54 PM | Show all posts
done epi 2...
kesian Eun Gyeol tersepit antara minat sendiri dgn harapan ayah dia...
ni common issue dlm drama tema coming of age...
tapi still kesian kat dia sebab macam dari kecik lagi dah terbeban dgn mcm2...
masa dia kecik dia jumpa dgn sorang atuk yg ada kedai muzik nama Viva Music...
dari situlah dia discover minat dan bakat dia dlm bidang muzik...
tapi sayang atuk tu dah meninggal...
atuk tu wariskan gitar kat dia...

present time dia ada buat gig kat club...
selama ni dia  perform pakai mask sebab taknak ayah dia tau...
tapi adalah satu hari tu ada ahli grup dia sakit so dia kena ganti jadi main vocalist...
masa nilah ayah dia tau sebab ahjumma tuan rumah kepochi tu bgtau macam2 kat ayah dia...
pastu dia gaduh dgn ayah dia...dgn rasa kecewa dia nak jual gitar yg atuk tu hadiahkan kat satu kedai yg mirip mcm kedai atuk tu...
lepas kuar dari kedai tu dia pun termasuk ke tahun 1995 & what a surprise dia jumpa ayah dia...
masa ni ayah dia masih study in high school & sgt2 normal...
so iols rasa ada something yg berlaku nanti yg buat ayah dia tak boleh dengar & cakap...
the girl yg terlanggar Se Gyeong tu mesti mak dia...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2023 07:33 AM From the mobile phone | Show all posts
ok ok. mcm best je.. kita tengok
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-9-2023 06:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Sebab citer berlatarbelakangkan muzik, OST pun kena sedap…
Ni OST part 1…mcm pernah dengar lagu ni tapi kat mana ye?
Reply

Use magic Report

Follow Us
 Author| Post time 30-9-2023 12:34 PM | Show all posts
zehra2 replied at 29-9-2023 07:33 AM
ok ok. mcm best je.. kita tengok

memang best...
jomlah tgk...
kalau nak citer yg feel good & heartwarming tgklah citer ni...
try tgk 1 episod dulu...gerenti tak nyesal punya...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-9-2023 12:39 PM | Show all posts
Edited by xyla73 at 30-9-2023 12:42 PM

scene ni heartbreaking...
but kudos for both actors sebab bukan senang ye nak convey the emotion using the sign language...
pelakon2 citer ni masuk kelas sign language dulu kot before shoot...

https://x.com/seizingdream/status/1706695593924694021?s=20
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 30-9-2023 01:23 PM | Show all posts
Edited by xyla73 at 30-9-2023 01:24 PM

Kompilasi watak2 1995 vs 2023 versions utk sapa2 yg lost...

Ha Yi Chan (ayah Eun Gyeol)

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-9-2023 01:25 PM | Show all posts
Yoon Chung Ah (mak Eun Gyeol)

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-9-2023 01:27 PM | Show all posts
Choi Se Gyeong - ayah Eun Gyeol punya crush aka anak atuk owner Viva Music

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-9-2023 01:30 PM | Show all posts
Edited by xyla73 at 30-9-2023 01:34 PM

Oh Ma Joo - Yi Chan's best friend aka MJ Entertainment CEO
yg ni iols tak perasan mula2 tgk tapi bila tgk lagi sekali baru perasan masa Hi Chan panggil nama dia kat ending epi2...

Reply

Use magic Report

Post time 2-10-2023 02:22 PM | Show all posts
best2..iols dh tengok jugakkk....br nampak ada thread ni...yeayyyy
Reply

Use magic Report

Post time 2-10-2023 02:23 PM | Show all posts
xyla73 replied at 30-9-2023 12:39 PM
scene ni heartbreaking...
but kudos for both actors sebab bukan senang ye nak convey the emotion usi ...

part ni sedihhhh....kita faham kenapa ayah dia jd gitu..and kita paham kenapa anak jd gitu...tp tula...sedih laaa..
Reply

Use magic Report

Post time 2-10-2023 02:25 PM | Show all posts
iols mula2 tgk muka eun gyeol ni mcm se park solomon...ada air muka dia sikit...tp lama2 tgk tak dah...cuma mmg ada air muka solomon tu
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-10-2023 02:35 PM | Show all posts
lynn_dmm replied at 2-10-2023 02:25 PM
iols mula2 tgk muka eun gyeol ni mcm se park solomon...ada air muka dia sikit...tp lama2 tgk tak dah ...

sebab mata dia besar kot...
iols pulak tgk dia ada iras2 park bo gum...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 2-10-2023 02:45 PM | Show all posts
lynn_dmm replied at 2-10-2023 02:23 PM
part ni sedihhhh....kita faham kenapa ayah dia jd gitu..and kita paham kenapa anak jd gitu...tp tu ...

dua2 tak salah pun...kita faham apa yg eun gyeol rasa...
memang lumrah pun kalau dia rasa penat dgn tanggungjawab besar yg dia pikul dari kecik...
that's why dia lagi matured dari abang dia...

ayah dia pulak dpt citer yg tak betul dari acik tuan rumah tu...

as a parent, of course dia harapkan yg terbaik utk anak2 dia...
tapi tulah, kadang2 kita tak sedar yg kita letakkan harapan yg terlalu tinggi kat anak...

iols suka family ni....
loving and happy family...di sebalik kekurangan, they love and support each other...
Reply

Use magic Report

Post time 2-10-2023 03:27 PM | Show all posts
xyla73 replied at 2-10-2023 02:45 PM
dua2 tak salah pun...kita faham apa yg eun gyeol rasa...
memang lumrah pun kalau dia rasa penat dg ...

kan...suka tengok family ni...positive...and antara dia n abg pun takat ni  takde nmpk dengki ke apa...

x sabar nak tau kisah idup parents dia kan..mcm mana appa bole jd mute padahal dia bole berckp masa muda...
Reply

Use magic Report

Post time 2-10-2023 04:06 PM From the mobile phone | Show all posts
xyla73 replied at 2-10-2023 02:45 PM
dua2 tak salah pun...kita faham apa yg eun gyeol rasa...
memang lumrah pun kalau dia rasa penat dg ...

Ayahnya mungkin berharap la sbb anak pandai..then ms muda tu kan yg bdk medic laki tu mcm nal dikenen dgn girl yg dia suka kot...tp org kata darah seni tu mmg dah mengalir dah....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-10-2023 06:53 PM | Show all posts
honeybee1802 replied at 2-10-2023 04:06 PM
Ayahnya mungkin berharap la sbb anak pandai..then ms muda tu kan yg bdk medic laki tu mcm nal dike ...

yelah...ke mana tumpahnya kuah kalau tak ke nasi kan...
nak marah2 sgt pun dah darah seni tu mengalir dlm family dia...
iols nak speku lagu yg belum siap yg atuk viva music tu bagi eun gyeol dengar tu lagu ayah dia...
tapi atas sebab2 tertentu ayah dia tak boleh siapkan...maybe masa ni dia jadi deaf and mute...

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

16-4-2024 03:53 AM GMT+8 , Processed in 0.501343 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list