CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 10200|Reply: 173

Siapa Kata RM200 Tak Cukup Beli Barang Dapur? Timbalan Menteri KPDN Pergi Pasar Raya Untuk Buktikan Dakwaan Rakyat Salah!

  [Copy link]
Post time 20-9-2023 11:14 AM | Show all posts |Read mode
Tular video di Facebook memaparkan Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN), Senator Fuziah Salleh membeli barang dapur di pasar raya.


Ini susulan rakyat merungut RM200 tidak mampu menampung belanja barang dapur bulanan.








Beliau mengambil inisiatif dengan meninjau dan membuat pembelian sendiri untuk memastikan sama ada dakwaan rakyat benar ataupun tidak.


Dalam video tersebut, Senator Fuziah membuat pembayaran atas barang yang dibeli seperti 2 biskut cracker, milo, 2 maggi, 2 sardin, 2 tepung, sebotol minyak besar, 1 tin susu pekat, beras 5 kilogram, ayam mentah dan barangan dapur yang lain.


"Siapa kata RM200 tak boleh? Tak cukup? Kena RM500? Jangan cakap perkara tak benar," katanya.





Selepas semua barang yang dibeli sudah dikira, jumlah barang dapur tersebut tidak melebih RM200 dan hanya berharga RM136.30.


Bagaimanapun perkongsian video itu mendapat kecaman dan hentaman ramai yang mempertikaikan adakah ayam dibeli tahan sebulan?Susu pekat nak buat teh tarik tapi mana tehnya?


Rata-ratanya mempersoalkan barang yang dipaparkan tidak mampu menampung keperluan rakyat dan jauh dari realiti sebenar. -CARI
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-9-2023 11:19 AM | Show all posts
mmg rm200 boleh beli barang.....
RM100 pun boleh beli barang....kot rm50 pun boleh beli barang jua....masalah dia skrg...barang2 yang di beli tu tahan ke sebulan..??  

tu blm amik kira capacity dlm rumah lagi tu....

eh korang jadi menteri cerdik sikit boleh tak....?
apa pakage nak jadi menteri mmg kena sengal2 udang ke otak nya....???


eh geram pulak aku.....
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2023 11:22 AM | Show all posts
beras 5kg kau tahan sebulan ke nyah
henti2 la provoke rakyat yg tersakiti skrg
menyampah
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2023 11:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Nampak nau x pernah ke dapur minah ni. Sayur, ikan, daging, ayam mana? 2 maggi tu tahan sebulan ke? Betul la lapiji ckp l, hotak kt mana 1 formula pun xde?
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2023 11:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Nyah, ko beli tu tahan sebulan ke utk family 3-4 org?
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2023 11:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Kesan radiasi lynas
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 20-9-2023 11:28 AM | Show all posts
136 tu utk seminggu
136 x 4 minggu = RM544 utk sebulan..
tu pun kalo ko sanggup la
isnin - ayam masak kicap
selasa - ayam sambal
rabu - saden lemak kuning
khamis - saden sambal
jumaat - maggi
sabtu - maggi
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2023 11:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Skuau at 20-9-2023 11:36 AM

betul3..garam rega rm100....boleh makan sebulan.
betul3..gula rega rm100.......boleh makan sebulan.
TETAPI...tuan2,puan2,
korang boleh mati cepat kena darah tinggi dan kencing manis.Kalu penyokong kami..hilang la undi..penyokong lawan takpe la naaa...

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-9-2023 11:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Jadi menteri memang ke bodoh ek

Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2023 11:39 AM | Show all posts
Yang dia beli tu memang nak kena makan cukup untuk sebulan ke?

Kalau macam tu, suruh dia catu makanan tu untuk sebulan, tengok boleh ke tak bertahan. Kalau dia boleh bertahan, memang bbbbbagus and cinfirm dia boleh kurus (done body shaming).

Geram pulak. Nampak sangat tak reti beli barang dapur. Yang orang2 bising ni sebab nak cukupkan belanja sebulan, bukan sesekali belanja berapa berapa cukup ke tak beli itu ini.

Itu pun tak faham ke?
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2023 11:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Tahap bodoh BiOLL ni monteri
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2023 11:42 AM | Show all posts
memanglah boleh makcik, tapi nak maintain sebulan tidakla. kot nak makan sebulan ayam tu makcik oii...

makcik bolehla hari hari makan ikan mahal, tenggiri isnin, parang hari selasa, siakap rabu khamis, pari, jumaat

ko tau tak ikan selar kuning pun mahal. Btw makcik kenapalah makcik level betul your thinking ni...kan body shaming dosa pulak
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2023 11:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Rindu zaman tunku abdul rahman - rm50 penuh lori

Rindu zaman tun razak dan tun hussein onn - rm50 penuh bonet kereta

Rindu zaman tun mahathir - rm50 penuh troli

Rindu zaman paklah - rm50 penuh plastik ikea

Rindu zaman najib - rm50 penuh bakul

Rindu zaman abahkau dan semail sabir - rm50 penuh tote bag

Rindu zaman PMX - rm50 penuh plastik
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2023 11:45 AM From the mobile phone | Show all posts
seri_mawr replied at 20-9-2023 11:19 AM
mmg rm200 boleh beli barang.....
RM100 pun boleh beli barang....kot rm50 pun boleh beli barang jua.. ...

Dia camni.. bila jadi menteri dia akan auto TAK CERDIK. Dah biasa jd pembangkang kan..bangkang dan bangkang sampai akal tak berkembang..dialah terpaling bijak berbelanja
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2023 11:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Lantik bangang jadi menteri, itu la hasilnya hanat
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2023 11:48 AM From the mobile phone | Show all posts
tikusmontok replied at 20-9-2023 11:45 AM
Lantik bangang jadi menteri, itu la hasilnya hanat

Kalau adik jadi menteri tak tau lah bangang macam mana pulak
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-9-2023 11:58 AM | Show all posts
xder ke org tazkirah tepi telinga dia... senang benar gula2kan org ya....
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2023 11:59 AM From the mobile phone | Show all posts
Cukup je...kalau berbelanja ikut poket sendiri Dan bukannya ikut nafsu..
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2023 12:00 PM | Show all posts
rumah saya ada 4 org, RM200 tu tahan 1 week je la...tu pun kalau tak beli benda2 lain mcm sabun basuh toiletries etc. purely ikan ayam sayur2 ...yg mewah2 mcm angus beef ke jangan lah beli. udang besar2 pun x boleh...setakat basic ikan2 kembung cencaru tongkol bawal hitam, ayam 2 ekor sayur2 bawang2 telor dapat la tu RM200/week
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2023 12:01 PM From the mobile phone | Show all posts
seri_mawr: mmg rm200 boleh beli barang... ...



Kann rm2 pun dpt beli brg jgk.. hahaha.. nak buat cmn kita dpt pemimpin buta perut
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

3-3-2024 01:52 AM GMT+8 , Processed in 0.111410 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list