CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 5615|Reply: 36

Komoditi 2023: litium dan emas menguasai pasaran

[Copy link]
Post time 30-8-2023 01:56 AM | Show all posts |Read mode



Melabur dalam aset komoditi yang menjanjikan melalui AMarkets! Keuntungan daripada turun naik kadar pertukaran mengikut keselesaan anda. Mendapat manfaat daripada berita dan mengubahnya menjadi pendapatan. Berita boleh menjadi sumber pendapatan.

Mari kita bincangkan tentang pasaran komoditi dan arah aliran ketara yang telah membentuk industri dalam tempoh enam bulan pertama 2023. Litium dan emas muncul sebagai prestasi yang menonjol, masing-masing dipengaruhi oleh faktor unik.

Litium: memperkasakan revolusi kenderaan elektrik (EV)
Litium, komoditi berprestasi tinggi pada separuh pertama 2023, mengalami peningkatan memberangsangkan sebanyak 10.81%. Peningkatan yang luar biasa ini berpunca daripada peningkatan permintaan global untuk kenderaan elektrik. Walaupun menghadapi cabaran yang dihadapi oleh ekonomi China selepas penutupan pandemik dan kemelesetan dalam aktiviti pembuatan global, litium kekal stabil kerana peranannya yang penting dalam bateri EV.

Jualan EV suku pertama mengunjurkan pandangan yang optimistik, dengan Agensi Tenaga Antarabangsa (IEA) menganggarkan bahawa kira-kira 14 juta kenderaan elektrik akan dijual di seluruh dunia, mewakili peningkatan 35% yang kukuh daripada 2022. China, pengguna litium terkemuka, kekal sebagai EV terbesar pasaran, disokong oleh pertumbuhan pengeluaran ketara Tesla. Kilang Tesla di Shanghai menyaksikan peningkatan yang ketara dalam penghantaran kereta, seterusnya meningkatkan permintaan untuk litium.

Memperluas pasaran: di luar pengaruh Tesla
Peralihan daripada model enjin pembakaran kepada EV atau hibrid oleh pelbagai pembuat kereta juga telah menyumbang kepada peningkatan permintaan untuk litium. Syarikat seperti Lamborghini melabur banyak dalam model hibrid dan elektrik sepenuhnya, memacu permintaan untuk litium lebih tinggi apabila kenderaan berkuasa gas dihentikan.

Ketahanan emas: lindung nilai di tengah-tengah ketidakpastian
Emas, satu lagi komoditi dengan pulangan positif pada separuh pertama, meningkat sebanyak 4.93%. Ia mengatasi kebanyakan aset lain apabila pelabur mencari perlindungan semasa krisis perbankan mini pada Mac. Dolar AS yang stabil dan permintaan berterusan daripada bank pusat terus menyokong nilainya.

Pelbagai faktor, dari peristiwa geopolitik hingga penunjuk ekonomi, mempengaruhi pasaran emas. Oleh itu, memahami pemacu ini adalah penting untuk perdagangan emas yang berjaya. Beberapa faktor penting yang mempengaruhi harga emas termasuk:

Permintaan Tempat Selamat. Semasa ketidakstabilan ekonomi dan geopolitik, emas mendapat permintaan tinggi kerana pelabur melihatnya sebagai aset selamat, yang membawa kepada kenaikan harga.
Kadar Faedah. Emas cenderung mempunyai hubungan songsang dengan kadar faedah. Apabila kadar faedah rendah, kos peluang untuk memegang aset tidak menghasilkan seperti emas berkurangan, menjadikannya lebih menarik kepada pelabur.
Kekuatan Dolar. Apabila emas dijual dalam dolar AS, dolar yang lebih kukuh boleh menjejaskan harga emas, menjadikannya lebih mahal bagi pemegang mata wang lain.
Polisi Bank Pusat. Keputusan yang dibuat oleh bank pusat, seperti pelonggaran kuantitatif atau pengetatan, boleh memberi kesan ketara kepada pasaran emas.

Trend Pasaran Emas, Rekod Harga Tinggi
Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, emas mengalami kenaikan yang luar biasa, mencapai harga tertinggi. Aliran ini didorong oleh ketegangan geopolitik yang semakin meningkat, ketidakpastian yang mengelilingi perdagangan global, dan kemelesetan ekonomi yang disebabkan oleh wabak itu.

Lindung Nilai Inflasi
Emas secara sejarah berfungsi sebagai lindung nilai terhadap inflasi. Memandangkan bank pusat dan kerajaan menggunakan dasar fiskal yang meluas, pelabur sering berpusu-pusu kepada emas sebagai perlindungan terhadap potensi penurunan nilai mata wang fiat.

Kemajuan Teknologi
Kemajuan dalam teknologi telah menjadikan perdagangan emas lebih mudah diakses oleh pelabur individu. Platform dalam talian dan aplikasi mudah alih memudahkan pedagang untuk menyertai pasaran emas. Berdagang emas dengan AMarkets!

Emas: unjuran ekonomi
Kemungkinan jeda dalam pengetatan kadar faedah mungkin menyokong emas pada separuh kedua. Faktor seperti ekonomi India yang semakin berkembang, potensi rangsangan ekonomi China dan strategi lindung nilai yang berterusan juga boleh meningkatkan prestasinya. Laporan Majlis Emas Dunia (WGC) mencadangkan bahawa jika risiko kemelesetan berterusan, emas boleh berprestasi lebih baik disebabkan peningkatan permintaan untuk aset cair berkualiti tinggi.

Kesimpulan
Separuh pertama tahun 2023 mempamerkan kejayaan luar biasa litium dan emas dalam pasaran komoditi yang mencabar. Penonjolan litium dalam pasaran EV yang berkembang pesat dan daya tahan emas sebagai lindung nilai terhadap ketidaktentuan telah membezakannya daripada komoditi lain. Emas mungkin berprestasi baik pada penghujung 2023 dan semasa 2024 sebagai lindung nilai terhadap inflasi, berfungsi sebagai aset konservatif untuk pelaburan jangka panjang.

Bersedia untuk beberapa bahan yang lebih bermaklumat dan pendidikan?

Baca selanjutnya...

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-8-2023 01:36 PM | Show all posts
trading indtrumen oil ini belum familiar bagi saya, adakah kaidah kaidah utama dari Amarkets hal trading benda ini?
Reply

Use magic Report

Post time 31-8-2023 02:44 PM | Show all posts
saya belum pernah trade oil sekalipun, sebab saya kurang faham kaidah kaidah trade pair ini
Reply

Use magic Report

Post time 31-8-2023 06:12 PM | Show all posts
apakah nikel merupakan bahan dasar pembuatan batrai litium?
Reply

Use magic Report

Post time 1-9-2023 01:34 PM | Show all posts
post artikel ini membangkitkan keinginan saya untuk mulai trade Oil dekat Broker saya AMarkets
Reply

Use magic Report

Post time 1-9-2023 03:56 PM | Show all posts
apakah ada kaidah kaidah khusus untuk trade instrumen oil ini?
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 3-9-2023 01:20 PM | Show all posts
litium sangat berharga adalah bahan dasar utama untuk pembuatan baterai sebagai sumber energy moveable masa depan
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-9-2023 06:52 PM | Show all posts
rengkah_gunung replied at 3-9-2023 01:20 PM
litium sangat berharga adalah bahan dasar utama untuk pembuatan baterai sebagai sumber energy moveab ...

inilah sebab litium merupakan komoditi dengan prosepek peningkatan harga yang kuat, kita akan lihat hal ini dalam masa beberapa tahun lagi
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-10-2023 10:54 PM | Show all posts
maxjpzero replied at 11-9-2023 06:52 PM
inilah sebab litium merupakan komoditi dengan prosepek peningkatan harga yang kuat, kita akan liha ...

untuk trader dengan equity kecik tak nak trade komoniti litium tu Bang.
Reply

Use magic Report

Post time 2-10-2023 02:05 PM | Show all posts
cadasngampar replied at 1-10-2023 10:54 PM
untuk trader dengan equity kecik tak nak trade komoniti litium tu Bang.

trade komodity biasanya memerlukan margin yang besar pula itu sebabnya saya leih suka trade forex sahaja.
Reply

Use magic Report

Post time 2-10-2023 10:18 PM | Show all posts
tidak semua isu fundamental harus kita jadikan idea trading , fokus saja kepada pair yang punya likuiditas dan volum yang besar secara harian
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2023 10:56 AM | Show all posts
hmmm... komudity ni saya tak nak trade dekat sini, lagi baik forex je
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2023 12:54 PM | Show all posts
emas masih menjadi primadona trader diseluruh dunia, walau sangat volatile namun juga memilki likuiditas yang besar
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2023 07:12 PM | Show all posts
ipartnerib replied at 31-10-2023 12:54 PM
emas masih menjadi primadona trader diseluruh dunia, walau sangat volatile namun juga memilki likuid ...

emas atau xau merupakan istrumen yang paling banyak volume trade dimana mana, sebab potensi dan profit dalam trade benda ini memang sangat mendebarkan boleh profit besar atau loss besar pula
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2023 12:28 PM | Show all posts
dekat Broker AMarkets sangat lengkap instrumen komuditi bagi anda yang senang trade komuniti, juga ada saham saham antar bangsa yang boleh kita dagangkan  untuk menjana profit harian yang kita mahu
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2023 02:50 AM | Show all posts
trading komuditi punya resiko dan profit tersendiri ,memerlukan analisa teknikal dan fundamental yang lebih kuat
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-11-2023 05:46 AM | Show all posts
litium ini bahan untuk batrai kan? mungkin perlu untuk buat batrai kreta dan macam macam dimasa depan
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2023 07:44 AM | Show all posts
rengkah_gunung replied at 8-11-2023 05:46 AM
litium ini bahan untuk batrai kan? mungkin perlu untuk buat batrai kreta dan macam macam dimasa depa ...

macam tu lah, ramai bentuk bentuk platform penerapan litium ini dimasa depan. marilah kita lihat sama sama
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2023 03:40 AM | Show all posts
Broker AMarkets sangat boleh diandalkan untuk trade berbagai Instrument trading termasuk minyak
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2023 01:14 PM | Show all posts
dodonkameha replied at 30-11-2023 03:40 AM
Broker AMarkets sangat boleh diandalkan untuk trade berbagai Instrument trading termasuk minyak

saya sudah pakai broker AMarkets ini dekat dekat 2 tahun, mudah dan laju untuk deposit dan widrawal tiada pernah ada masalah
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

14-4-2024 07:48 PM GMT+8 , Processed in 0.104334 second(s), 45 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list