CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
123Next
Return to list New
View: 36739|Reply: 56

Anggota tentera LLP sambung belajar

[Copy link]
Post time 18-12-2010 09:09 AM | Show all posts |Read mode
Salam, selamat pagi semua... sy nk mnta sedkit maklumat. angota tntera umur 25 & brpngkat koperal.. kalau smbung belajar then boleh x mintak jawatan pegawai? jawatan apa yg layak? sebab umur dah 25.. t. kasih utk semua respon
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2010 10:48 AM | Show all posts
Post Last Edit by sparxxjb at 18-12-2010 10:59

Reply 1# Nuramilin


    masih berpulang lagi coz jika nak masuk KTD bagi LLP umurnya sampai 28 tahun kalau umur baru 25 tahun ada baki 3 kali temuduga lagi.. x semua LLP yg buat temuduga tersebut blh masuk ke ktd.. ia mengikut Quata tertentu bagi unit kor atau Rejiment. bagi unit kor matapelajaran teras BM,BI,MAT,SAINS kena credit dan bagi matapelajaran elektif mesti 3 credit. bagi rejiment pula matapelajaran teras BM,MAT,Sains kena credit. BI hanya LULUS bagi elektif pula sama mcm diatas..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-12-2010 03:57 PM | Show all posts
macam mana pulak kalau xsambung ke KTD, tapi sambung d universiti2 tmpatan mcm uitm or lain2? kalau tempoh belajarnya 3 tahun, slps tu boleh mohon pegawai x?
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2010 06:19 PM | Show all posts
Reply 3# Nuramilin


    2 pun blh juga lepas habis belajar gi minta garduan jangka masa pendek.. kalau blh umur jgan lebih 30tahun... latihan dia x lama seperti ktd hanya 8 bln je..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-12-2010 10:51 AM | Show all posts
oh.. mm tu.. sy faham. t. kasih. mcm mna pulak  kalau ada anggota LLP yg nk amek exam mcm stp or spm secara persendirian, anggota trsebut kna rujuk/ mohon dgn pegawai atasan @ x..? then cuti akn diberikan @ x utk sesorg anggota2  utk attend exam?
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2010 11:38 AM | Show all posts
Post Last Edit by sparxxjb at 19-12-2010 11:43

Reply 5# Nuramilin


x kan kamu x tahu? kan kita ada kpa pendidikan? jika kita ambil persendirian sukar bagi kita untuk belajar dan ambil cuti jika kita rujuk kepada kpa pendidikan dan buat permohonan utk ambil kembali spm, jika lulus utk belajar kamu akn ditempatkan diDiv berhampiran bersama anggota LLP Laut, udara, untuk menjalani kursus intensif SPM selama Setahun. so apa2 pelajar yg kamu nak buat kamu mesti berjumpa dgan kpa pendidikan kamu sendiri coz itu kerja mereka. setiap unit mesti ada kpa pendidikan utk menentukan anak2 anggota bersekolah, pengurusan anugarah pelajar cemelang, dan segala2 pembelajaran anggota.so jgn ckp unit kamu x de kor pendidikan??
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-12-2010 08:46 PM | Show all posts
maaf en. sy tnya utk tolong tunang sy ambik spm.. sy xtau bnda tu smua.. lg, kelulusan utk smbung tu ambik msa yg lama ke ye? sy hrap sgt dia attend exam spm thun 2011 ni.. jd usia dia juga xmmbazir.. sy rsa gagal lah sy sbg guru kalau xmampu nk tolong n support dia utk smbung blaja.. tp bla dia ckp mcm ad sesalan xblajar dulu jd apa slahnya mula kn smula. t.kasih dgn bantuan encik
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2010 10:07 PM | Show all posts
salam Nuramilin, pada pendapat sy, sekiranya result spm tunang awk dulu dpt BM credit, BI dan Math lulus tak perlu amik SPM atau STP semula, terus je amik Dipolma di OUM melalui K-Force, kenapa nak bazir masa amik spm & stp tu..lg satu kalu susah sgt nak minta melalui K-Force suruh dia wat loan Koperasi Tentera utk support pembelajaran dan minta direct dgn OUM, dah dapat surat tawaran suruh tunang awk buat GA kepada Markas dia bagi melincinkan sepanjang pembelajaran dia samada part time atau fulltime. just my 2 cent opinion..
Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2010 01:49 AM | Show all posts
Reply 7# Nuramilin


    kalau cam 2 suruh dia jumpa kpa pendidikan unit dia coz tahun depan ada pengambilan untuk 2011. kira kena cepat minta kalau x dia x dapat menyertai kursus intensif spm bagi tahun 2011.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-12-2010 08:36 AM | Show all posts
Reply 8# Komrade


   Salam.. T. kasih. Bi tu yg ad masalah.. tu yg nk kena repair... apa pun sy akn cube juga apply utk dia.. d uitm or oum klau d trima mngkin lbh jmat ms mcm g en. kmrad ckp... sy xde masalah utk mnjadi tutor dia tp memandangkan cuti dorg agk susah, jd flltime adlh lbh baik. biasa staff gvernment yg bkerja lbh 5 thun, klu apply d uitm boleh trus smbung d peringkat ijazah.. p bg Army sy xpun xpasti sma ad bleh / tidk.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-12-2010 08:40 AM | Show all posts
Reply 9# sparxxjb


   T. kasih. sy harap dpat lah kelulusan dr KPA Pndidikan dia.. almaklum umur dh tua baru nk bangkit ni... risau juga sy
Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2010 11:04 AM | Show all posts
Reply 11# Nuramilin


   umur 2 x kisah jika kita mahu bangkit nak majukan diri dalam tentera, kalau ada kemahuan disitu ada jalan.. sy pun salah 1 penutut intensif tersebut 1 keteka dahulu 2 yang saya tahu pejalananya. janji jgan malu jika mahu menutut ilmu, walaupun dia seorang LLP bukan dia x pandai cuma kesilipan mereka 1 ketika dahulu . jika dah berumur lagi bagus ambil spm coz kita yang berumur ni lebih matang hendak menjawab soalan remaja yang berumur 18 tahun..
Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2010 12:58 PM | Show all posts
Reply 11# Nuramilin

Cikgu tak perlu risau sebab orang yg mengulang peperiksaan tidak semestinya mereka yg gagal atau baru sedar nak bangkit. Bagi saya mereka ini adalah golongan yg ada motivasi nak memajukan diri tapi maklum la stigma masyarakat Msia (x kira kaum) mereka yg gagal SPM itu selalunya akan dicop pemalas, xde masa depan malah diramal sebagai bakal pemenuh penjara dan pousat serenti sedangkan yg lulus SPM pun ada yg jadi sampah masyarakat walaupun dah bergelar siswa/i hatta graduan sekalipun. Jgn silap, sampah masyarakt bukan sekadar penjenayah, mat rempit dan penagih dadah saja, yg suka mendedah sana-sini pun sebenarnya sampah juga. Setidaknya tunang cikgu jadi benteng pertahanan negara!
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-12-2010 05:02 PM | Show all posts
To: En. Sparxxjb &En. jazim
T. kasih xtrhingga... infrmation tuan brdua sgt2 mmbantu sy.. Ye betul, kerjaya army sgt mulia & dipndang tggi.. & sy adalh guru yg gagal klu xdpt bantu dia bngkit smula sbb ksedaran sdah brtpak d hati dia... En Sparxxjb, sudah boleh apply x skarang? risau juga xsempat ni.. berkenaan cuti, apbl dia mnyertai intensif tu, automtk akn dberi cuti belajar ye? then slepas exam dia trus boleh smbung dip tu?
Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2010 05:29 PM | Show all posts
perkara menuntut ilmu ni kita kena tabah menghadapi dugaan, utk pengetahuan cik Nuramilin sy pun dlm rancangan utk sambung belajar amik Diploma di UM, tp sy bukan nak jadi pegawai cuma persiapan utk pencen je, at least ada la jugak segulung dipolma wlaupun sy ni dari anggota LLp..dan bekerja selepas pencen, Utk pengetahuan cik Nurmilin jugak sekiranya tunang awk telak melebihi umur utk temuduga pegawai sekalipun, InsyAllah sekiranya dia ada diploma atau Ijarah maybe semasa dia menjawat jawatan staff sjn akan di tawarkan sebagai Special Duty Officer, rank yg disandang adalah Leftenan dan selepas 2 tahun dia akan menyandang pangkat Kapten dan seterusnya sekiranya dia disokong pegawai atasan..tp apa yg penting dptkan diploma/ijazah tu dulu..bak kata org tua2 sediakan payung sebelum ujan...kita sudah berusaha..kendian bertawakallah kpd Allah....InsyAllah.
Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2010 07:48 PM | Show all posts
Reply 15# Komrade

Nak tanya, bagi pemegang diploma dri kalangan LLP yg tamat perkhidmatan 21 atau 22 tahun memang x boleh mohon jawatan dlm perkhidmatan awam yg memerlukan kelulusan diploma ke?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-12-2010 08:08 PM | Show all posts
Reply 15# Komrade


   ohh begitu.. sy setuju sgt la kalu bab blajar ni.. lagipun pencen nnt umur msih muda then klu ad dip/ deg mngkin peluang lbh cerh bersndarkan pulak dgn pnglmn krja 25 thun tu... apa pun, klu tunang sy blajar skrng, blum trlmbt utk dia mnngktkan krjaya.. usaha sedaya upaya, & brdoalah.. hasilnya pasti ad... erm, mcm mna pulak brkenaan gaji jika seseorg anggota trsbut mmpunyai klayakan spt dip/ deg, adkh dia boleh minta knaikan gaji setaraf kelayakan ye? apa pun, semoga brjaya dlm pmbelajaran enck Komrad
Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2010 08:14 PM | Show all posts
Reply 14# Nuramilin


    jika x silap sy lah kemasukan tahun depan pada bulan 2. jika nak apply biar lah skg, buat permohonaan hantar kepada pegawai memerintah dan selalu mengikut pekembangan
Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2010 10:36 PM | Show all posts
Reply  Komrade

Nak tanya, bagi pemegang diploma dri kalangan LLP yg tamat perkhidmatan 21 atau 2 ...
jazim Post at 20-12-2010 19:48


boleh, sekiranya mendapat sokongan dari pihak atasan dan diploma tu mestilah berkaitan dgn kerjaya yg dipohon, atau pun diploma tersebut sbg menyokong bg jawatan yg dipohon..maksud sy sbg contoh kalu minta kerja dkt JPJ dan anda ada diploma Managment takkan dia nak bg jawatan peringkat rendah at least maybe bleh dpt jawatan pegawai JPJ ke, sebab pkhidmatan awam bleh berkhidmat sampai umur 56 thn
Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2010 10:42 PM | Show all posts
Reply  Komrade


   ohh begitu.. sy setuju sgt la kalu bab blajar ni.. lagipun pencen nnt umur m ...
Nuramilin Post at 20-12-2010 20:08



    thanx cik Nuramilin, bab gaji ni sebenarnya dah lama dirangka bg anggota LLp yg mempunyai dip/Deg nih tp ntahlah blum ada kata putus lg, tp kalau LLP yg dah ada Dip/Deg ni slalunya akan dipanggil utk temuduga ke jawatan pegawai, apa pun yg penting tunang awk tu dptkan DIP/DEG dulu..harap Nurmilin nasihatkan tunang awk amik subjek yg tak membebankan spt managment ke, maybe bleh apply Pegawai admin...tunang awk tu Army ke?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Forum Hot Topic



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

28-1-2022 02:11 PM GMT+8 , Processed in 0.091311 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list