CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 4912|Reply: 2994

[Pulau Pinang] 'Rumah Sembang Pasemboq Utara V176'

  [Copy link]
Post time 22-1-2023 02:40 PM | Show all posts |Read mode
Jom sambung sini

Rumah Sembang Pasemboq Utara


V 176


Jemput jemput masuk warga CARI
jom borak borak santaisila masuk semua

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 22-1-2023 02:40 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-1-2023 02:40 PM | Show all posts
@NaylaArisha  @amiraira  @novelloverzz @ghalibboy

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-1-2023 02:40 PM | Show all posts
@spankee_fili  @SirihPinang  @carly_lah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-1-2023 02:41 PM | Show all posts
@siputpepel   @ciksurie  @chit_ana
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-1-2023 02:41 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2023 04:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Check in

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-1-2023 04:20 PM | Show all posts

SELAMAT DATANG NOV

terima kasih


Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-1-2023 04:42 PM | Show all posts
eh byk pula yg biru kali ni
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2023 04:51 PM | Show all posts
dah azan asar kt sini
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2023 04:52 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-1-2023 04:58 PM | Show all posts
Tidak perlu ragu dapatkan dos penggalak - PakarFOTO HIASAN

Kuala Lumpur: Masyarakat tidak perlu berasa ragu untuk mengambil dos penggalak khususnya dos penggalak kedua bagi melindungi diri mereka daripada terdedah daripada bahaya jangkitan Covid-19.

Menurut pakar-pakar kesihatan, pengambilan dos penggalak sedia ada iaitu daripada jenis monovalen masih lagi relevan dan adalah antara instrumen yang berkesan bagi mencegah penularan wabak itu terutama terhadap golongan yang berisiko.

Bagi Pakar Perunding Penyakit Berjangkit Jabatan Perubatan Fakulti Perubatan Universiti Malaya Prof Madya Dr Sharifah Faridah Syed Omar berkata dos penggalak masih mempunyai peranan, walaupun ia tidak dapat mengelak jangkitan sebaik dahulu.

"Apabila kita mengambil dos penggalak, antibodi badan akan meningkat walaupun bukan pada tahap yang kita kehendaki. Namun tidak dinafikan, ia (antibodi) juga akan turun dengan cepat, tetapi sekurang-kurangnya, dalam masa yang singkat itu ia mampu melindungi kita daripada terkena jangkitan.

"Jadi dos penggalak ini masih mampu memberi perlindungan selain dapat mengurangkan penularan yang terlalu cepat," katanya ketika dihubungi Bernama.

Sebelum ini Menteri Kesihatan Dr Zaliha Mustafa menyarankan orang ramai yang telah menerima dos penggalak pertama melebihi tempoh enam bulan, supaya mendapatkan dos penggalak kedua serta tidak menunggu vaksin bivalen.

Mengulas lanjut Dr Sharifah berkata masyarakat juga perlu memastikan sumber maklumat berkenaan dos penggalak diperoleh daripada sumber yang sahih terutama berkenaan kesan sampingan bagi mengelakkan kekeliruan dan seterusnya menimbulkan ketakutan dan kegusaran.

"Apa-apa rawatan atau ubat yang ada sekarang, semua ada kesan sampingan. Yang membezakannya sama ada kesan sampingan itu serius atau tidak serta berapa kerap kita mendapat kesan sampingan setelah mengambil sesuatu rawatan atau sesuatu ubat.

Berdasarkan data di laman web KKMNOW setakat 11.59 malam semalam, sejumlah 16,296,721 atau 49.9 peratus daripada populasi negara ini telah mengambil dos penggalak pertama dan hanya 757,464 atau 2.3 peratus dari populasi sama memilih mendapatkan dos penggalak kedua.

Sementara itu, Pakar Perunding Kanan Pediatrik Datuk Dr Amar Singh HSS berpendapat perbincangan mengenai keperluan dos penggalak Covid-19 sepatutnya mengambil kira keseimbangan risiko dan faedah kepada rakyat.

"Keputusan untuk mendapatkan penggalak patut mengambil kira beberapa isu seperti pendedahan risiko, sejauh mana perlindungan tempat kerja anda atau ketika berjumpa orang lain dalam masyarakat, umur, kondisi kesihatan dan sikap anda sebelum ini terhadap vaksin.

"Oleh itu keputusan untuk mendapatkan penggalak adalah pilihan individu. Jika anda sudah berumur, mempunyai risiko terdedah dan komorbiditi kesihatan, lebih baik mendapatkan (dos) penggalak," katanya.

Senada dengan Dr Amar, Felo Akademi Sains Malaysia Prof Datuk Dr Lokman Hakim Sulaiman mencadangkan agar mereka yang dikategorikan sebagai kumpulan berisiko tinggi untuk mengalami jangkitan serius dan kematian supaya mengambil dos penggalak.

"Saya sendiri telah mengambil kedua-dua dos penggalak… dengan perubahan varian baru yang kelihatan mudah menjangkiti walaupun tidak mendatangkan gejala berat, dos penggalak amat perlu," katanya.

https://www.hmetro.com.my/mutakh ... dos-penggalak-pakar

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-1-2023 04:59 PM | Show all posts
boleh saje ambil nanti
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-1-2023 05:00 PM | Show all posts
Terpulang kepada kebijaksanaan pelanggan
Redzuan Muharam


GAMBAR hiasan. FOTO arkib NSTP

Kuala Lumpur: Pelanggan perlu menjadi pengguna bijak dengan menggunakan hak mereka untuk menentukan kedai atau restoran di mana mereka mahu menjamu selera.

Demikian saranan Persatuan Pengusaha Restoran Muslim Malaysia (Presma), Datuk Jawahar Ali Taib Khan yang berpandangan pengguna boleh membuat pilihan mengikut kemampuan masing-masing dalam berdepan cabaran ekonomi masa kini.

"Dalam hal ini, terpulang kepada kebijaksanaan pelanggan itu sendiri.

"Kalau kita rasa mahal dan di luar kemampuan, boleh pilih yang lain sebagai alternatif.

"Manakala, peniaga juga perlu memainkan tanggungjawab dengan menjual pada harga munasabah tetapi masih mendapat untung," katanya ketika dihubungi Harian Metro.

Jawahar berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Menteri Ekonomi Rafizi Ramli yang menegur sikap sesetengah peniaga restoran dan kedai makan yang masih enggan menurunkan harga makanan dan minuman mereka, meskipun harga bahan mentah di pasaran turun.

Menurut Jawahar, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) dan Kementerian Ekonomi memantau pembekal yang membekalkan bahan mentah kepada peniaga, selain pemborong dan juga penternak supaya harga tidak melambung tinggi.

Katanya, bahan mentah perlu ada penurunan kekal dan kerajaan menerusi Kementerian Ekonomi perlu beri pandangan serta perincian dalam soal itu.

"Selain itu, saya turut mengesyorkan kerajaan mengkaji semula caj tinggi dikenakan oleh syarikat e-hailing .

"Caj penghantaran mencecah 30 peratus dan ia agak tinggi serta ada hubung kait dengan pengguna kerana beri impak kepada mereka.

Semalam, Rafizi dalam kenyataannya memaklumkan kerjasama daripada peniaga restoran dan kedai makan untuk menyeimbangkan harga jualan mereka dengan bahan mentah amat penting untuk membantu rakyat menambah ruang perbelanjaan dan mengurangkan beban kewangan mereka.

Katanya, pengguna juga perlu lebih proaktif terhadap perubahan harga barangan dengan mengelak daripada berkunjung ke restoran dan kedai makan yang masih menawarkan harga makanan dan minuman yang tinggi.

https://www.hmetro.com.my/mutakh ... jaksanaan-pelanggan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-1-2023 05:01 PM | Show all posts
bahan mentah dah turun harga tapi makanan siap tidak turun harga
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-1-2023 05:01 PM | Show all posts
caj e hailing pun mahal juga
kerajaan kena kaji balik tu
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-1-2023 05:10 PM | Show all posts
6 negeri berisiko banjir kilat dalam tempoh 24 jam

oleh MUHAMMAD AMNAN HIBRAHIM22 Januari 2023 04:57pm


Enam negeri dijangka dilanda banjir kilat dalam tempoh 24 jam jika berlaku hujan lebat atau ribut petir signifikan. - Gambar hiasan
SHAH ALAM - Pusat Ramalan dan Amaran Banjir Negara (PRABN), Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) mengeluarkan notis kesiapsiagaan kemungkinan banjir kilat dalam tempoh 24 jam di enam negeri pada 4 petang, Ahad.

Ia membabitkan negeri Johor, Melaka, Pahang, Selangor, Negeri Sembilan dan Sarawak.

JPS menerusi kenyataan memaklumkan notis itu dibuat berdasarkan maklumat ramalan hujan Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia), sistem Southeastern Asia-Oceania Flash Flood Guidance System (SAOFFGS) dan model ramalan banjir JPS bahawa terdapat risiko banjir kilat di beberapa lokasi di negeri terlibat jika berlaku hujan lebat atau ribut petir signifikan.

Di Johor, daerah terlibat ialah Batu Pahat melibatkan Mukim Sungai Punggor, Mukim Simpang Kanan, Mukim Sri Medan dan kawasan sekitarnya; Kota Tinggi (Mukim Sedili dan kawasan sekitarnya).

Dua lagi daerah di negeri itu ialah Muar (Mukim Sri Menanti, Mukim Ayer Hitam, Mukim Bandar, Mukim Jalan Bakri, Bandar Maharani dan kawasan sekitarnya) serta Pontian (Mukim Rimba Terjun, Mukim Ayer Masin, Mukim Pontian, Mukim Ayer Baloi, Mukim Benut, Mukim Sungai Pinggan dan kawasan sekitarnya).

Di Melaka, sebanyak dua daerah dijangka terlibat iaitu Melaka Tengah (Mukim Umbai, Mukim Telok Mas, Mukim Padang Temu, Mukim Alai, Mukim Ujong Pasir, Mukim Bukit Bintang, Mukim Padang Semabok, Mukim Duyong, Mukim Bukit Piatu, Mukim Bukit Katil Mukim Bukit Rambai Mukim Tangga Batu, Mukim Sungai Udang dan kawasan sekitarnya).

Di Jasin pula membabitkan Mukim Ayer Panas, Mukim Nyalas dan kawasan sekitarnya.

Di Pahang, tiga daerah diramal terlibat iaitu Temerloh (Mukim Perak, Mukim Jenderak, Mukim Bangau, Mukim Bandar Temerloh, Mukim Sanggang serta kawasan sekitarnya), Bera (Bandar Triang, Mukim Triang, Mukim Bera dan kawasan sekitarnya) serta Maran (Mukim Kertau, Mukim Chenor serta dan kawasan sekitarnya).
Di Selangor, tiga daerah turut disenaraikan sebagai lokasi berisiko banjir kilat meliputi daerah Klang (Pekan Pandamaran, Bandar Klang, Mukim Kapar), Petaling (Bandar Shah Alam, Pekan Batu Tiga, Mukim Damansara, Mukim Bukit Raja) dan Kuala Selangor (Mukim Pasangan dan Pekan Bestari Jaya).

Sementara itu di Negeri Sembilan, sebanyak tiga daerah terlibat iaitu Jelebu (Mukim Kenabori, Mukim Ulu Klawang, Mukim Pertang), Jempol (Mukim Serting Ulu, Mukim Pekan Batu Kikir) dan Tampin (Mukim Gemas, Mukim Gemencheh).

Di Sarawak, dua daerah dijangka terjejas iaitu Bahagian Kuching (Bandar Kuching) dan Bahagian Samarahan (Kampung Mang, Kampung Tanjung Bundong, Kampung Empila, Kampung Tanjung Parang, Kampung Bangka Semong serta Kampung Nuip).

JPS memaklumkan notis kesiapsiagaan itu dikeluarkan bagi membolehkan semua penduduk terutama di kawasan berisiko berwaspada dengan sebarang kemungkinan berlakunya banjir kilat bagi tempoh tersebut.

"Sila patuhi arahan pihak berkuasa atau agensi-agensi pengurusan bencana banjir.


"Sila layari laman sesawang https://publicinfobanjir.water.gov.my atau Facebook @PublicInfoBanjir dan Twitter @JPS_InfoBanjir untuk maklumat lanjut dari semasa ke semasa," menurut kenyataan itu.


Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2023 05:30 PM | Show all posts
apasal eh. ada yg pi up kan thread borak yg lama.
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2023 07:27 PM | Show all posts
dah azan maghrib kt sini
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2023 07:28 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT 

ADVERTISEMENT


 ADVERTISEMENTADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

9-2-2023 07:21 AM GMT+8 , Processed in 0.189811 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list