CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 16033|Reply: 2

~ PERHATIAN : Peraturan & Tutorial Upload gambar ~

 Close [Copy link]
Post time 19-11-2010 07:38 PM | Show all posts |Read mode
Post Last Edit by dealova_fan at 19-11-2010 20:36

FORUM RULES :

1. Tidak boleh mengandungi pornografi, pendedahan yang berlebihan, gambar yang berunsur keganasan.

2. Tidak boleh meletakkan gambar milik peribadi,stickers atau gambar yang mengandungi fitnah..jika aduan diterima,gambar akan dipadam serta-merta.

3. Post pertama mestilah mengandungi gambar,sila tulis ilustrasi sederhana.

4. Gambar yang lebih kecil adalah lebih baik, untuk mengelakkan gangguan pada operasi sistem 'server'.

5. Untuk memudahkan forumer memasukkan gambar, kami membenarkan forummer meletakkan gambar dari kandungan web yang lain.

6. Moderator/SModerator/Admin berhak untuk menghapuskan atau mengekalkan setiap gambar.






~ Kredit hanya akan diberi untuk gambar yang mempunyai penerangan.
Maksudnya, kalau tepek gambar tu..bagitaulah gambar tu tentang apa..

~ Gambar² illustrasi yang diambil dari internet hendaklah dinyatakan sumber/source.
Sekiranya menggunakan gambar sendiri juga hendaklah dinyatakan..
supaya gambar anda boleh dirated oleh para moderator

~ Pastikan gambar yang diupload saiznya tidak terlalu besar.

~ Pastikan gambar diupload mengikut thread yang disediakan.
Gunakan butang SEARCH di bahagian kanan atas forum ini untuk mencari thread..
Sekiranya tidak ada thread yang bersesuaian dengan gambar anda, anda digalakkan untuk membuka thread baru

~ Sekiranya ada sebarang pertanyan, kemusykilan dan masalah..sila PM moderator yang bertugas..

Sekian Terima Kasih..Enjoy!


Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 19-11-2010 07:42 PM | Show all posts
TUTORIAL MENGUPLOAD GAMBAR

Berikut beberapa image hosting yang boleh anda gunakan untuk upload gambar :

ImageShack
Photobucket - kena daftar dulu
Flickr - kena daftar dulu
ImageHosting
Free Image Hosting
ImageFra - kena daftar dulu
Turbo Image Host
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-11-2010 07:49 PM | Show all posts
Post Last Edit by dealova_fan at 19-11-2010 21:54

Tutorial di bawah ni saya gunakan ImageShack..
untuk website lain..caranya sama je..
tapi kalau tak berjaya boleh PM mod yang bertugas


1. Pergi ke website ImageShack

2. Klik BROWSE dan pilih gambar yang hendak diupload dan klik UPLOAD NOW



3. Copy FORUM CODE link



4. Paste di thread



[code yang saya highlight tu kalo boleh delete ye..kalo tak nak delete pon takpe]

ATAU...

anda juga boleh copy DIRECT LINK code



kemudian klik pada icon IMAGE di posting box
(tapi kalo tak klik kat icon image ni pon takpe..just paste je DIRECT LINK tu..nnt bila klik REPLY automatik akan tambah code [img][/img] tu)



bila kod [img][/img] keluar, masukkan DIRECT LINK code tadi di tengah2..
maksudnya selepas code [img]



dan inilah hasilnya :





Good Luck! Enjoy!
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Gambar & Video


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

21-4-2024 11:30 AM GMT+8 , Processed in 0.073987 second(s), 28 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list