CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: abangveron

Kawasaki ER6N 650cc value

[Copy link]
Post time 15-6-2011 06:36 PM | Show all posts
bro...salam kepada otai2 sbk sume....aku ade terniat nk amik aprilia shiver tp die vtwin kn? ape bez ...
joe_jambul Post at 15-6-2011 10:36



   beza dia karakter..
v-twin ni pickup better than 4inline.. tp top-end 4inline la konker..

yg lain sama je kot instead bunyi..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 16-6-2011 09:17 AM | Show all posts
Reply 161# Alt-F4


   thank u bro...jasamu di kenang...
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2011 01:18 PM | Show all posts
1000cc mmg satu jentera yg berat.. muscle kena power baru boleh pakai 1000cc ( ni utk kes moto reput ...
Alt-F4 Post at 30-3-2011 15:15



moto power hang tu biasa double stand tak? kalo kena caranya senang je...
tapi kalo moto tu dah rebah nak angkat balik sensorang bule putus urat kentut woooo...
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2011 02:56 PM | Show all posts
bro...salam kepada otai2 sbk sume....aku ade terniat nk amik aprilia shiver tp die vtwin kn? ape bez ...
joe_jambul Post at 15-6-2011 10:36



    Aprilia....ermm, ramai cakap second hand value rendah...
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2011 04:44 PM | Show all posts
Aprilia....ermm, ramai cakap second hand value rendah...
alpinestar Post at 16-6-2011 14:56



    laaa yeker bro? hilang smgt diri ku ini...huhuhu aduyai...bis2 sbk cap ape yg 2nd hnd value die cantik bro?
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2011 04:48 PM | Show all posts
kalo nk sbk yg 2nd value payah jatuh cari sbk yg byk atas jln-suzuki, yamaha, kawa, spare part pun mudah..tp tak ada la uniknya kalau byk sgt atas jln
kalau nak unik n gah sbgai rider..cari la yg kaddang kaddang jupa atas jln..tp get ready spare part n 2nd value drop giler2..hehehe
pilihan d tgn anda...
peace....
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 17-6-2011 12:57 AM | Show all posts
moto power hang tu biasa double stand tak? kalo kena caranya senang je...
tapi kalo moto tu d ...
ryo_takahashi1 Post at 16-6-2011 13:18



   dah boleh dah abg momod.. tu pun aku rasa berminggu jugak la baru dpt double standkan gajah aku tu..
sekarang ni one shot aje.. terus terangkat.. aku boleh angkat motor 200++ kilo tu..  
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2011 01:00 AM | Show all posts
kalo nk sbk yg 2nd value payah jatuh cari sbk yg byk atas jln-suzuki, yamaha, kawa, spare part pun m ...
neobalanocarpus Post at 16-6-2011 16:48



   betoi tu.. tp nasihat ikhlas aku la.. better avoid la sbk jenih rare2 ni.. nanti yg susah tuan punya motor jugak.. dah la part susah nak jumpa.. mahai pulak.. bengkel byk takleh buat.. silap2 kalo rosak tersadai je kat umah/bengkel.

pakai je motor yg byk atas jalan.. toksah kira unik ke tak unik.. sebab tu bukan tujuan utama nak pakai sbk..

tp kalo dah poket tebal.. duit taktau nak buat apa.. angkat je la moto rare ni..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-6-2011 09:19 AM | Show all posts
betoi tu.. tp nasihat ikhlas aku la.. better avoid la sbk jenih rare2 ni.. nanti yg susah t ...
Alt-F4 Post at 17-6-2011 01:00



thanks bro...aku kena reconsider balik la nie... kalo aku agkt aprilia pun aku da mmg kena mkn megi...kalo tmbah spare part mahal...pergh kompem mkn pasir aku... poket plak setebal paper kosmo jer
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2011 02:11 PM | Show all posts
aprilia mmg good bike.. member aku pun ada pakai shiver ni.. okey je dia pakai.. mentenen pun lebih kurang mcm moto jepun yg lain gak..

cuma sekenhen value la kurang sikit.. so better play safe.. angkat je moto jepun..
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2011 02:38 PM | Show all posts
betoi tu.. tp nasihat ikhlas aku la.. better avoid la sbk jenih rare2 ni.. nanti yg susah t ...
Alt-F4 Post at 17-6-2011 01:00



    mmg setuju tu..pada saya, kalau ada dan andai kata ada lebihan duit sekalipun sy tak akan pakai motor yg payah nak menten n sparepart susah cari..buat apa unik kalau nk serbis pun payah..hehee
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2011 02:49 PM | Show all posts
teringat ari tu ada borak dgn seorang brader yg penah pakai monster, mula2 pakai dia kata seronok..kt mana2 mesti ada yg berpaling n pndang dengan penuh kagum..n dlm hati pun penuh la berbunga2 riak..tp pakai tak smpai 2 tahun dh tolak..sebab mntainance tnggi n pyh nk cari tpt servis bila sesekali demam, lg teruk masa beli bukan main mahal dgn na*a world (king AP), tp bila nk trade in na*a tak terima 2nd hand bike..last2 dpt jual dgn hrga yg katanya nk cakap pun tak smpai hati..n skrg brader tu gah ke sana ke mari dgn touring machine made in japan ..hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 2-10-2012 11:17 PM | Show all posts
knock...knock....assalamualaikum....

ada orang tak nih.....

sy baru nak tanya nih....

pasal er6n/f ....

ke sy yang lambat setahun nih....

Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2012 07:04 PM | Show all posts
m0g posted on 8-11-2010 02:39 PM
Reply 13# dune1989

sy xde bukti yg kukuh tp sy sume pesan jgn beli je la . kite boleh tgok keban ...

berr, aku ni bukan pro kawasaki, x ada kena mengena dgn saham kawasaki pun nyer pun tu adoii

aku dh pakai byk brand kawasaki dari 2-4 stroke, dari cup ke sport hingga easy. X ada masalah, mmg pickup kawasaki klu nak d bandingkan dgn Honda, Yamaha, suzuki, aprilia, dsb.. x bleh pegi. Kawasaki byk gak legend dia eg.kips, super kips, ZXR250, ZX6r, Vulcan classic. Mcm dune kabor, pasal lambakan... bila banyak, sparepart dh jadi karipap=murah. tauke motor suke kalu karipap panas ni psl laku, mekanik lak geleng kepala, susah2 bukak sana sini, cost ciput je. Contoh la ek, camshaft kawasaki zx6r 50 hinggit, honda cbr 600 150 hinggit. bukak enjin paling cepat 1 jam pasang balik siap maintenance gam, seal, gasket sana sini dh 2 jam. mana lebih berbaloi? tentu yg mahalkan... market bila barang rare mendadak mahal, barang lambak, menjunam jatuh rege. 1990an dulu aku pnh lawan speed dgn bro aku sendiri dari Bkt Mertajam sampai bukit merah, cbr600rr vs zx6r x da masalah bro. Berani x berani jerr. syg taim tuh hp besau botol air mineral x da video. klu ada aku tunjukkan bro . ko tanya dune yg dh kaji pasal kawasaki, x da msalh bro.. wear & tear tu besa la..
Last edited by TayarBeskal on 6-10-2012 09:12 PM

Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2012 02:22 PM | Show all posts
jadi nya .... kalu saya nak kasi tangkap satu kawasaki er6n 2012 .... kira ok sgt2 lah eh?

berbaloi untuk duit...dan juga dpt sebuah jentera yang sangat reliable.

gitu?
Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2012 02:39 PM | Show all posts
mikey.zid posted on 4-10-2012 02:22 PM
jadi nya .... kalu saya nak kasi tangkap satu kawasaki er6n 2012 .... kira ok sgt2 lah eh?

berbal ...

untuk entry level sangat berbaloi,
ER-6 dengan padanan dua silinder paralel injection,
power ada jimat minyak pun ada, maintenance rendah dari ZX-6, tapi mahal sedikit dari ZZR 250 dan Ninja 250r,

kalau beli versi naked maintenance murah sedikit sbb tak banyak komponen nk barai masa repair/servis motor,
tapi kalau riding laju sakit dada angin hentam dada, pompuan mungkin kurang sakit kot sbb....
kalau beli ada fairing maintenance agak mahal sikit sbb byk parts nk kena buka masa buat repair/servis motor,
tapi kalau riding leh nyorok sebalik fairing masa nk besit dan badan tak sakit2 sbb angin tak hentam..

apa-apa pun, sila join club2 motor lepas beli, sbb leh kongsi maklumat dan pengalaman,
sbb motor besar ni kalau tak pandai jaga, pening kepala dan kos mmg lg mahal dari repair kereta,
dan ada sesetengah kedai mmg suka sembelih org pakai motor besar sbb rata2 mmg org berduit,
kena pada kita ni naya je..

aku busy sedikit today.. jadi silent reader jap..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-10-2012 02:45 PM | Show all posts
dune1989 posted on 4-10-2012 02:39 PM
untuk entry level sangat berbaloi,
ER-6 dengan padanan dua silinder paralel injection,
power ada ...

orait....

tq bro ....

bulan ni pi test JPJ...

dalam bulan depan sy tangkap sebijik lah...

berdarah hidung....
Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2012 02:54 PM | Show all posts
mikey.zid posted on 4-10-2012 02:45 PM
orait....

tq bro ....

your welcome,
aku nk komen pasal ER-6 aku tak berapa tahu sgt,
tp since enjin dia hampir sama dgn ZZR 250 dan ninja 250r iaitu paralel twin,
tapi CC dia 650, aku assume tak jauh beza dgn kos servis untuk certain2 barang,
tayar belakang size 160/70/17 depan 110/70/17, mungkin mahal sedikit dari ZZR atau ninja,
apa2 pun kebanyakkan parts2 SBK tahan lama, that why mahal.. absorber aku ni berbelas tahun elok lg,
yg kantoi skrg cuma bush dia aje.. tp nk tukar2 parts tu mungkin pening sedikit..
mcm ZZR aku ni, parts dia mengalahkan harga parts2 kereta wira aku huhhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2012 02:55 PM | Show all posts
mikey.zid posted on 4-10-2012 02:45 PM
orait....

tq bro ....

good luck utk test jpj nnt
Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2012 03:07 PM | Show all posts
dune1989 posted on 4-10-2012 02:55 PM
good luck utk test jpj nnt


haha

itu lah pasal ....

kat driving skul .... belajar bawak virago nak runtuh .....

nnt pegi test JPJ pakai er6 kan....

masak.....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

1-3-2024 08:35 AM GMT+8 , Processed in 0.096687 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list