CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: abangveron

Kawasaki ER6N 650cc value

[Copy link]
Post time 8-11-2010 06:52 PM | Show all posts
bercerita pasal Moto Kawa ni....teman nengok byk lagi Kawa kips kat jalan raya kat KL ni...lasak sungguh...walaupun udah lama bebeno dijual..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-11-2010 06:52 PM | Show all posts
i see,

as i know la why banyak orang jual balek dekat mudah motor kawasaki nih because kat Ma ...
dune1989 Post at 8-11-2010 06:02 PM


Good Point dune....MOD kene bg tashang ni..
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2010 07:03 PM | Show all posts
bercerita pasal Moto Kawa ni....teman nengok byk lagi Kawa kips kat jalan raya kat KL ni...lasak sun ...
medangmru Post at 8-11-2010 06:52 PM


dekat area utara pon banyak gak teman nengok..
selalu perasan mamat-mamat kips menunggang antara penang dan sungai petani..

tapi yang best kejap dapat potong kips dengan naek kriss...hehe
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2010 07:03 PM | Show all posts
Good Point dune....MOD kene bg tashang ni..
medangmru Post at 8-11-2010 06:52 PM


err..takde la gugud mane:p
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2010 07:10 PM | Show all posts
Reply 18# kacanghantu

aku nak cite panjang lebau kang tak abis . ape2 pun try refer pade owner2 yg nk jual tu .
kompom jawapan die, "tak sedap la" .
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2010 07:11 PM | Show all posts
Reply 19# RizalRE


moto lamo2 memang bagus2 . part pun masih boleh didapati .
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 8-11-2010 07:11 PM | Show all posts
Reply  kacanghantu

aku nak cite panjang lebau kang tak abis . ape2 pun try refer pade owner2 yg  ...
m0g Post at 8-11-2010 07:10 PM


adoi, cite la yeop..
kasi meriah sket board nih
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2010 07:16 PM | Show all posts
Post Last Edit by m0g at 12-11-2010 01:29

Reply 20# dune1989


ni bukan sebab utama tp mungkin sebab sampingan = "harga kawasaki semakin menurun".baik owner jual cepat sebelum harga dia semakin menurun .
kalau tak percaya gi la beli mane2 model kawasaki(4stroke) . tgu 2-3 tahun then jual balik (tiptop cond).
tengok brp harga dia .
kawasaki mmg kurang market berbanding yamaha/suzuki/honda.
mungkin kawasaki ni sama dengan naza n the others brands .
hmmmm
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-11-2010 07:17 PM | Show all posts
Reply 21# medangmru


itulah dinamakan "the power of two strokes" . .moto 2lejang mmg tahan lama . maintenance tak tinggi .
tapi semakin pupus sbb environmental
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2010 07:20 PM | Show all posts
Reply 27# dune1989


adoi . nak cito apo laie jang ? ekau tanyo den jawab . cmtu yo sonang . hahahmaghrib2 ni xdo mood nk berhujah.
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2010 01:08 PM | Show all posts
nak selit sikit.......ramai yg cakap kawasaki n tak tahan ler.. part mahal ler......
tapi part memang mahal sebab semua ori... takde local, aku pernah pakai banyak motor.. kawasaki paling best, tahan.. lenjan je..

sebab apa ER6N n banyak yg nak jual........sebab ramai yang beli, brand lain mana ada masuk sini dgn harga bawah 30k utk 600cc....

aku sokong bab motor n tak boleh bla... ramai yg tengok cc je tapi tak tengok jenis motor.. ingat 600cc tu leh laju sampai 260 kot...kalau boleh laju sampai 260 pun.. rider sure takleh tampung angin sebab takde visor........

so pada TT kalau nak laju kena cari R6 ler....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2010 01:57 PM | Show all posts
so kalau nak berjinak dengan sbk, cari kawa. murah murah... jual balik pun murah.
er6n ni kategori beginner. rata-rata aku tgok yang beli ni kekawan aku yang baru nak berjinak dgn sbk. harga pun mampu beli. pada aku la, dari 250r baik er6n ni lagi.
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2010 08:27 PM | Show all posts
mog, aku tak pasti kenapa 4 stroke kawasaki tak elok berbanding 2 stroke kawasaki..

sepanjang pemerhatian aku.. 4 strokes kawasaki mmg tahan lasak.. dan aku tak rasa pulak kawasaki saja buat tak elok enjin 4 stroke dia.. tp setahu aku yg tak berapa tahu.. majoriti kawasaki buat motosikal 4 strokes berbanding 2 strokes.. maksudnya kawasaki tumpu lebih model 4 lejang berbanding hanya 1 atau 2 model 2 lejang..

bab moto murah.. secondhand value tu kurang berbanding brand lain disebabkan persepsi.. ramai org yg tak berapa tahu bab permotoran ni menganggap moto kawasaki ni manja.. tak elok.. walhal honda.. yamaha better than kawasaki...

ini kerana kawasaki tidak masuk segmen moto kapcai .. sebab kebanyakan rumours tu berlegar dikalangan penunggang moto kapcai.. tp bg penunggang superbikers.. brand kawasaki boleh dikatakan favourite berbanding yamaha..

ini kerana.. kawasaki harga lebih murah.. sparepart lebih murah dan mmg senang dpt.. dan tak byk ragam.. berbanding honda yg lebih mahal.. part pun lebih mahal dan agak susah utk didapati bg model2 lama.. yamaha adalah moto paling mahal drpd segi sparepart dan harga.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2010 08:35 PM | Show all posts
kadang2 sesetengah bakal penunggang ni tak tau apa sebenarnya moto yg memenuhi keperluan menunggang dia..

aku kalo tgh repair motor.. kalo jumpa org nak beli motor.. selalu aku tanya.. nak model apa.. bekenan jenih camna.. jenis besit ke relax..

baru2 ni aku ada jumpa sorang mamat ni.. dia bekenan er6.. sebab harga sama kot.. lagipun 650cc.. aku tanya dia.. jenih besit ke jenis bwk pelan.. dia cakap dia nak besit.. kalo nak besit dlm highway..aku cakap takyah ambik er6.. buat tensen je..

aku suh dia cari sportbike je.. cari zx6r ke.. gsx ke.. tp dia nak er6 gak.. so aku boleh agak.. nanti jenih2 rider ni yg akan komplen moto tak laju.. tak best.. itu la ini la.. kawasaki tak elok.. jgn beli kawasaki la..

itu je punca dia.. kalo dia kenal kehendak diri sendiri.. dan boleh pilih superbike yg betul.. mmg moto tu akan layan kehendak tuan motor tu dengan jayanya..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2010 09:09 PM | Show all posts
Reply 34# Alt-F4

tuudiiaaa...memang bernas...

ninja250r hari pertama keluar kedai terus lenjan 140-150km/j dr tol jln duta - sg petani, kedah...ok je

jalan2 santai sesambil full trotel dr jln duta ke susur keluar simpang pulai...still menten xdak masalah...apa mau lagi...

top speed jgn tanya berapa laaaa...summa sedia maklum aku nih jenih jenjalan santai menyantai...(moto tak laju)huhu
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2010 11:32 AM | Show all posts
kadang2 sesetengah bakal penunggang ni tak tau apa sebenarnya moto yg memenuhi keperluan menunggang  ...
Alt-F4 Post at 10-11-2010 08:35 PM



    pesanan dan info yang manthoppp............
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-11-2010 11:34 AM | Show all posts
mog, aku tak pasti kenapa 4 stroke kawasaki tak elok berbanding 2 stroke kawasaki..

sepanjang pe ...
Alt-F4 Post at 10-11-2010 08:27 PM


kalau x silap aku.....Kawa pernah kuarkan satu model Kapchai...K1 ...
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2010 11:44 AM | Show all posts
aha.. tp tenggelam..
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2010 12:32 PM | Show all posts
Post Last Edit by danedzya at 11-11-2010 12:35

Reply 37# medangmru

ada...kawasaki K1..betul tu..dlm tahun 94/95 dulu model nie kuar...

kapchai 2 stroke paling besar cc time tu..115cc...member aku ada pakai sampai patah dua dah motor tu..

kurang popular sebab kapchai paling top time tu adalah SS110,suzuki best diikuti dgn RG sport tak lama pastu...


yg 4stroke punya kawasaki honey...polis banyak pakai time tu...
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2010 09:01 PM | Show all posts
Reply  dune1989


ni bukan sebab utama tp mungkin sebab sampingan = "harga kawasaki semakin menu ...
m0g Post at 8-11-2010 19:16



   maaf.. aku tak berapa pasti.. ada ke model kawasaki gsx1100??
yg aku tau ada zzr1100.. kategori sport touring..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

24-2-2024 12:24 PM GMT+8 , Processed in 0.073109 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list