CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: abangveron

Kawasaki ER6N 650cc value

[Copy link]
Post time 19-10-2012 03:06 PM | Show all posts
mikey.zid posted on 19-10-2012 11:20 AM
Bro..

Yamaha XJ6 ok dak?

xj6 4-inline 600cc.. baru  tak silap harga dia RM42k++, kalau 2nd kat Ipoh ni kedai jual RM36k so susut nilai lebih kurang 6k jugak la

kalau er6 tahun 2012 beli 34k... kalau 2nd dlm 31k++... so susut nilai dia sikit berbanding xj6

* perbezaan ni berguna kalau sapa2 yg gemor upgrade, yg nak pakai sampai karat takyah risau pasal susut nilai
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-10-2012 05:11 PM | Show all posts
BorderManager posted on 19-10-2012 03:06 PM
xj6 4-inline 600cc.. baru  tak silap harga dia RM42k++, kalau 2nd kat Ipoh ni kedai jual RM36k so  ...


wooooo itu macam kaa.....
Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2012 02:42 PM | Show all posts
Kwn baru nak survey market er6n ni, tapi diluar ni ada cerita tak sedap nak dengor pasal er6n ni, dia org kata moto ni kalau di bawan laju utk jarak jauh 100-200 km ke minyak hitam dia akan kering dan ada yg kata break dia mudah break mengejut. aduh lemah semangat dengor nya.

Tapi kwn tanya biras yg ada yamaha 900 cc kata ada ramai geng dia pakai er6n  ok je tak da masalah pun malah ramai yg pakai moto tu kata. so ni tengah cari maklumat lagi
Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2012 02:56 PM | Show all posts
emasgsr posted on 22-10-2012 02:42 PM
Kwn baru nak survey market er6n ni, tapi diluar ni ada cerita tak sedap nak dengor pasal er6n ni, di ...


err...

ade bukti tak ....?

tak syok laaa main bantai ckp je kan....ckp sape2 pun bleh ckp kan...

talk is cheap maaa .....

sape yg cerita? bleh percaya ka org itu? macamana die tahu minyak hitam kering?

last 2-3 weeks....ada juga kawan saya ride dari kedah ke KL .... dengan er6n tahun 2011 dia....

ok je... siap kuar rumah kul 3pm ....kul 8pm dah sampai KL.... takde problem pun...

aaa ini memang kawan saya...boleh dipercayai...infact hari selepas tuh sy jumpa dia...moto dia pun ok...

power...power...pinggang die juga ada kuat...muehehehehe

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2012 03:05 PM | Show all posts
emasgsr posted on 22-10-2012 02:42 PM
Kwn baru nak survey market er6n ni, tapi diluar ni ada cerita tak sedap nak dengor pasal er6n ni, di ...

Bro meh saya nak mencelah sedikit,

kes hilang minyak hitam/pelincir ni ada tiga possibilities iaitu:-

1. Piston ring haus
2. Valve seal haus
3. Gasket Bocor

punca 1. dan 2. terjadi apabila motor kita tu dah belasah for a long time. selalunya terjadi nearly atau exceed 100k km (berdasarkan pengalaman aku). kalau owner pakai minyak cikai pun boleh jadi juga contohnya pada awal pakai minyak murah2 instead yg minyak berkualiti. Tapi antara dua ni, Valve seal ada tendency utk kantoi dulu instead of piston ring. kalau dua2 ni kantoi, compresion engine akan jadi rendah dah menyukarkan pembakaran dalam engine berlaku. Punca 3 ni selalunya nasib2, kalau selalu belasah top speed full throttle, gasket cepat sikit bocor sebab tekanan dalam engine sangat tinggi dalam jangka masa yg lama.. kalau 3 ni kantoi, alamatnya top overhaul la jawapnya.

lagi satu punca minyak pelincir hilang pun sebab motor kita dah lama dan jauh berjalan. Even though, kita awalnya pakai minyak full sintetik, lambat laun piston ring akan haus. sampai satu tahap, gap antara piston dan piston ring dengan blok motor ckup luas, tekanan dalam enjin akan mengbolehkan minyak pelincir tu meruap ke dalam ruang pembakaran. Lambat laun, minyak pelincir ni akan berkurangan. untuk atasi masalah ni, sila guna minyak yang tebal sedikit. contohnya sebelum ni guna 10W-40, apabila satu tahap dah perasan minyak pelincir hilang, topup skit minyak pelincir dulu. cukup interval servis, guna lebih tebal contohnya 15W-40 atau 15W-50, kalau mula hilang lagi, pakailah 20W-40 ,20W-50.

And one thing, kalau dah overhaul engine tapi tak tukar piston baru even piston ring baru.. still akan berlaku kehilangan minyak pelincir kerana piston pun lambat laun haus akibat geseran antara piston dan blok. solution? guna minyak tebal sedikit macam 20W-40 atau 20W-50.

pasal brek tiba2 makan tu tak penah lak dengar.. unless motor dah lama sangat tak gerak dan kekaratan berlaku. sampai satu tahap karat tu blok sistem hidraulik brek sejurus menyebabkan piston brek jammed dan cengkam disc sampai roda pun tak gerak.. benda ni sangat merbahaya..

kalau nak kata ER6 problematic, takkan banyak orang pakai macam sekarang.. ER6 dan ninja ni antara motor yg selalu digunakan utk daily commute untuk pergi kerja di lembah kelang dan juga macam otai BorderManager. yg down aku pernah saksi pun cuma accident aje. that all.

my two cents..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2012 03:21 PM | Show all posts
tuan_wu posted on 16-12-2010 09:02 PM
oic......mmg cool kan dpt bw sbk.........

aku ni bila lg ntah dpt merasa......asik xde  ...

bro kalau berhajat kena ada disiplin kewangan..ikat perut ckit, buat tabungan 1 bulan beli emas 1gram(rm213) simpan 5 tahun dah jadi rm1000. so er6n tu rm 38 k jadi kena kumpulah 76 gram .tahun 2017 harga segram rm500 maka anda akan dapt 76g x rm500 =rm38,000  baru. yahuuu tercapai hajat miliki er6n baru akhirnya.
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 23-10-2012 03:24 PM | Show all posts
emasgsr posted on 22-10-2012 03:21 PM
bro kalau berhajat kena ada disiplin kewangan..ikat perut ckit, buat tabungan 1 bulan beli emas 1g ...



hihi pelaburan emas ...utk beli mutuk....

dengar ke org rumah .... mau die hangin...

haha..."ayang ingat abg beli kan emas tuh...untuk ayang....huh sekali abg nak gadai beli mutu....tidak...tidak....anto ayang balik umah mak ayang....naik krete....tak mau naik mutu abg tuh....."

muehehehehehe
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2012 06:33 PM | Show all posts
kalau moto dah lama.. mcm2 ada problem....klu beli baru, QC kawa ok kot..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-10-2012 09:02 PM | Show all posts
BorderManager posted on 19-10-2012 03:06 PM
xj6 4-inline 600cc.. baru  tak silap harga dia RM42k++, kalau 2nd kat Ipoh ni kedai jual RM36k so  ...

itu susut nilai psl kos maintenance...
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2012 02:48 PM | Show all posts
geng.....

nak tanye....

ade ke kawasaki er6n 2013 ?

ape beze nye ngan er6n 2012 ?

confius aku ....
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2012 08:40 AM | Show all posts
mikey.zid posted on 12-11-2012 02:48 PM
geng.....

nak tanye....

last model kawasaki keluar tahun 2012, tahun 2013 sama je dgn model 2012

info.
1st model er6 yg masuk malaysia, 2008, selalu warna biru
2nd 2009-2011, beza bodypart, casis hampir sama, enjin mounting lain kurang gegar dari model 2008
3rd 2012 , casis & bodypart, meter semua baru, enjin je sama
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2012 04:26 PM | Show all posts
BorderManager posted on 14-11-2012 08:40 AM
last model kawasaki keluar tahun 2012, tahun 2013 sama je dgn model 2012

info.


aaaaa ..... ...itu macam kaaaaa.....

2013 http://www.kawasaki.eu/ER-6n/Features

dengan ni

2012 http://www.kawasaki.eu/Product/Features/3409DE5B884

lebih kurang je kan....

hampeh tul...mengelirukan....

yang beza nye kaler je la kut.... kaler merah, hijau ngan mat black.....

ye dak...





Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2012 04:31 PM | Show all posts
dekat dah wei...dekat dahhhhhhhhhhhhhhhh hahhaha
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2012 09:48 AM | Show all posts
mikey.zid posted on 19-12-2012 04:31 PM
dekat dah wei...dekat dahhhhhhhhhhhhhhhh hahhaha

boss dah angkat belum ER6?
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2012 10:12 PM | Show all posts
skit....lagi...skitttttttt lagi.....
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2012 08:53 PM | Show all posts
Salam menumpang yer... Ada brother dpn rumah tu minta tolong..
Dia nak jual ekzos ER6N yang blm dipakai lagi sbb... dpt je motor terus upgrade ekzos...
Berminat Sila contact dia direct kat hp 012-219 5941...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-1-2013 09:54 AM | Show all posts
Adeh....

gua dah confuse plak.....

betul ke Yamaha XJ6 Naked akan dijual di M'sia pada tahun 2013 nih?

Yamaha XJ6 Diversion memang tak minat aaa .... buat macam tak siap je... tambah-tambah dekat handle bar die tuh... fail....

lagi satu .... knape banyak sgt ER6N second hand kat mudah.my eh? tak best ke sampai ramai yg jual ?

fenin la fenin....
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2013 03:06 PM | Show all posts
Geng...

rating untuk kawasaki er6n 2012  http://www.bikez.com/bike/rating.php?idbike=34532



Overall rating:
(Details below)
70.4
66.2
63.7

Detailed rating
Engine performance: 84.5
71.0
67.8
Reliability and problem-free driving: 74.3
71.4
67.9
Fun-factor: 75.9
74.2
70.6
Value for money: 81.1
70.1
66.7
Repair and maintenance costs: 77.7
62.1
60.1
Design and look: 74.3
73.5
69.7
Offroad capabilities: 47.3
46.9
51.2
Racing track capabilities: 60.8
60.4
56.2
Touring capabilities: 60.8
65.4
62.3
Accident risk:
(excellent=
low risk)
67.6
67.4
64.2
Bar explanation 2012 Kawasaki ER-6n
Average for naked bikes
Average for all bikes

rating untuk yamaha xj6 2012  http://www.bikez.com/bike/rating.php?idbike=34651



Overall rating:
(Details below)
57.7
66.2
63.7

Detailed rating
Engine performance: 57.4
71.0
67.8
Reliability and problem-free driving: 50.6
71.4
67.9
Fun-factor: 64.2
74.2
70.6
Value for money: 67.6
70.1
66.7
Repair and maintenance costs: 47.2
62.1
60.1
Design and look: 71.0
73.5
69.7
Offroad capabilities: 57.4
46.9
51.2
Racing track capabilities: 57.4
60.4
56.2
Touring capabilities: 57.4
65.4
62.3
Accident risk:
(excellent=
low risk)
47.2
67.4
64.2
Bar explanation 2012 Yamaha XJ6
Average for naked bikes
Average for all bikes

comparison rating between kawasaki er6n 2012 and yamaha xj6 2012 http://www.bikez.com/bike/rating.php?idbike=34651


Overall rating:
(Details below)
57.7
70.4
66.2
63.7

Detailed rating
Engine performance: 57.4
84.5
71.0
67.8
Reliability and problem-free driving: 50.6
74.3
71.4
67.9
Fun-factor: 64.2
75.9
74.2
70.6
Value for money: 67.6
81.1
70.1
66.7
Repair and maintenance costs: 47.2
77.7
62.1
60.1
Design and look: 71.0
74.3
73.5
69.7
Offroad capabilities: 57.4
47.3
46.9
51.2
Racing track capabilities: 57.4
60.8
60.4
56.2
Touring capabilities: 57.4
60.8
65.4
62.3
Accident risk:
(excellent=
low risk)
47.2
67.6
67.4
64.2
Bar explanation 2012 Yamaha XJ6
2012 Kawasaki ER-6n
Average for naked bikes
Average for all bikes

what do you guys think ....  these ratings reliable ?

adios.....
Last edited by mikey.zid on 14-1-2013 08:54 PM

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2013 03:13 PM | Show all posts
mikey.zid posted on 14-1-2013 03:06 PM
Geng...

rating untuk kawasaki er6n 2012  http://www.bikez.com/bike/rating.php?idbike=34532

dah angkat ke belum bos ER6?
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2013 03:20 PM | Show all posts
dune1989 posted on 14-1-2013 03:13 PM
dah angkat ke belum bos ER6?



belom ..... quotation suma sudah amik...

tunggu nak pi bank apply loan saja....

20hb Januari 2013 nih.... Yamaha XJ6 Naked akan launch kat hotel mende tah kat PD ...

so ingat nak tgk XJ6 naked ni dulu...then reevaluate ...heheh...

bukan apa.... nak elak dari regret saja ....


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

24-4-2024 04:11 AM GMT+8 , Processed in 0.066016 second(s), 44 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list