CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

1234Next
Return to list New
View: 3759|Reply: 79

[Dunia] Perdana Menteri seru negara lain untuk terima pelarian Rohingya. Kecewa majlis keselamatan PBB lepas tangan isu Rohingya

  [Copy link]
Post time 24-9-2022 11:41 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Ismail Sabri berkata walaupun tidak menandatangani konvensyen tersebut, Malaysia telah menerima hampir 200,000 pelarian Rohingya -atas dasar kemanusiaan-. -Bernama

NEW YORK: Negara-negara peserta Konvensyen Status Pelarian 1951 dan Protokol 1967 bertanggungjawab mengambil lebih ramai pelarian di negara masing-masing, terutamanya pelarian etnik Rohingya, kata

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.
Ujarnya, walaupun tidak menandatangani konvensyen tersebut, Malaysia telah menerima hampir 200,000 pelarian Rohingya “atas dasar kemanusiaan”.Malaysia amat menekankan peri pentingnya dunia menangani punca utama krisis Rohingya.Saya percaya bahawa isu ini tidak akan diselesaikan selagi krisis di negara tersebut berterusan,” kata Perdana Menteri ketika berucap pada Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) ke-77 pada Jumaat waktu tempatan.


Situasi ini, katanya, bertambah buruk apabila krisis politik di Myanmar masih tidak menunjukkan tanda reda dan badan yang bertanggungjawab seperti Majlis Keselamatan dilihat gagal mengambil langkah serius bagi menangani krisis berkenaan.Malaysia kecewa dengan situasi di Myanmar sejak tercetusnya rampasan kuasa pada bulan Februari 2021.
“Amat mendukacitakan, apabila Majlis Keselamatan tidak mengambil sebarang tindakan serius dalam menangani situasi ini.


"Malah, ada yang melihat Majlis Keselamatan lepas tangan dan menyerahkannya kepada ASEAN,” tegas beliau.
Tambahnya, Malaysia kecewa tiada kemajuan bermakna dilihat dalam pelaksanaan Konsensus Lima Perkara ASEAN, terutamanya oleh pihak junta Myanmar.
Justeru, Ismail Sabri menegaskan bahawa Konsensus Lima Perkara ASEAN tidak boleh diteruskan lagi, sebaliknya diberikan nafas baharu berdasarkan rangka kerja, jangka masa dan matlamat akhir yang lebih jelas.Terdahulu, Menteri Luar Datuk Seri Saifuddin Abdullah menganjurkan mesyuarat bersama delegasi Myanmar, termasuk perwakilan daripada Kerajaan Perpaduan Negara (NUG) bagi membincangkan perkembangan terkini di negara itu.
Beliau mengulangi gesaannya supaya ASEAN membabitkan diri dengan NUG serta berusaha untuk membentuk suatu rangka dengan matlamat akhir yang lebih jelas.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 24-9-2022 12:20 PM | Show all posts
buang masa la isu rohingya ni
xpayah sibuk2 la
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2022 12:21 PM | Show all posts
Isu lapuk juga nak diketengahkan kan lebih baik tumpu isu baru
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2022 12:22 PM From the mobile phone | Show all posts
@Skuau tersenyum sinis
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2022 12:24 PM From the mobile phone | Show all posts
So hal rohinya ni mael berucap dlm bhs melayu ke? So sbb tu wakil pbb sume buat bodoh jah sbb x paham bhs melayu?
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2022 12:31 PM From the mobile phone | Show all posts
dgn ekonomi dunia tak brp nk cantik. jgn hrp la ade yg baik hati nk terime sampah2 ni. malaysia ni je TERPAKSA. buat2 terkandas. tau2 dh kt langkawi. lps tu menterik kate nk repair boat sampah ni. sampah ke sudah sampah2 tu ade kt langkawi.
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2022 12:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by kakikuDibibirmu at 24-9-2022 12:34 PM
cmf_premierleag replied at 24-9-2022 12:24 PM
So hal rohinya ni mael berucap dlm bhs melayu ke? So sbb tu wakil pbb sume buat bodoh jah sbb x paha ...


Can you speak English?

Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2022 12:33 PM From the mobile phone | Show all posts
cmf_premierleag replied at 24-9-2022 12:24 PM
So hal rohinya ni mael berucap dlm bhs melayu ke? So sbb tu wakil pbb sume buat bodoh jah sbb x paha ...

kecewa i. kalau la heols fluent english. kenkurang wakil2 tu dgr la jugak. ni tah dgn nada pak mail yg sendu. ckp pulak topik dorg tak minat. tah2 takde sape pn dgr pak mail kt depan tu
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 24-9-2022 12:39 PM From the mobile phone | Show all posts
namieamuro replied at 24-9-2022 12:31 PM
dgn ekonomi dunia tak brp nk cantik. jgn hrp la ade yg baik hati nk terime sampah2 ni. malaysia ni j ...

mendenya terpaksa..cuba hang pi Langkawi...'JELAS & NYATA'..tertulis...'WELCOME TO LANGKAWI'...
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2022 12:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Skuau replied at 24-9-2022 12:39 PM
mendenya terpaksa..cuba hang pi Langkawi...'JELAS & NYATA'..tertulis...'WELCOME TO LANGKAWI'...

welcome bukan utk PATI
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2022 12:41 PM From the mobile phone | Show all posts
kakikuDibibirmu replied at 24-9-2022 12:22 PM
@Skuau tersenyum sinis {:mlwa ...

"Dia worang tada dengar bagus la...'LANGKAWI KITA PUNYA'"-Rohingngok
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2022 12:44 PM From the mobile phone | Show all posts
namieamuro replied at 24-9-2022 12:40 PM
welcome bukan utk PATI

"dia worang tada tulis itu macam la kakak..sama jugok....kita mari la"-Rohingngok...
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2022 12:44 PM From the mobile phone | Show all posts
namieamuro replied at 24-9-2022 12:33 PM
kecewa i. kalau la heols fluent english. kenkurang wakil2 tu dgr la jugak. ni tah dgn nada pak mai ...

Iya...i doubt ada ke yg interested nk dgr dia berucap?
Cakap melayu??? Ingat diorg ada masa ke nak hadam. Kalo PM Jepun, canselor German tu sah2 diorg akan minat nak dgr sbb ekonomi diorg hebat walau diorg ckp bhs ibunda diorg pun
Ni msia, apa yg msia bleh ofer? And then ckp bhs melayu kt PBB?
i bet staf gomen msia dan delegasi mael yg ikut pi NY ni sume takde reti rasa malu dan semua nmpk bodoh
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2022 12:44 PM From the mobile phone | Show all posts
kakikuDibibirmu replied at 24-9-2022 12:32 PM
Can you speak English? {:ml ...


Akak tgk mael berucap kt Pbb, part palestin diduduki didduki didudukki
Ckp melayu pun gagap
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2022 01:03 PM From the mobile phone | Show all posts
cmf_premierleag replied at 24-9-2022 12:44 PM
Iya...i doubt ada ke yg interested nk dgr dia berucap?
Cakap melayu??? Ingat diorg ada masa ke nak ...


Depa tengok muka pun tahu mael ni mcm lembam
Yawnnn. Baik depa korek taik telinga gentel2 time mael berucap ni adalah jugak dapat hasil
Dasar jadik piyem pun sbb kabel ja
Kan dulu ada ex schoolmate mael ni tulis kat fb yg heols masuk kolej study law pun sbb bapak sponsor n guna kabel
Padahal dlm kelas budak corot dan bodow
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2022 02:32 PM From the mobile phone | Show all posts
cmf_premierleag replied at 24-9-2022 12:44 PM
Akak tgk mael berucap kt Pbb, part palestin diduduki didduki didudukki
Ckp melayu pun gagap
; ...

Muka pun cam lembam ngan mata cam x leh bukak

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 24-9-2022 02:40 PM | Show all posts
bkn ke ada translator utk semua bahasa?
tapi bab ni, tak rasa negara2 lain nak amik kisah.. mesia la kena tegas, campak balik jahh.. jgn terima.. hat yg kat langkawi, slayang sumer tuh, dah campak balik ke blom?
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2022 02:41 PM | Show all posts
Let's listen in..

Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2022 02:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Halau jerla balik
Serabut
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2022 03:14 PM | Show all posts
Tahniah kepada Pm Sabri yang denan bangga mendeklarasikan dlam bahasa melayu  bahwa malaysia bukanlah negara kecil lagi tetapi adalah kuasa superpoer baru dunia yang meakili bangsa melayu dari seluruh alam melayu ... betol-betol membanggakan ...

Teapi untok issue  Rohingya saudara kita yang sama-sama beragama islam .. seharusnya Sabri berkata lain ... Malaysa X  terlalu baik dan manusiawi kepada Rohingnya ... seharusnya Malaysia menerima lebih banyak Rohingya di Malaysia ini ... 200,000 rohingnya terlalu sedikit .. seharusnya  paling sedikit 10.0 juta harus kita tampung menjadi rakyat kita ... kemudian kita boleh convert mereka menjadi bangsa melayu agar kita tetap kekal menjadi kuasa di malaysia ini ...

Ingat  melayu adalah malaysia ...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

30-11-2022 03:57 PM GMT+8 , Processed in 0.230870 second(s), 44 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list