CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
View: 13487|Reply: 345

[Tempatan] Gagal urus duit punca ramai orang pencen kembali bekerja

  [Copy link]
Post time 21-9-2022 09:35 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
PETALING JAYA – Kegagalan menguruskan kewangan ketika masih bekerja menyebabkan ramai yang diusia pencen masih terpaksa bekerja bagi menampung simpanan hari tua mereka.

Pensyarah Kanan Bahagian Ekonomi Pusat Pengajian Sains Kemasyarakatan Universiti Sains Malaysia (USM), Dr. Abdul Rais Abdul Latiff berkata, trend itu dilihat semakin membimbangkan kerana ia bakal membebani masyarakat pada masa akan datang.

Menurut Dr. Abdul Rais, sepatutnya pada usia pencen mereka menikmati usia tua dengan berehat bersama ahli keluarga dan bukannya masih mengerah ke­ringat serta membanting tulang.

Menurut kajian, bagi meneruskan kelangsungan hidup, seramai 1.2 juta pekerja dan pesara swasta yang berumur di antara 55 hingga 64 tahun kini masih meneruskan pekerjaan dan sebahagian mereka terpaksa kembali bekerja dengan melakukan pelbagai tugas.

Selain kos sara hidup yang meningkat, kekurangan dana persaraan dalam Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) selepas banyak dihabiskan melalui pelbagai skim pengeluaran khas menjadi punca utama mereka kembali bekerja selepas bersara.

Sumber: KOSMO

https://www.kosmo.com.my/2022/09/21/gagal-urus-duit-punca-ramai-orang-pencen-kembali-bekerja/





This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 21-9-2022 09:38 AM From the mobile phone | Show all posts
Demi kelangsungan hidup...
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 09:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Sbb ramai sangat berhutang beli rumah selama  30-35 tahun.. mmg langkau umur pencen ler...  sbb tu pakat kena kerja semula... nak meniaga malas, sbb selesa makan gaji...
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 10:00 AM | Show all posts
bila pencen dpt epf byk gelap mata la, ramai yg kipas dan bodek ,
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 10:09 AM From the mobile phone | Show all posts
Bila keluar duit EPF
Jangan
Renovate rumah
Sbb kau besar kan rumah maintanance/bill pun bertambah
Klu takde rumah.. beli je yg murah mcm flat
Jangan jgk
Ganti kereta besar - sama maintinance bsr
Jangan jgk
Kawin lagi
Laki pempuan jgn kawin less dr yg korang ada
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 10:13 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by ninja boy at 21-9-2022 10:19 AM

Umur 55 ada hutang rumah kereta ada anak remaja bersekolah kena pakai wang,  x semua bernasib baik dpt gaji mahal epf yg byk, mereka di zaman 80 90 an gaji murah maka epf x byk, selagi sihat bekerjalah jgn campak beban kepada anak2, peniaga lebih ramai dari pembeli, pembeli tiada kuasa beli, majikan tamak kaut hasil pekerja beban kerja bernilai rm8k dibayar gaji rm5k, majikan x heran cari pekerja paling murah epf jadi murah
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 10:27 AM From the mobile phone | Show all posts
Dari forumer2 punya nasihat la I mula berjaga jaga, nak ikat hutang 20 30 tahun terlalu lama. Kereta pakai ikut kemampuan, tak lebih 10% gaji. Simpan simpan sikit sikit. Ekonomi akan datang tak tau lagi.
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 10:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Kasi cucuk sama itu Tengku Zafrul 10k KWSP satu kali lagi, abang janji, ni yang last, abang takkan cucuk KWSP lagi, wallahi, wabillahi, watallahi.... ke dalam lubang dubur saya....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-9-2022 10:37 AM From the mobile phone | Show all posts
EPF dapat sedebuk Kann. Fuhhh golap mata.
Kalau skim pencen dapat bulan2 Okla buat lepas tekak je..ni weols bakalan dapat pampasan tanah gomen ambik ni risau jugak salah urus. Dah plan siap2 ni bahagi 2 lepastu tutup 2 loan. Dapatlah lebihan gaji tu banyak sikit. Harap2 perancangan jadi kenyataan. Risau tetiba ada yang membodek mengipass je ni cik Asben lembut hati.
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 10:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Selain dari komitment hidup y not kerja, otak masih cergas, badan sihat . Sebab rata aku tengok lepas pencen tak kerja muka pun nampak tua n sakit timbul sana sini.
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 10:50 AM | Show all posts
ada tu sebab dah biasa bekerja..
duduk rumah bosan kot sakit kepala..
baik la gi kerja dari duduk tak buat apa..
unless kau memang pemalas..
boleh la dok rumah membuta takde buat apa..
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 10:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Haha duit pencen kne bayar anak kawin, deposit rumah anak, skim cepat kaya, kne tipu scam meniaga..
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 11:08 AM From the mobile phone | Show all posts
Ada sorg yg i kenal, umur 58 kawin baru dgn andartu (late 30an). Dah kena kerja, sebab andartu tu sibuk nak ada anak. Ye la, dah kawin dgn anak dara (walaupun berusia), mesti la nak ada anak kan. X pasal2 lepas 60 tahun pun kena kerja lagi (renew contract setahun2, since dah lebih 60 tahun). Anak 1st wife elok je dah besar2 n kerja bagus2 semuanya. Kerana cinta sanggup berkorban agaknya  
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 11:40 AM | Show all posts
ada yg aku kenal 55 - 60 , kerja jah part time
kerja 3 kali seminggu, freelance delivery
gaji pun cukup2 bela diri sendiri, utang motor/kereta/ umah takda ,
umah complete,anak semua da besar
dia kata kalau tak kerja, otak tepu dok umah, berkebun tak reti walaupun ada diploma pertanian hahaha
masing2 atur hidup, cukup pada mata org tak cukup pada mata kita
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 11:46 AM | Show all posts
tri-max replied at 21-9-2022 11:40 AM
ada yg aku kenal 55 - 60 , kerja jah part time
kerja 3 kali seminggu, freelance delivery
gaji pun cu ...

Tapi jangan pula kutuk orang pencen yang duduk di rumah aman aman
konon pencen tapi masih bekerja dialah paling terpaling rajin nak mampos


Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 11:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Yg masih boleh bekerja tu elok lah kerja. Tapi, ada yg boleh kerja tapi pilih dok rumah alasan dah penat kerja dari muda. Padahal mulut nak makan hari², sian bini kena buat macam² nak jana income.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-9-2022 12:00 PM | Show all posts
white_musk replied at 21-9-2022 11:46 AM
Tapi jangan pula kutuk orang pencen yang duduk di rumah aman aman
konon pencen tapi masih bekerja  ...

tak aihhh , tapi dia kuat kutuk pada pada suami2 yg membewak kat umah walau umur baru awal 30
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 12:11 PM | Show all posts
kerja sampai AJM.........
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 12:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Ada je yg macam  tu. Dh jd ketua pun minta extend kontrak.
Mana taknya..nk dekat pencen pegi beli rumah baru siap ada lif.
Pastu tukau kete lak.
iols hanya mampu geleng2 kepala.

Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 12:17 PM | Show all posts
bayangkan kalau pencen pun takde

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

2-10-2022 08:22 PM GMT+8 , Processed in 0.090454 second(s), 24 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list