CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 6176|Reply: 175

"Tak Malu Ke Ubah Sejarah?" - Puak Chola Dakwa Parameswara Tamil Dari India

[Copy link]
Post time 3-8-2022 10:47 PM | Show all posts |Read mode
"arameswara berasal dari India/Tamil?"



Kredit foto: sayaminatsejarah.blogspot




Muncul pula dakwaan tidak berasa ini seperti yang sering disebarkan golongan Chola (pemeluk pseudo-sejarah Tamil).


Lebih parah, mereka menghina kandungan buku teks sejarah yang menyatakan baginda seorang Melayu.







Kredit foto: Twitter




Tangkap layar kenyataan menghina dan cubaan gigih membuktikan Parameswara bukan Melayu itu dikongsi semula di Twitter The Patriots yang menjelaskan bahawa agama tidak menunjukkan bangsa.


Malah, The Patriots turut memberi penerangan ringkas mengenai orang Melayu sebelum dan selepas kedatangan Islam termasuk dari pemilihan nama dari bahasa Arab.







Kredit foto: Twitter




The Patriots juga menegaskan hingga kini masih tiada bukti menunjukkan Parameswara merupakan orang India.












Kredit foto: Twitter






"Sejarah Melayu dan Suma Oriental mempunyai persamaan secara tidak langsung di mana mereka bersetuju bahawa Parameswara merupakan keturunan dari Palembang.

"Hari ini, hampir tidak wujud orang India/Tamil di Palembang. Jadi, kenapa berani betul dakwa dia dari India?" ujarnya.







Kredit foto: Twitter




Rata-rata warganet kurang senang dengan dakwaan individu terbabit dan beranggapan golongan Tamil sudah mula memijak kepala.

"Esok dia rebut Malaysia, kata moyangnya yang membangunkan Malaysia yang asal.








Kredit foto: Twitter



"Tambi oo tambi, lama pendam kebencian kat Melayu ya. Dia punya try hard nak buktikan dia penduduk asal tanah Melayu memang di luar kotak," antara komen pelayar Twitter.







Kredit foto: Twitter




Kalau terjumpa golongan Chola ini, apa kata anda untuk mengajar mereka? - CARI

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 3-8-2022 10:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Gigihnya la hai...one of the reason PH jatuh awal sbb perangai2 puak ni.
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2022 11:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Haha. Tamil chola bangsa lembik gemalai mampu buka kerajaan di tanah melayu. Yang mampu takluk tanah melayu pun ada. Memang jaguh berkhayal la puak lembut legam tuh
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2022 11:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Bagi aku nama Param meswara tu memang bukan nama Melayu.  Sori to say la.
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2022 11:04 PM | Show all posts
Melayu nak tengok sahaja ke ??

mana jati diri Melayu??

tabuh si hitam  biar bersepaiiiiiiiiii
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2022 11:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Chola takmo claim Bali? Mereka beragama hindu. Tak pakai sari tapi pakai kebaya pendek


Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2022 11:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Cuba tgk filem Dang Anom.


Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2022 11:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Chola ni x nk claim sri lanka ke? Mentang2 dh bankrap
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 3-8-2022 11:08 PM From the mobile phone | Show all posts
bali kuat hindu pun org sana muka mcm melayu.
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2022 11:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Bagus penerangan Patriot tu. Senang faham.
Chola dah jadi .. Choli ke?
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2022 11:15 PM From the mobile phone | Show all posts
pokaibanktokyo: Haha. Tamil chola bangsa lembi ...

Abis tu,Tanjung Keling dapat nama dari mana?[em:3:]
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2022 11:18 PM From the mobile phone | Show all posts
batu kikir replied at 3-8-2022 11:04 PM
Bagi aku nama Param meswara tu memang bukan nama Melayu.  Sori to say la.

Memang bukan Melayu tapi bahasa sanskrit.
Sebab agsma hindu meluas di Nusantara masa tu
Kalau betul Parameswara India. Tiada pulak chandi di melaka? Sepertimana di kedah.
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2022 11:35 PM | Show all posts
meols ada je beli buku the patriots, yakni Kitab Tamadun Cina karya Ayman Rashdan Wong. Tapi tak sempat baca lagi. Bulan ni baru nak start. Kalau korang nak beli, better join dia punya membership, nanti setahun boleh dapat dalam 10/20 buku, ikut pakej ditawarkan, berbanding beli satu2 atau kat pesta buku. Gigih betul dak2 twitter baru nak kenal dunia beli satu2 kat pesta buku pwtc haritu walhal rugi lagi ada Versi pdf pun ada untuk selected items.

Yes, hang tuah pun Melayu. Why bother?
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2022 11:43 PM From the mobile phone | Show all posts
encikWawad replied at 3-8-2022 11:18 PM
Memang bukan Melayu tapi bahasa sanskrit.
Sebab agsma hindu meluas di Nusantara masa tu
Kalau betu ...

Singapore pun xde candi.


Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2022 11:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Belibis replied at 3-8-2022 11:15 PM
Abis tu,Tanjung Keling dapat nama dari mana?[em:3:]

Marah deyols sebut kel kel ni.


Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2022 11:45 PM From the mobile phone | Show all posts
mojarean_X replied at 3-8-2022 11:08 PM
Chola ni x nk claim sri lanka ke? Mentang2 dh bankrap

Sri lanka ada toilet kot kat rumah.


Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 3-8-2022 11:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Kak-Rohana replied at 3-8-2022 11:12 PM
Bagus penerangan Patriot tu. Senang faham.
Chola dah jadi .. Choli ke?

Jula juli jolly.


Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2022 11:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Drp deme dok claim parameswara asal chola, baik deme claim rohingya asal drp chola.. ada la nampak iras2 di situ..
Hat ni nak ngaku yg rupa berbeza benau.. mana la org tak mayah.. kalau deme rerupa kokesen kulit putih idung mancung mata kaler2 takpe gak nak claim sama.. hahaha

Tapi iols rasa deme nak tuntut hak bumi jahh.. tu yg gigih nak ubah sejarah.. iols tatut tibe masa generasi muda yg buta sejarah, dok angguk2 jahh dgr ckp onglain.. pastu #blm bagai.. generasi ni la bakalan tak paham asal usul deme..
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2022 12:12 AM | Show all posts
Di jambi kaa riau di Indon pun ada banyak candi2 hindu.. tapi pelik awat takda puak2 india dari india kaa keturunan depa di sana.. muka melayu jaa semua..

Sebab nama ala2 sana dek kerna pengaruh Sanskrit.. teruih depa label mamat tu dari sana ... zaman tu dah kerajaan palembang berugama hindu.. bukti jelas lagi nyata ialah candi2 hindu bersepah di jambi yakni sebelah palembang ... kerna dikatakan bahwa Palembang pusat pemerintahan manakala jambi pusat keugamaan..
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2022 12:21 AM From the mobile phone | Show all posts
P. Rameswaran tersenyum sinis
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-10-2022 06:34 AM GMT+8 , Processed in 0.104644 second(s), 23 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list