CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
View: 4336|Reply: 107

Menteri Seru Rakyat Malaysia Naik Basikal Untuk Jimat, Datuk Seri Pun Kayuh 35 Minit Ke Pejabat

[Copy link]
Post time 1-7-2022 04:41 PM | Show all posts |Read mode
PUTRAJAYA: Kementerian Alam Sekitar dan Air (KASA) menjadi kementerian pertama yang melaksanakan program ‘Berbasikal ke Pejabat’ sekali gus menyokong usaha kerajaan melestarikan alam sekitar.


Timbalan Menterinya, Datuk Mansor Othman berkata, beliau berharap kementerian-kementerian lain akan mengikuti usaha ini sebagai satu komitmen berterusan untuk bersama-sama menjaga alam sekitar.


Beliau berkata, buat permulaan, program ini akan diadakan sekali seminggu sebelum ia diperluaskan secara harian pada masa depan.




Foto: Utusan




“Hari ini, seramai 40 warga KASA dan beberapa rakan korporat serta individu menyertai aktiviti kayuhan ke pejabat pagi ini.


“Saya difahamkan ada yang berbasikal sejauh 10 kilometer ke pejabat hari ini dan ia satu usaha yang bagus,” katanya ketika ditemui selepas menyempurnakan program Berbasikal ke Pejabat, di sini hari ini.


Sementara itu, Ketua Setiausaha KASA, Datuk Seri Dr. Zaini Ujang berkata, Putrajaya adalah bandar yang direka dan mesra untuk mereka yang berbasikal malah, bandar ini juga mempunyai kemudahan paling baik untuk melakukan aktiviti itu.


Menurutnya, selaras program ini, pihaknya akan membawa aktiviti ini kepada satu tahap iaitu melahirkan komuniti mobiliti aktif iaitu mendidik masyarakat untuk berbasikal dan berjalan.


“Di Putrajaya ini, jarak kediaman kakitangan dan pegawai dengan pejabat kementerian hanya sekitar 5 km dan jika berbasikal, ia hanya ambil masa sekitar 10 hingga 15 minit sahaja.


“Pagi tadi, saya sendiri berbasikal sejauh 14 km dan ambil masa 35 minit dari rumah saya di Bangi untuk ke pejabat,” katanya.


Katanya, aktiviti berbasikal juga boleh mengurangkan penggunaan bahan api dan kesesakan lalu lintas selain membantu menjadikan Putrajaya bandar bebas karbon.  -CARI


Sumber: Utusan
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-7-2022 04:44 PM | Show all posts
menteri lobai x join ke

Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2022 04:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah start dah. Harga petrol mahal naik lah basikal.
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2022 04:48 PM | Show all posts
Edited by cikatilia at 1-7-2022 04:51 PM

aku tgh imagine naik beskal dari umah nak lalu jalan2 construction tu himpit2 dgn motor kereta bagai
doa2 aje la tak kena sondol dgn jalan sempit berlubang
balik2 hujan naya...
kalau umah dekat rawang kerja dekat puchong / sg buloh / kl / kd  - nak kuo umah kul baper tu
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2022 04:51 PM | Show all posts
Wayang....
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2022 04:54 PM | Show all posts
keje kat bangsar rumah kat puchong. kul berapakah saya patut keluar rumah?
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2022 04:59 PM | Show all posts
eh babi. kalau ko duduk rawang gi keja kat kajang bangi puchong tu naik basikal pukul berapa ko nak sampai hah babi?
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2022 05:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Dari nilai nak ke klang, pukul 1 pagi start kayuh, pukul 8 belum tentu sampai... tu belum lagi nak menyelit celah2 lori, hujan, 4wd yg drive macam jalan tu bapak dia punya. Habistu camne pulak yg jenis hantar anak 3 orang odw nak gi kerja, anak2 kena naik basikal jugak ke
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-7-2022 05:15 PM | Show all posts
betul la.. naik beskal la semua..

yg jantan makin boroi.. yang betina makin gelebeh...

yang gay-pondan-pedo... korang lagi tau la kan...

kena fit la sikit badan tu... baru mantap... seksi... haaaaaaaaaaaaa


Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2022 05:28 PM | Show all posts
Menteri otak babi..
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2022 05:28 PM | Show all posts
alasan.. korang semua alasan..

ok yb camera dah off ok yb tu sana kereta dah standby pintu dah buka basikal takpe tinggal je kami sambut japg.
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2022 05:29 PM | Show all posts
Acik2 gomen kat putrajaya sila berbasikal dulu.
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2022 05:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Menteri punya sembang.. Ujung2 dia dgn kaum kerabat naik kete siap ada escort bagai
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2022 05:40 PM | Show all posts
Menteri Malaysia lucu ya, suami saya bilang dia kangen pemerintahan partai UMNO
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2022 05:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Ni je kau bole buat dgn gaji bepuluh ribu...buat2 la naik basikal sama2...nmpsk prihatin...trik zmn jepun betul la..sama je perangai jadah Dari dulu
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2022 05:51 PM | Show all posts
mcm nk tamporrrrr jer.. ko penah naik moto ke kete ke dari jln kapar ke klang.. aku tmbh lg ke port klang.. ko try aku nk tgk..
tu pn hazab ngn jln berlubang, ngn pagi2 g kje lampu jln ko sedihhhh.. blk dh senja pn gelap dh.. lg nk suh aku naik basikal.. mcm nk tamporrrrrrr jer..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-7-2022 05:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Bila babi2 bercakap
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2022 05:56 PM | Show all posts
Pemimpin dan rakyat tu umpama cermin jaa... kalo dok seronok mengata menteri kaa timbalan menteri ka apa kaa sebagai bodoh.. kaki tukang cerca tu pun sama bodoh...

nak cepat kaa dekat p kerja kaa... p dok jauh apsal... tadak sapa nk paksa p beli rumah di pajam kaa rawang kaa tapi kerja KL.. tak mampu hadapi masalah sesak ni.. berhenti kerja .. dok rumah atau p beli or sewa rumah dekat tempat kerja kaa dkt public transport ka apa kaa... dah macam budak2 kecik.. semua nak orang suap ..
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2022 06:00 PM | Show all posts
Friska replied at 1-7-2022 05:40 PM
Menteri Malaysia lucu ya, suami saya bilang dia kangen pemerintahan partai UMNO

kepala hotak kau la friski...

waaaaaaaaaaaaaaaaaaaarghkahkahkahkahkahkahkah


Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2022 06:00 PM From the mobile phone | Show all posts
star_karat replied at 1-7-2022 04:46 PM
Dah start dah. Harga petrol mahal naik lah basikal.

Hahahahahahaha win komen ni
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

25-9-2022 06:49 AM GMT+8 , Processed in 0.093988 second(s), 23 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list