CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
View: 7304|Reply: 252

[ENA/Netflix] Extraordinary Attorney Woo - Park Eun Bin, Kang Tae Oh, Kang Ki Young

[Copy link]
Post time 30-6-2022 01:50 PM | Show all posts |Read mode
Edited by xyla73 at 22-7-2022 11:46 AM



Profile
Drama: Extraordinary Attorney Woo
Native Title: 이상한 변호사 우영우
Also Known As: Strange Lawyer, Woo Young Woo , Unusual Lawyer Woo Young Woo , Weird Lawyer, Woo Young Woo , Isanghan Byeonhosa Uyeongu , Yisanghan Byeonhosa Wooyoungwoo
Director: Yoo In Shik
Screenwriter: Moon Ji Won
Genres: Law, Life, Drama

Country: South Korea
Episodes: 16
Aired: Jun 29, 2022 - Aug 18, 2022
Aired On: Wednesday, Thursday
Original Network: Netflix
Duration: 60 min.
Content Rating: 15+ - Teens 15 or older


Synopsis
About a 27-year-old lawyer with Asperger’s syndrome. Due to her high IQ of 164, impressive memory, and creative thought process, the brilliant Woo Young Woo graduated at the top of her class from the prestigious Seoul National University for both college and law school. However, she still finds herself struggling when it comes to social interactions.

Cast
Park Eun-Bin - Woo Young-Woo
Kang Tae-Oh - Lee Jun-Ho
Kang Ki-Young - Jung Myeong-Seok
Jeon Bae-Su - Woo Gwang-Ho
Baek Ji-Won - CEO Han Seon-Young
Jin Kyung - Tae Soo-Mi
Joo Hyun-Young - Donggeurami
Ha Yoon-Kyung - Choi Soo-Yeon
Joo Jong-Hyuk - Kwon Min-Woo


source : mydramalist

trailer

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
 Author| Post time 30-6-2022 01:55 PM | Show all posts
dah tgk epi 1...best citer ni...pasal lawyer yg ada autism spectrum disorder...
byk tau pasal autism ni masa tgk IOTNBO dulu...
org yg ada autism ni memang dunia dia penuh warna-warni camtu...dia tgk satu2 benda tu x sama dgn kita...attorney woo ni tgk dunia dia penuh dgn whale...boleh pulak dia nampak seterika tu mcm sperm whale...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-6-2022 08:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Cute citer ni…xdelah serius sgt mcm normal legal drama…sikit2 keluar whale
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2022 08:54 PM | Show all posts
Edited by mbhcsf at 3-7-2022 03:30 AM

hahahahaha

The pilot episodes...

well overall minah ni ade ASD  it is an austism spectrum disorder , so ASD for short, dia dikatakan spectrum sebab bukan smeua org yg with autism akan menzahirkan kesemua ciri ciri klinikal condotion ni...

i nampaklah  dia macam more to 70%  ASD traits  and sikit ?asperger's actually ..

trait autism yg dia zahirkan

- no eye contact
- hypersensitivity to sounds , distracting noisese are annoying , any sensory
- ritualistic behaviour,
- insistence on the sameness- nampak tak gimbap ? dia nak gimbap tu same je semueeee
- narrow and specific topic of conversation , discourse dia on whales hahahahah all about whalesssss mendalam je
- acting like little professor , just looked at her during tutorial sessions , dia mengajaq pulak mentor dia type of defamation / damages , sempat pulak hentam - eh you tak tahu ke type of damages, so tutor dia kate , i tahu tapi i tengah mengajar ni , then masa akhir dia pulak ajaq balik dia cakap balik..
lagi satu masa mak cik tu yg cederakan suami dia tu hahaha dia nak contest benda lain at court guilt of attempted mudre  or not guilty sebab dia dah analytically analyse dah keadaan tu ...habis habis dia cakap , now u know  hahahahah lawak

hahahah

- socially awkward and  you could see this in court  hahaha
- depa ade juga motor ( more to poor coordination , timing )  and poor visuo spatial skills impairment  - macam depa tak leh nak agak satu object tu sama ada approriately placed ke atau  okay dalam sesuatu aspek dalam ruang ...dan satu lagi poor coordination - nampak tak dia tak leh keluaq pintu yg pusing pusing tu?

hahaha


dan satu lagi communication deficits , so ini apparent  masa social interaction
- tang bab cognitive atau IQ , hmm depa boelh dan varied ability, yg teruk memang sub normal verbal and non verbal  tapi yg  pandai ade...je.

so yeah

i like the 1st ep i , i cume ergg kureng sikit pada second ep yg bab kahwin tu yg minah tu ade kaum sejenis dia suke laaaaa..havoc je

anyway ini netflix so boleh lihat idealisme barat dalam aspect inclusivity semualah so ade kali ni citer Org kelainan upaye  as the main lead and those aother elements lah , well netflix kan...
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2022 08:58 PM | Show all posts
Edited by mbhcsf at 3-7-2022 12:07 AM

by the way dia  flipping hands tak ? ade kan sikit and dia tip toed tak , macam dia  ginjat  kaki( org kedah kate, ni dialek tip toe -  jinjat ?ginjat ? ) tip toeing tu  ade tak , i meant ? ade tak ?
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2022 09:03 PM From the mobile phone | Show all posts
xyla73 replied at 30-6-2022 01:55 PM
dah tgk epi 1...best citer ni...pasal lawyer yg ada autism spectrum disorder...
byk tau pasal autism ...

Aishhh..aduiii...ado lg citer beratur nak kena tgk...iols still igt penah ngk citer bb pasal asd asperger ni...mm depa leh igt sebutir2 n detail la facts tu...n sama la mcm u citer..certain dlm paler dia nampak mende lain actually...tp kes yg i ngk tu dia ada adhd...
Dulu tempat iols ada intern yg special autism ni..dia pandai but not all can communivate dgn dia..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-7-2022 10:45 PM | Show all posts
honeybee1802 replied at 2-7-2022 09:03 PM
Aishhh..aduiii...ado lg citer beratur nak kena tgk...iols still igt penah ngk citer bb pasal asd a ...

ingatkan bese2 je citer ni...sekali tgk 1 epi terus melekat...terpaksalah  masuk dlm list jugak...
tapi nasib baik citer ni ringan je xdelah nak kena stress2  tgk...

lagi satu citer yg iols tgk yg main lead dia ada ASD citer Move To Heaven tu...



Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-7-2022 10:53 PM | Show all posts
mbhcsf replied at 2-7-2022 08:58 PM
by the way dia  flipping hands tak ? ade kan sikit and dia tip toed tak , makan ginjat ( org kedah k ...

ada...dia ada buat flipping hands...
haha lawak masa dia tanya mentor dia tu..
encik dah lama jadi lawyer takkan tak tau apa tu damages...
lepas tu mentor dia jawab bukan taktau tapi dia tanya utk mengajar...

Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
 Author| Post time 2-7-2022 10:55 PM | Show all posts
mesti young woo ni ada byk baca buku ensiklopedia pasal ikan paus...
sampai boleh hafal jenis2 ikan paus...
tapi letih ler jun ho tu kena layan dia citer pasal ikan paus je..
sapa suruh volunteer kan
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2022 11:54 PM | Show all posts
oh lagi satu, nampak tak org yg ade ASD  , she is a high functioning autism ye, so u could see dia susah nak relate bebenda yg bersifat emosi, dia tak pandai nak relate  emotional aspect of things , dia susah nak tunjuk reciprocative gesture ,  macam org tu frustrated , so org normal akan bagi yes, i feel you, it can be frustrating  for you, it 's tough

dia tak leh empathy  yg berbentuk emosi tapi dia faham itu  ialah satu benda yg dia kena  relate secara emosi dan dia tahu itu , tapi dia kata dia susah nak fahamkan emosi tu..bagi dia, hmm okay, so what? next ....dia tahu bit dia tak mahir tak leh kot tunjukkan reciprocal empathy tu ...ini dalam communication especially in consultation  areas penting.
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2022 03:26 PM | Show all posts
iols pun baru abis tengok episod 1&2...nampaknya mmg melekat la tengok tambah lagi list ongoing...hahahaha...tengok hero teringat park hyung sik dalam happiness plak...hahaha...

so kali ni kita dpt la tgk pasal orang istimewa...and kerjaya pun bukan calang2...peguam tuu...tp kelebihan nya dia boleh fikir luar kotak...looking forward mesti mcm2 kes lagi ni..
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2022 06:16 PM From the mobile phone | Show all posts
best la citer ni. dah la pelakon dia ramai yg i familiar. pandai la actress ni jd autist. real sgt behaviornya..
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 09:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Adoi udah terjebak...sib baik mlm ni sambungnya eh...dgn anak iols terjebak...cuma bab pompuan tertanggal gaun pengantin dia confused...iols ckp tu la..jd lgbt..mau tak sakit jantung apaknya...
Bapak woo young woo ni dulu amik law jgk eh?that's why 1st thing yg terpacul dr mulut dia pun law..
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 10:02 AM | Show all posts
setakat 2 episod ni yang bagusnya takde pun yg judge pasal kemampuan attorney woo..terima keadaan dia tuu.....kecuali bos dia..tu pun mula2 je..tapi tujuan dia pun nak mengajar...yang satu uni tu pun ok je...cuma telinga kena tahan la Woo jenis cakap direct..hahaha...bersepai la sapa kena..hahhaha
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-7-2022 11:51 PM | Show all posts
bestlah citer ni...iols suka...
kesiannya young woo...geram betul tgk prosecutor kes kat epi 3 ni...nampak sgt dia xde knowledge pasal ASD ni...
x semua org yg ada autism tu sama...tu sebab term yg betulnya autism spectrum disorder...
perkataan spectrum tu bermaksud autism disability tu ada mcm2 range...
so tak bolehlah samakan young woo dgn defendent tu..
sayanglah kalau young woo resign sebab dia pandai bab2 law ni...
kalau keluar ikan paus tu adalah idea dia datang...

iols suka boss young woo kali ni mati2an defend dia padahal mula2 dulu dia pun mcm xnak young woo masuk team dia...
comel je masa diorg nyanyi nak pujuk defendent tu bagi keterangan...






Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2022 12:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Harap young woo tak mengaku kalah..dia down agaknya sbb org yg tak kenal just pandang dia as oku...sedih...
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 7-7-2022 12:48 AM From the mobile phone | Show all posts
jun-ho tu lawyer jgk ke? tak de pulak dia jd attorney defend client. baju pun casual, x de pki smart suit pun mcm hsemate dia.
comel je dia layan young-woo ceramah psl whales and he seems to enjoy it. mcm mengiyakan bahawasanya kaum lelaki ni mereka ada perangai x suka sgt byk emosi n ckp direct. i mean sikit2 boleh la, x de la sampai serabut nak decode apa org perempuan ni nak sebenarnya.
tak sabar nk tgk besok pulak. young-woo keje balik tak as lawyer.
please do sbb suka tgk idea whales dia tolong cari solutions utk menangkan kes2 dia.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-7-2022 01:00 AM From the mobile phone | Show all posts
Lagi satu sedih masa dia baca komen2 netizen pasal kes Jeung Hun ni…majoriti salahkan Jeung Hun & cakap sebab dia ada disability dia blh lepas…tulah kita kena beringat kalau nak komen apa2 kat sosmed…jgnlah ingat mentang2 org x nampak kita, sesuka hati je bagi komen…kalau xtau apa2, diam tu lagi baik…

So sapa yg blm tgk citer ni, mehlah tgk…drama ni no. 1 dlm senarai the most buzzworthy drama utk minggu ni…it’s not even in my watchlist at first, tapi bila dah tgk surprisingly drama ni antara drama yg iols tunggu2 tiap episod…
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-7-2022 01:04 AM From the mobile phone | Show all posts
mrsjones replied at 7-7-2022 12:48 AM
jun-ho tu lawyer jgk ke? tak de pulak dia jd attorney defend client. baju pun casual, x de pki smart ...

Junho ni lawyer jugak kan tapi blm ada scene tunjuk dia defend someone dlm court, tapi kalau young woo kena kerja luar jumpa client atau nak investigate something dia yg selalu temankan…
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2022 01:01 PM | Show all posts
comel kan young woo dgn junho...sweet je masa tunggu young woo masuk lift..padahal kawan lain dah kebulur...pastu masa tengok kamera kat rumah jeung hun tu...tak pasal2 dah macam dancing...tapi comel jee...

sedih gak bila masa yg young woo cakap dia paham utk tak dtg ke court...sebab org lain pandang dia oku and tak mampu buat apa2...

part nyanyi lagu pengsoo tuu...bos diaaa...siap rapp...suka la boss yang supportive mcm ni...

adakah CEO Hanbada tu mak young woo...sbb ada scene dtg kedai jumpa appa young woo kan...pastu rival hanbada taesan tu pun ceo pompuan...mesti muda2 ada cerita niiii...hehhehe...x sabar next episod..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

16-8-2022 03:58 PM GMT+8 , Processed in 2.046814 second(s), 24 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list