CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 1719|Reply: 30

Patutlah Ayam Habis, Seorang Je Dah Sapu Sampai 40 Ekor! Pihak Pasar Raya Langsung Tak Halang

[Copy link]
Post time 30-6-2022 11:38 AM | Show all posts |Read mode
Isu kenaikan harga ayam dan beberapa barangan keperluan lain di Malaysia terus menjadi kebimbangan masyarakat.


Malah harga ayam segar dijangka mampu naik mencapai RM15 sekilogram (kg) mulai Julai, selepas skim harga maksimum runcit bahan mentah itu tamat akhir bulan ini.


Namun tindakan segelintir pihak memborong ayam dalam jumlah yang banyak di pasar raya menambah derita pengguna lain mendapatkan bahan mentah itu.










Menerusi Twitter, tular satu video memaparkan seorang wanita meluahkan rasa kecewa apabila mendakwa menyaksikan sendiri seorang pelanggan memborong sehingga lebih 40 ekor ayam.


"Bagus kak, pertahankan hak B40. At least dia dah complaint tapi management pasar raya tak layan lepas tu baru dia viralkan," tulis pengendali akaun tersebut.


Menerusi rakaman berkenaan, wanita tersebut berkata dia kesal apabila kunjungannya pada awal pagi di pasar raya berkenaan untuk membeli ayam hampa kerana semua habis diborong tanpa kawalan.









"ukul 8.30 pagi saya pergi nak beli ayam tapi waktu tu tak dapat seekor ayam pun.


"Semua ayam 'disapu' oleh seorang saja customer. Dalam troli ada lebih 40 ekor ayam," katanya dalam video tersebut.


Malah menerusi video berdurasi 1 minit 18 saat, wanita ini turut berkongsi rakaman menunjukkan pelanggan yang tidak bertimbang rasa itu memenuhkan troli dengan ayam.


Dakwanya lagi, kemungkinan bahawa pelanggan lelaki ini memiliki restoran atau kedai runcit sendiri untuk menjual semula ayam dengan harga lebih mahal.


Enggan terus membiarkan perkara sama terus berlaku tanpa kawalan, wanita terbabit membuat aduan kepada pihak pengurusan pasar raya.


"Kenapa buat macam ni (tidak kawal jumlah pembelian)? Nanti orang lain datang nak beli ayam macam mana?" soalnya kepada kakitangan pasar raya berkenaan.


Kedengaran salah seorang kakitangan tersebut menjawab: "Nanti mereka tahan di kaunter".


Jawapan itu ternyata terus mengundang kemarahan wanita tersebut.


"Dekat kaunter pun mereka tak tahan! Dia dah bayar pun, lepas tu dia dah pergi," katanya dengan penuh rasa marah dan kecewa.


Perkongsian tersebut turut mengundang reaksi kurang senang netizen kerana menganggap pelanggan itu bersikap pentingkan diri.


Meninjau di ruangan komen, pelayar Twitter bersetuju dengan tindakan wanita berkenaan kerana membuat aduan kepada pihak pengurusan walaupun hampa dengan jawapan diberikan.


"Harap supermarket jangan biar orang kurang ajar dan pentingkan diri macam ni beli suka-suka. Lebih sesuai seorang boleh beli maksimum dua atau tiga ekor ayam saja.


"Yang ni betul! Selalu sangat orang beli ayam penuh troli. Lepas tu sampai dekat kami terkulat-kulat ayam dah tak ada. Kalau boleh hadkan beli minyak, kenapa ayam pun tak limitkan?


"Ayam dekat sini murah berbanding dekat pasar. B40 memang selalu beli di pasar raya sebab lagi murah.


"Betul akak ni... pihak pengurusan tolong hadkan satu orang limit dua atau tiga ekor. Orang lain nak juga rasa ayam murah. Kesian pada pelanggan lain yang balik kerja singgah nak cari barang basah nak masak untuk famili.


"Jangan fikir untung saja. Yang tauke restoran minta tolonglah cari ladang kalau nak borong. Kasihan orang lain," demikian antara komen beberapa netizen.


Video asal dikongsikan oleh pemilik akaun tersebut di TikTok bagaimanapun telah dipadam namun dikongsikan semula di platform Twitter. -CARI


Sumber: mStar Online
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-6-2022 11:42 AM | Show all posts
rasa nak seligi je org yang borong barang banyak2 ni. nak beli banyak beli la kat pemborong. supermarket ni utk org beli barang runcit sikit2 je
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2022 11:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Sakai org cmni
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2022 11:55 AM From the mobile phone | Show all posts
AyamPH tersenyum sinis
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2022 11:55 AM | Show all posts
memang tak patutlah kalau semua dia angkut...pihak pasaraya pun buat bodoh asal ayam habis...teruk betul
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2022 12:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Lotus'sssssss tersenyum sinis dengan Tesco
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2022 12:08 PM | Show all posts
mende ntah.. minyak tu boleh plak kau limitkan. ayam ni pn ptt kena letak la limit jugak
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2022 12:21 PM | Show all posts
kakikuDibibirmu replied at 30-6-2022 11:55 AM
AyamPH tersenyum sinis {:mlwa ...

ayamPN buat ape plak
senyum sumbing?

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-6-2022 12:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Ke pembeli 2 peniaga untuk kedai makan?
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2022 12:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Last week p Lotus pagi..mmg ayam di borong oleh peniaga pg2.. aku p tgk ayam tu .x jd beli sebab lebam2..x tau la sbb sembelih x abis keluar darah atau lebam terhimpit ke..
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2022 12:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Tunggu ada insiden rebut ayam ke baru lotus nak buat sistem catu.
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2022 01:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Ini mesti apek jual ayam pasar pagi tmn perumahan..tamak laoba kome
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2022 01:22 PM | Show all posts
Ramai je perangai macam tu sekarang.  Mereka ni mungkin peniaga kedai makan atau pengusaha katering.  Mereka akan gi borong kat mana yang murah.
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2022 03:01 PM | Show all posts
Benda2 mcm ni aku sll jumpa kat kedai aceh, terutama time br dapt gaji.
Ada sekali mamat tu beli sampai 2 karton rokok J.Blend. Habis. Terpaksa hisap Cxnyxn.
Aku pun sound la budak kedai tu. Jgn la jual semua. Org lain pun nak hisap rokok juga.
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2022 04:49 PM | Show all posts
Edited by tripleid at 30-6-2022 07:18 PM



This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2022 04:53 PM | Show all posts
Artemesiaa replied at 30-6-2022 01:22 PM
Ramai je perangai macam tu sekarang.  Mereka ni mungkin peniaga kedai makan atau pengusaha katering. ...

bukan ke kalau beli kat pemborong lagi murah?  ni soalan jujur ni...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-6-2022 06:08 PM | Show all posts
eyansss replied at 30-6-2022 04:53 PM
bukan ke kalau beli kat pemborong lagi murah?  ni soalan jujur ni...

Kadang bila ke pemborong stock tak ada jadi tak hairan kalau mereka ni akan ke supermarket pula
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2022 07:00 PM | Show all posts
Artemesiaa replied at 30-6-2022 06:08 PM
Kadang bila ke pemborong stock tak ada jadi tak hairan kalau mereka ni akan ke supermarket pula

kalau gak beli, takleh niaga pulak kan...  tapi its time la gomen buat rules takleh borong banyak2 ni...  nak borong kena pegi kat pemborong gak...  supermarket n kedai2 ni khususkan untuk pembeli keperluan keluarga...
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2022 07:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Definitely bukan Lotus sebab max sorang 3 ekor je dia bg in a single receipt.
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2022 07:22 PM From the mobile phone | Show all posts
matseh replied at 30-6-2022 03:01 PM
Benda2 mcm ni aku sll jumpa kat kedai aceh, terutama time br dapt gaji.
Ada sekali mamat tu beli sam ...

Budak kedai tu tokey kedai ke sis?
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-12-2022 10:39 AM GMT+8 , Processed in 0.254346 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list