CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
View: 664|Reply: 1

Resepi Tempe Dilemma

[Copy link]
Post time 27-5-2022 04:42 PM | Show all posts |Read mode
Edited by Lagubestbest at 27-5-2022 04:59 PM

Bila kau ngidam tempeh. Hirisan tebal siap aroma daun pisang.


Tapi bila kau pergi beli.

Siot je kecik giler dahla nipis nak potong? perlu potong lagi ke? Tak acer langsung.

So godek2 internet I jumpa resepi tempe/ tempeh. Dua bahan je rupanya:
  • Kacang soya
  • Ragi tempe
  • Tepung beras

Cara dia sempoi je, rumit satu hal je kena ambil 1KG KACANG SOYA biar kembang dalam air selama 4 jam, kemudian rebus sampai mendidih kemudian letak bawah sinki kacau2 ayak2 buang kulit dia. Bila dah bersih dari kulit masuk air rebus biar mendidih sekali lagi. Dah siap toskan air, tabur atas towel biar kering guna la kipas ke ape. Ok part susah dah setel.

Masukkan 1SUDU RAGI TEMPE pada 1SUDU TEPUNG BERAS, kacau rata kemudian taruk semua atas 1KG KACANG SOYA yang dah kering tapi lembut tu kacau rata lagi. Sekilo tu banyak siyes banyak. Ambil sesenduk dua masukkan dalam plastik (jangan bagi penuh biar 3/4 bekas je), kemudian tutup/ seal. Cucuk2 lubang pada plastik untuk ragi bernafas. Biar dua hari nanti ragi akan ubah tepung beras jadi bahan foamy white pada kacang soya yang biasa kita nampak pada tempe.

Setel, nak lebih aroma? Jangan guna plastik tapi wrap guna daun pisang.

Ni makanan tinggi protein, sesuai nak ganti ayam yang makin susah nak dapat sekarang ni, ayam pencen? uh kalau boleh elakkan la tu ayam tua yang kalau tak kerana ubat/ antibiotik dah lama berpenyakit.

Disclaimer: Walau tempe tinggi protein, tapi protein tempe (tumbuhan) dan protein ayam tak sama okay walau secara kimia amino acid-nya tu sama, tentu2 kalau makan ayam kita dapat banyak tenaga berbanding tempe. Tapi yang penting kat sini, protein perlu untuk bina dan maintain otot, kulit semua benda la kat badan kita ni semua protein. Jadi sila pastikan dapat protein yang cukup setiap hari, tak perlu berlebihan sebab kalau lebih badan kumuhkan/ takpun simpan je dalam lemak tiada nya jadi superpower ke apa.


Lepas dah siap semua korang perasan eh? tiap kali nak buat kena beli ragi ke? Ada cara ini solusi dia ambil satu plastik 300G TEMPE yang dah siap, keluarkan, hiris macam dan keringkan dua hari. Kemudian blender tapis halus. Kemudian ambil 1 CAWAN TEPUNG BERAS, masak kering atas kuali kacau2 selama 10-15 minit, biar sejuk. Dah sejuk campur sekali dengan tempe yang dah blended tadi. Siap ragi tempe simpan dalam bekas kedap udara sedia diguna di masa depan. Expiry Date: 3-4 Years.



Tapi bila korang rasa korang nak tempe tapi tanak buat atas tu semua, beli jela. Nah hasil orang kita bangsa J. Dia bersama 22 pekerja hasilkan 8000 Poji's Tempe setiap hari.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 31-5-2022 03:36 PM | Show all posts
tempe lar ni dah moden
lau beli kat kg2 kut ada lagi guna daun
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

11-8-2022 06:52 PM GMT+8 , Processed in 0.096475 second(s), 27 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list