CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 291|Reply: 0

[Kedah] Peniaga terjejas bekalan ayam kurang

[Copy link]
Post time 22-5-2022 02:57 PM | Show all posts |Read mode

SEORANG pembantu kedai makan melayan seorang pelanggan memilih masakan yang dijual di Jalan Bakar Sampah, Sungai Petani, hari ini. - UTUSAN/OTHMAN YAHAYA


SUNGAI PETANI: Masalah kekurangan bekalan ayam di daerah in menjejaskan peniaga makanan yang menggunakan bahan mentah itu sejak dua hari ini.

Dakwa peniaga, selain mengeluarkan modal lebih untuk mendapat bekalan, mereka turut alami kerugian kerana pelanggan enggan membeli masakan berasaskan ayam yang terpaksa dijual dengan harga lebih tinggi.

Bagi mengelak daripada mengalami kerugian lebih besar, peniaga mula mengehadkan menu masakan berasaskan ayam di premis perniagaan mereka.

Seorang peniaga, Norizan Awang, 45, berkata, sebelum ini, mereka terkesan dengan harga ayam segar yang tidak menentu dan sekarang melibatkan kekurangan bahan mentah itu pula.

“Sejak awal puasa lalu operasi perniagaan kami terkesan kerana harga ayam segar tidak menentu sedangkan masakan berasaskan ayam masih dijual mengikut harga lama.

“Bagi menyerap kerugian, saya mengehadkan menu berasaskan ayam kerana takut tidak habis yang boleh menjejas pendapatan seharian,” katanya yang ditemui di kedai makannya di Jalan Bakar Sampah di sini, hari ini.

Peniaga, Halimaton Saad, 50, berkata, sebelum ini dia membeli lapan ekor ayam sehari dengan modal sebanyak RM120 untuk menu masakan yang disediakan di kedai makannya di Taman Ria Jaya di sini.

“Bermula semalam, saya hanya dibekalkan lima ekor ayam segar sahaja manakala harganya hampir sama dengan harga lapan ekor ayam yang dibeli sebelum ini.

“Jika harga ayam melambung tinggi lagi dan sukar diperoleh selepas ini, kemungkinan saya akan menutup kedai kerana tidak mampu menanggung kos operasi tinggi yang juga melibatkan kenaikan harga barang mentah lain,” katanya.

Bagi Rahiza Rahim, 45, yang mengusahkan kedai makan di Jalan Maktab di sini berkata, kemungknan ramai peniaga terpaksa gulung tikar kerana kekurangan ayam sehingga menyebabkan harganya terus melonjak tinggi.

“Setiap kedai makan perlu menyediakan menu berasaskan ayam kerana ia menjadi tarikan kepada pelanggan pelbagai bangsa.

“Jika harga terus melonjak disebabkan kekurangan ayam, margin keuntungan yang bakal dihadapi peniaga tentunya merosot teruk dan menjejas pendapatan kami,” katanya.-UTUSAN ONLINE

https://www.utusan.com.my/berita ... ekalan-ayam-kurang/

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

5-5-2024 11:56 AM GMT+8 , Processed in 0.068101 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list