CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 3611|Reply: 96

[MBC/Disney+ 2022] DOCTOR LAWYER - So Ji Sub, Shin Sung Rok, Im Soo Hyang

  [Copy link]
Post time 14-5-2022 09:54 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by Rahah at 28-6-2022 10:17 PM



Profile
Drama: Doctor Lawyer
Revised romanization: Doctor Lawyer
Hangul: 닥터로이어
Director: Lee Yong-Seok
Writer: Jang Hong-Cheol
Network: MBC
Episodes: 16
Release Date: June 3, 2022 --
Runtime: Friday & Saturday 22:00
Language: Korean
Country: South Korea

Plot Synopsis by AsianWiki Staff ©
Han Yi-Han (So Ji-Sub) was an elite elite surgeon. He graduated at the top of the best medical school in South Korea and he specialized in two departments: general surgery and cardiothoracic surgery. One surgery changed his life. Han Yi-Han believe he did well on that surgery, but the patient died. He then got his medical license revoked.

Four years later, Han Yi-Han works as a lawyer, specializing in medical litigation. He also tries to uncover the truth behind the death of his former patient. For his trials, Han Yi-Han defends victims and tries to punish those that commit medical malpractice and negligence. He works with a public prosecutor, who lost a family member and a lover due to the surgery Han Yi-Han performed.

CAST
So Ji-sub as Han Yi-han
Once a genius double-board surgeon specialized in general surgery and cardiothoracic surgery, but now a lawyer specializing in medical litigation.

Im Soo-hyang as Geum Seok-yeong
A prosecutor in the medical crime division of the Seoul Central District Prosecutors' Office.

Shin Sung-rok as Lee Jayden
Asian branch manager of Honors Hand, a company that specializes in lobbying and investment.

BANSEOK FOUNDATION AND HOSPITAL

Lee Geung-young as Gu Jin-gi
Chairman of Banseok Foundation and President of Banseok Hospital. He is currently appointed as Minister of Health and Welfare

Lee Joo-bin as Lim Yu-na
Director of Banseok R&D Center

Lee Dong-ha as Gu Hyun-seong
Director of Banseok Hospital and Gu Jin-gi's only son

Woo Hyun-joo as Pyo Eun-sil
An ace attorney and the team teader of Ban Sok Foundation's Legal Team

Choi Deok-moon as Lee Do-hyeong
Former Director of Anesthesia Department at Banseok Hospital, currently serving as Vice President of Banseok Hospital

Kim Hyung-mook as Park Ki-tae
A thoracic surgeon at Banseok Hospital

Lee Seung- woo as Choi Yo-seop
A 3rd year fellow of the Thoracic Surgery Department at Banseok Hospital

Lee Gyu- bok as Director Cheon
Gu Jin-gi's bodyguard and assistant

Shin Su-jeong as Yoo Ga-yeon
Head of the management office at Banseok Hospital

NEW HOPE ATTORNEY's OFFICE

Jung Min-ah as Jo Da-rom
Special Investigator at New Hope

Seo Yoon-ah as Ban Soo-hee
Jo Da-rom's college senior and ace medical journalist

MEDICAL CRIME DIVISION

Choi Jae-woong as Baek Kang-ho
Chief Prosecutor at the Medical Crimes Division at Seoul Central District Prosecutor's Office

Noh Young-hak as Jeong Hee-kyung
A Level 8 investigator in the Medical Crimes Division teaming up with Geum Seok-Young

Lee Sang-hoon as Park Gye-jang
A veteran investigator with 25 years of experience

Source: Asianwiki & Wikipedia

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2022 01:50 PM | Show all posts
ni macam best ni...
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2022 03:02 PM | Show all posts
agak2 masuk platform streaming mana eh?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-5-2022 09:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Rahah at 18-5-2022 09:55 PM
yellowprestige replied at 18-5-2022 03:02 PM
agak2 masuk platform streaming mana eh?


Tayang kat Disney+ uols...
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2022 05:38 AM From the mobile phone | Show all posts
Ada kat disney? Leh la tgk nnti.
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2022 01:59 PM | Show all posts
Rahah replied at 18-5-2022 09:43 PM
Tayang kat Disney+ uols...

wahh ..okay sbb Astro tgh bg 3 months free Disney+ ni. yeay boleh tgk.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-5-2022 02:25 PM From the mobile phone | Show all posts
hijau88 replied at 19-5-2022 05:38 AM
Ada kat disney? Leh la tgk nnti.

Haah... start 3 Jun...
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2022 04:13 PM From the mobile phone | Show all posts
yahoooo!! lama tak tgk bang ji sub ni.. last drama dia terius behind me which is kelam je..

kdrama ni kalau psl doc suka betul area cardiothoracic eh
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-5-2022 04:16 PM From the mobile phone | Show all posts
mrsjones replied at 29-5-2022 04:13 PM
yahoooo!! lama tak tgk bang ji sub ni.. last drama dia terius behind me which is kelam je..

kdrama ...

Comeback lepas kahwin...

Doctor tukar career jadi lawyer...
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2022 10:31 AM From the mobile phone | Show all posts
Ada dah trailer kat disney. Tp mcm prefer kumpul byk2 epi, bru la tgk.
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2022 01:01 PM | Show all posts
masuk list!! wlaaupun list april/may ni ada yg keciciran sbb puasa dan raya ..tp dpt gak kutip sikit2 sblm masuk list baru..hehehe
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-6-2022 01:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Nanti forumer yang tengok awal citer ni bagi review eh... iols tengok lambat sikit...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-6-2022 10:33 PM | Show all posts

TEASER...

Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2022 11:08 PM | Show all posts
Edited by mbhcsf at 6-6-2022 08:21 AM

ep 1 and 2
pilot

okay , okay the actor is good. Tapi i suke Rain jadi cardiothoracic surgeonlah .
We are back again , watching another guy with suit ...

okay drama ni , secara general ia  membawa genre medico legal kind  - isu - isu macam medical ethics breaching, malpractice , yg isu saman menyaman -  litigation etc gitulah yang akan jadi focus dalam genre macam ni kot.
So Dr Han Yi - Han ( Dr Han)
seorang yg very competent , passionate cardiothoracic surgeon who knows his stuffs very well, and quite naive.
dia jenis yg boleh perform complex major open heart operation.  so, yes lah , i mean dia bijak tangani crisis - macam sudden raised or drop in pulmonary artery pressure  yg sering mengancam nyawa pesakit yg menjalani heart transplant sebab it's very tricky  bila mai tang pulmonary arterial circulation  - yakni kita tahu kan masa belajar dulu distem peredaran darah kita ade dua ; 1) - sistemik circulation - yg bawa darah tinggi kandungan oksigen daripada janting kiri ke aorta dan ke seluruh  badan , and 2) yakni pulmonary circulation  yg bawa darah kurang oksigen dari badan ke jantung kanan , ke ventricle and then ke peparu lah kan untuk serapan oksigen dan  peparu ni ade banyakkk kapilari darah halus etc yg   boleh memberikan rintangan pada sistem peredaran darah dari jantung kanan ke peparu dan balik ke jantung kiri ...so ...sistem ni dia sistem pulmonari ni generally ia sistem  tekanan rendah daripada jantung kiri  yg kita tahu  bertekanan tinggi  tu - alah BP kita ambik tu ukur tekanan  darah sistemik le...logik tak? logikle sebab darah yg dipam daripada jantung kiri nak ke seluruh badan kot, so kena maintain adequate perfision pressure.

anyway - dalam heart transplant kekadang peredaran darah  sikit ade kacau so dia ni , Dr Yi han ni pengalman dia tinggi lah diatahu le nak buat ape gitu...kire macam panndailah set up dramakorea ni  dalam genre perubatan , i mean i puji penasihat depa dalam pembikinan drama ni ...

okay ,  Dr Han ni dia naive dan juga baik hati dan suke menolong , dia kena naya sebab ...ade pihak yg nak naya dia, pihak tu jahat ..dia curik jantin peaskit Dr Yi Han - Seok ju - kaka Seok ju prosecutor pulak dahh..and GF Dr Han , maka bila Seok  ju meninggal dan ade medical events yg dodgy  sikit dan masa tu kehidupan Dr Han ti jadi kacau bilau...

so , nilah journey dia untuk bersihkan nama dia ..
best tengok dia buat hirisan buka saluran pernafasan kat Dr Ki Tae yg juga didakwa atas negligence masa awal ep 1 tu, aiyooo...hmm
sanggup dia tolong walhal Dr Ki tae tak membantu pun masa time Dr Han dibicarakan dulu  kan...

so nice to this guy tetiber muncul tatkala Dr Ki Tae alami anaphylactic reaction yg obstructing his airways.

Nice ...plot really, so i would predict citer ni akan berkisar tentang method dia untuk kenakan balik Dr Gi Jing yi yg jahat tu , dan cari siape pencuri jantung Seok Jae...dan dakwa mereka, so may be lagu tu kot ...predictable but teh process of him getting his  revenge  tu yg nak tengok tu ...

wah banyak betul lah law based drama now -

we have Again , My life 393 astro
Dr Lawyer
Oh See Jae...Why Her ...

hmm interesting...so sape sape minat cardiothoracic ni ,  ni u could , i dunno boleh bace kisah Dr Christiaan Neethling Bernard dari Groote Schuur Hospital 1969  , his book entitled 'One Life'. tebal but okay kaylah menarik journey dia.













Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2022 12:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Sbb dah settle tgk bloody heart smpi ep 10.
So, ada masa tgk drama ni.
Lps settle tgk epi 1 n 2.
Lps tu bru fikir nak start tgk why her or eve.
Kiss sixth sense pun tgh menunggu giliran utk ditgk.
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2022 12:03 PM From the mobile phone | Show all posts
So far, tgk epi 1. Kiranya best jgk. Mmg akan follow smpi final epi jgk.
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2022 12:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by hijau88 at 12-6-2022 06:07 PM

Klu dlm drama medical, x sah klu hero tu dr kluarga yg susah / besa2.
Tp dlm cerita ni Ayah yihan pun seorg doktor pula kan.
Mesti apa yg berlaku dlu tu bkn salah Ayah yihan.
Kesian pula. Sbb benda yg sama jdi kat dia.

Lps tu, hero mmg seorg yg baik. N lps tu, dia la yg akan dikambing hitamkan klu ada sesuatu berlaku.

Lepas tu, akan ada sorg doktor yg tak berapa kompeten. Yg tu mesti la dr kluarga kaya raya aka anak kpd pengarah spital.

Yg kaya ni jgk akan jdi antagonis. Klu ada apa2 jdi, akan telepas.

Smpi la c hero kena siasat sendiri n menegakkan kebenaran.


Mesti yihan akan bersihkan nama Ayah dia n dia sekaligus nnti.



Ntah2 masa muda, pengarah spital tu pun takde la kompeten mana. Tp sbb kawin ngan org kaya, akhirnya dpt la jdi pengarah spital tu.
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2022 12:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by hijau88 at 6-6-2022 12:35 PM

Kiranya yihan n seokyeong tu couple. Ok la xde la cerita serius memanjang. Sikit2 romance pun jdi la.
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2022 04:38 PM From the mobile phone | Show all posts
So, mmg jantung baru seokju tu kena curi ke oleh pesakit vip tu?
Kesiannya. Bru dibedah, dah kena bedah sekali lgi utk dicuri.

Baru tgk ep 2.
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2022 05:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Cissss. Seokyung n yihan putus pula.
Mesti senior seokyung tu ambik peluang nak mengorat seokyung tu nnti.
Sbb dia tu mcm ada hati je ngan seokyung.
Hrp2 seokyung friendzone kan je dia tu.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

2-7-2022 04:52 AM GMT+8 , Processed in 0.086105 second(s), 23 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list