CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 1516|Reply: 13

Ummi Nazeera Pelik Kenapa Wanita Selalu Dipersalahkan Kalau Lelaki Yang Curang?

  [Copy link]
Post time 10-5-2022 10:32 AM | Show all posts |Read mode
Ummi Nazeera, 32, meluahkan rasa hairan apabila seringkali masyarakat kita gemar melihat kesalahan pada golongan wanita meskipun yang melakukan kecurangan adalah si lelaki.


Pertanyaan itu dilayangkan oleh pelakon tersebut dalam satu coretan di Instagramnya yang menyentuh isu kaum wanita sempena sambutan hari ibu semalam.




Foto: IG




“Soalan saya, kenapa ya, kalau lelaki curang, kita seringkali mencari kesalahan pada orang yang dicurangi itu? Contohnya, perempuan itu tak pandai jaga suami, perempuan itu garang sangat, perempuan itu kuat membebel.


“Kita kena ubah pemikiran begini sebab apabila perempuan salah, susah sangat nak maafkan dia. Tetapi, kita boleh pula beri kemaafan pada kaum lelaki dan cuba mencari sebab akan kesilapan yang dilakukan.


“Islam itu mengangkat martabat wanita. Kita adalah sangat berharga.Jangan pernah lupakan itu! Selamat hari ibu buat semua,”katanya.




  



Menurut Ummi lagi, dia juga begitu menghargai pengorbanan seorang ibu kerana telah melalui pengalaman dan fasa itu setelah berkahwin dan mempunyai dua cahaya mata kini.


“Bergelar seorang ibu, ya ia tidak mudah. Ia adalah sebuah proses pembelajaran dan kerisauan yang tidak akan pernah ada noktahnya, tetapi sangat berbaloi. Saya masih ingat bagaimana diri jadi sangat depresi semasa mengandungkan anak kedua saya.




  



“Berat badan naik jadi 30 kilogram! Tak pernah berat sampai 78 kilogram sepanjang hidup saya. Tetapi, Alhamdulillah, saya berjaya turunkan semula berat badan. Apa pun, ketahuilah, golongan ibu banyak melakukan pengorbanan.


“Adakalanya, mereka harus melakukan lebih dalam usaha untuk memastikan seisi rumah berada dalam keadaan terkawal. Tetapi, kerana itu juga mereka jadi tak terjaga. Malangnya, sesetengah orang tak nampak pengorbanan itu. Sesetengah kaum suami, bila balik rumah, merungut itu dan ini,”katanya.


  



Di penghujung kata menerusi perkongsian tersebut, Ummi turut menyatakan bahawa setiap hati kaum ibu itu adalah sangat murni dan indah.


“Apabila kita mendidik seorang wanita, kita sebenarnya sedang mendidik sebuah bangsa. Begitulah perumpaan indahnya hati seorang ibu. Semoga Allah SWT memberkati semua ibu di dunia ini, amin,”katanya.




  



  



Ummi berkahwin dengan jejaka pilihannya, Dr Mohd Izzar Anwari Abdul Khani pada tanggal 23 Julai 2017.


Hasil perkahwinan, mereka dikurniakan dua orang cahaya mata iaitu Ayra Aneesah, 4, dan Aysha Arsylia yang dilahirkan pada Jun tahun lalu. -CARI


Sumber: Utusan Online
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-5-2022 10:59 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau kat Malaysia ni ada show macam Cheaters tu, fuhhhh
Ramai yang kantoi wehhhh
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2022 12:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Hm kat Malaysia.. biasaler.. kita dah dinormalisasikan darjat lelaki always tinggi. Pastu kalau ada yang janda, janda selalu dipandang rendah dek kalangan ummah Melayu. Terlampau sgt ikot culture middle east Saudi Arabia nun

Itu sbb western countries tak suka dorang.
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2022 12:24 PM | Show all posts
sebab lelaki boleh kahwin 4. itu je lah modalnya biarpun diri sendiri serba serbi tak mampu
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2022 12:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Dia ni ka dulu ex bf pernah cederakan dia..ke org lain?
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2022 12:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Last last penghuni neraka iteww lebih ramai kaum hawa dari kaum adam kheun ummi?

Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 10-5-2022 01:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Ummi ni tua bakalan cantik mcm mak dia.. suka tgok dato maziah, classy & lawa
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2022 02:03 PM | Show all posts
[youtube]0XxUDYGbg9g[/youtube]

Memang jenis teks nasi lemak ujang
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-5-2022 01:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Kerna weols hidup dalam patriarki. Pastu nerakazen kan pompuan. Padahal jantons yang hauk. Aurat pompuan terdedah sikit, ramai kecam. Cer julriporn dedah peha. Ramai puji kental, berketul.
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2022 02:01 PM | Show all posts
keluar tajok

suka tgk abg dia si nazreem. tu je, kbai
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2022 11:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Oh igtkan anak second lelaki. Perempuan gk. Comel je ummi
Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2022 12:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Sbb lelaki n prempuan x sama. Dan lelaki mmg nafsunya bodoh ke situ je walaupon akal byk. Yg pelik prempuan nafsu byk tp kenapa nk laki org jugak.

Again, mmg lelaki n prempuan diciptakan x sama, prempuan ni malu dia lebih. Tu mmg fitrah. X ada kaitan la tiba2 ikut middle east ke apa. Xde kena mengena.
Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2022 06:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Sebab sesama perempuan should know better lah...that's why automatically isteri akan salah kan pihak perempuan jugak walaupun suami diaorang yg gatal...
Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2022 07:30 AM From the mobile phone | Show all posts
anony-mous replied at 12-5-2022 12:44 AM
Sbb lelaki n prempuan x sama. Dan lelaki mmg nafsunya bodoh ke situ je walaupon akal byk. Yg pelik p ...

Pompuan malu lebih? Yg teda kemaluan,ber makjujat teda sempadan bersepah dlm board ini seperti makadekz, normahbaru@J model,  misshaidnipas,belladrome, matberdehem(just to name a few)....ini semua jenis pompuan jadi jadian atau macam mana?

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

25-5-2024 04:15 PM GMT+8 , Processed in 0.066820 second(s), 39 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list