CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
View: 4608|Reply: 100

"Mengandung Kan Tak Boleh Puasa,"- Suami Dikecam Buat TikTok Isteri Makan Di Khalayak Ramai

[Copy link]
Post time 22-4-2022 04:22 PM | Show all posts |Read mode
Baru-baru ini menjadi bualan ramai sebuah video yang dikongsikan seorang lelaki memaparkan isterinya sedang menikmati hidangan di sebuah restoran makanan segera pada waktu siang ketika bulan puasa.


Menerusi perkongsian tersebut, katanya dia hanya menemani isterinya makan sahaja disebabkan wanita itu sedang mengandung dan tidak larat untuk berpuasa.


“Jam baru pukul 4 petang, dia dah lapar, terpaksalah ku turuti, orang mengandung kan tak boleh puasa, abang teman sahaja,” kata lelaki tersebut.








Apa yang menimbulkan rasa kurang senang orang ramai adalah wanita itu dikatakan tidak mempunyai rasa malu kerana dilihat terbuka makan di khalayak sedangkan dia beragama Islam dan di bulan Ramadan.


Antara teguran lain yang diberikan oleh pengguna media sosial adalah meminta agar mereka berdua lebih menghormati bulan mulia ini serta orang lain yang sedang berpuasa.


“Kalau tak puasa pun kak, makan sorok-sorok, bukan siap buat video masuk TikTok, lagi pun takut ada yang pandang dan salah faham, malu orang Islam,” komen seorang pengguna.


Selain itu, ada juga yang mempersoalkan adakah benar orang mengandung tak boleh puasa, sedangkan dia mampu dan mempunyai tenaga untuk melakukan kewajipan tersebut.


“Memang orang mengandung tak boleh puasa?, bukan yang memudaratkan sahaja dibenar berbuka, tapi itu nampak sihat elok ja, makan pun memilih,” soal pengguna lain. –CARI


Sumber: Kosmo
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-4-2022 04:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Kebodohan wartawan cari mmg dalam kelas yg tersendiri...
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2022 04:33 PM From the mobile phone | Show all posts
retis mana ni?
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2022 04:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Kegatih perhatian...makan pun nak tik tok..
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2022 04:46 PM | Show all posts
aku dulu masa sarat preggy elok jer puasa sampai bersalin.. kot ye pun preggy, apa tak boleh melantak kat umah ke? bangga tayang kat semua ko tak pose?
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2022 04:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Salah tu. Perempuan mengandung still wajib berpuasa..hukum dia masih wajib. Tapi dibolehkan untuk berbuka jika takut dgn kandungan dan memudaratkan kesihatan si ibu. Tiada ungkapan "tak boleh puasa".
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2022 04:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku dulu buka puasa time pregnant sbb pi shopping tetiba mcm nak pitam...ya Allah gelap jap dah rs...gigil sejuk..laki aku beli air yogurt..msk kete sedut...baru le cerah rs...lepas tu tobat la pregnant bulan pose aku tak shopping da...
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2022 04:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku dl pregnant, puasa dan boleh masak lg juadah berbuka
Mmg body org lain2 tp ko tu pregnant bkn berpenyakit
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-4-2022 05:06 PM From the mobile phone | Show all posts
honeybee1802 replied at 22-4-2022 04:54 PM
Aku dulu buka puasa time pregnant sbb pi shopping tetiba mcm nak pitam...ya Allah gelap jap dah rs.. ...

Sbb tu dulu2 ramai forumers kecam pompuan ngandung yg bila shopping kemain laju tp bab naik tren naik bas, tiber jadi lemha selemahnya
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2022 05:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah tau pregnant xpayah la shopping berjalan beria2. Ni salah sendiri walaupon boleh berbuka. Rehat je la dkt rumah. Dah mcm gunakan rukhsah yg dibagi pulaj
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2022 05:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols dulu masa pregnant anak kedua mg tak puasa. Masa tu dah dekat due date. Kalau puasa ja baby tak bergerak. Doktor nasihatkan jangan puasa. Mmg tgh hari ja keluar jab bungkus makanan dan makan sorok2. Kadang2 kat rumah, kadang2 kat ofis. Lepas tu siap la ganti puasa paling  banyak dlm sejarah!
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2022 05:29 PM | Show all posts
Semua benda nak rakam.Pastu upload tunjuk kat netizen.

Tak boleh simpan sendiri ke. Takde kepentingan kot. Kalau nk buat kenangan, rakam and simpan sdn bhd suda
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2022 05:34 PM From the mobile phone | Show all posts
krustykrab replied at 22-4-2022 05:06 PM
Sbb tu dulu2 ramai forumers kecam pompuan ngandung yg bila shopping kemain laju tp bab naik tren n ...

tambah lagi, bila mengandung dah tak reti buka mulut minta duduk (angkat tangan pun dah ok - org lain kadang2 mengelamun/main phone) bila naik train.
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2022 05:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak puasa masa ngandung mmg xda mslh, tp mslhnye ko tak malu ke mkn tmpt terbuka tu.. Hello.. Acik kat klinik nurse suruh mnum pn acik cari tmpt trsorok nk g minum.. Kita ni kena ada rasa segan sikit dlm diri nohh.. Jgn dok tayang gitu. Smela yg period pn.. Jgnla melantak dpn public
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2022 05:46 PM | Show all posts
Edited by mbhcsf at 22-4-2022 05:47 PM

hahahaahahah eloklah sepadan yg hamil tu and buka puasa sebab  hamil  kata suaminya dan suaminya level fiqh puase  pun tulis macam gitu...


sepadan lah  yg buka puasa secara terbuka and dengan suami yg tulsi macam tu.

i think banyak je suami yg educated and tak buta fiqh wanita tak tulis macam tu sebab depa faham Islam tu camne but well...hahahah

well semoga  kalian diberikan taufiq dan hidayah. nak kecam pun kang ni kan ramadhan.

hahaha - sebab tu sekufu tu penting . haa kan?
masa akad tu qadi tak viva bab fiqh puase ni...
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2022 07:15 PM From the mobile phone | Show all posts
MoonRise replied at 22-4-2022 05:29 PM
Semua benda nak rakam.Pastu upload tunjuk kat netizen.

Tak boleh simpan sendiri ke. Takde kepenting ...

Iols kesiqn kt bini dia atas kebongokan lakinya tu.tak reti jg aib bini...but anggapan org pregnant takleh pose salah la...tp tenaga timw pregnant n not pregnant beza...huhu..ni 1st timer gamaknya...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-4-2022 07:44 PM | Show all posts
Bodoh punya laki
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2022 07:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Saya beberapa kali mengandung pun puasa.  Mungkin kalau awal mengandung, severe morning sickness, muntah2, boleh lah ada excuse nak break puasa. Itu pun makan nyorok2
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2022 07:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Xboleh la nk samakan sume org..
Bdan org lain2 time ngandung..
Kang tiba2 dia pengsan mcm mne..
Asal baby sihat ok la..
Bukannye xboleh ganti puasa tu..
Cuma upload tiktok bodo
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2022 08:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Kwn aku 7bln xleh puasa..kesnya dia puasa..tp pastu anak x gerak lgsg. Tapiii..xde la dia mkn dpn org ramai. Mkn pun sekadar ape yg ada. Xde la smpi mkn kepsi mekdi.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

20-8-2022 01:10 AM GMT+8 , Processed in 0.089822 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list