CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 1086|Reply: 14

Wanita Deko Rumah Ala-Ala Farmhouse, Rumah Jadi Lagi Luas Dan Selesa

[Copy link]
Post time 14-1-2022 10:57 AM | Show all posts |Read mode
Edited by Cintaerina at 14-1-2022 11:19 AM


Sumber: Facebook Watiey Abdullah




Ramai sebenarnya yang tak kisah jika rumah tidak dipenuhi dengan barangan kerana untuk mendeko tidak semestinya memerlukan perabot yang banyak dan mahal. Bahkan ‘owner rumah’ hanya perlu bijak menggunakan barangan dan perabot serta menyesuaikan dengan warna yag cantik sahaja. Tidak perlu shopping di Ikea sentiasa jika mahu mendeco rumah.

Namun, ada juga sesetengah orang berpendapat bahawa rumah tak perlu deko cantik-cantik, kata mereka itu hanya merugikan sahaja kerana bukan benda keperluan tetapi lebih kepada kehendak diri masing-masing. Sejujurnya sangkaan itu adalah salah kerana rumah sendiri atau rumah sewa yang dideko cantik akan nampak lebih selesa dan membuatkan kita tak sabar untuk pulang ke rumah.

Baru-baru di Facebook,  Puan Watiey ada berkongsi beberapa foto tentang sebelum dan selepas dia dan suaminya mendeko rumah ala-ala ‘farmhouse’. Walaupun nampak ‘simple’ tetapi sangat cantik, elegan dan nampak ruang menjadi lebih luas. Ini kerana penggunaan warna dinding dan perabot sangat sepadan. Jom kita ikuti posting yang dikongsikan oleh Puan Watiey:
"Complete da deko!


Kebanyakan netizen lebih cenderung kepada design modern tapi watiey suka sgt Farmhouse style! Ala-ala rumah orang putih gitu.
Dulu jiwa muda suka rumah kelam-kelam simple, sekarang suka yang nampak bersih . Konsep farmhouse ni lebih rustic, warmth dan traditional. Tapi kami buat ikut bajet sendiri.
Personally area dapur n patio, tempat paling suka sangat. Start dari November tahun lepas, buat dua laki bini je.

Dulu jiwa muda, suka gelap-gelap simple je, decor 2017"

Sumber: Facebook Watiey Abdullah

"Ruang makan dulu. Habis cantik da rasa ni. Ruang makan sekarang. Beza banyak kan. Cerah mata. Tingkap tu pon mintak hubby buatkan. Hantar kedai pasang cermin. Setengah orang rasa buruk, tapi kami suka. Memang usaha cari yang nampak meja lama macam ni. Harga tak lama ya…Ada je tingkap yang jenis modern, tapi tak kena dengan jiwa katanya. Jadi, decide buat sendiri untuk nampak lebih rustik. Sebab tak nak nampak kosong sangat watiey letak painting and bench."



Sumber: Facebook Watiey Abdullah

"Ruang tamu dulu crowdednya aiyo…Ini ruang tamu sekarang, Fireplace memang essential untuk tema farmhouse. Nasib la suami pandai bertukang. Pon buat sendiri."



Sumber: Facebook Watiey Abdullah


"Pantry come. Ingat nak buat barn door kecik tapi tak sesuai, so watiey pakai la lansir je untuk tutup. Tadaaaa, stock untuk anak buah bila datang. Diri sendiri tak makan sangat pun. Dekat atas tu watiey letak lampu kecik. Ada remote and boleh tekan juga dekat lampu tu. Watiey tak pilih motion sensor sebab kucing dalam rumah kang tak pasai on sedia."


Sumber: Facebook Watiey Abdullah


"Dapur kecik comel je. Tu backsplash jenis sticker."


Sumber: Facebook Watiey Abdullah

"Bilik tetamu dulu pakai kayu pallete. Bilik tetamu sekarang, deco lebih simple. Sebab kadang-kadang family datang terutamanya orang tua so kita guna warna hijau fresh and lembut je…"
Ya Allah cantik betul deco yang dibuat oleh Puan Watiey dan suaminya. Geram tengok, macam kat rumah mat saleh! Semoga satu hari nanti tercapai juga impian kita yang nak deco rumah cantik macam ini! -CARI

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2022 11:01 AM | Show all posts
cantiknya....
agak2 harga nya pun cantik x
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2022 12:32 PM | Show all posts
nak nampak luas memang letak warna putih semua...confirm nampak cantik
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2022 01:48 PM From the mobile phone | Show all posts
I pun perabut sume putih tp style japandi.. cuma bab maintain tu penat sikit la.. nak lap habuk suma.. i panggil maid sebulan sekali lap
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2022 01:52 PM | Show all posts
suka konsep farmhouse sbb rumah ada personality.. maybe aku suka style2 cmni.. kutip brg lama, repurpose...
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2022 02:02 PM | Show all posts
tekak melayu aku suka simpel takde konsep mana suka aku janji rumah bersih dan kemas. melayu smua nk ikut omputeh
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2022 04:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Deko lama dia so kg.com.....

Nasib baik ada kesedaran nk ubah ....
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2022 05:10 PM | Show all posts
Dah hias cantik2 kenalah rajin maintain kalau tak akan jadi buruk juga
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2022 07:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Simple lg cantik.. klu guna warna putih dan cream mmg tenang je tgk
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2022 08:42 PM From the mobile phone | Show all posts
bini aku dah inform siap2.. toksah nk deco2 sgt yg boleh perangkap habuk.. wainscoting, flutted wall, shiplap wall, pokok pelesu gantung2 bagai tu semua buat perangkap habuk jer..haha
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2022 10:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Rumah aku minimalis
Bilik aku lak gray dn hitam
Cadar putih ..aku suka duk dlm bilik yg gelap ..dn bergelap fmly aku dtg bising
Napa la aku tk suka bukak lampu
Laki aku pn ckp duk dlm guaaa ker
Dapur aku konsep industri ..
Laman bali..
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2022 11:14 AM | Show all posts
kucingitam replied at 14-1-2022 12:32 PM
nak nampak luas memang letak warna putih semua...confirm nampak cantik

btol2.. putih ni mmg main peranan...
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2022 03:24 PM | Show all posts
Penggunaan warna putih ruang nampak luas.. sedap mata memandang
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2022 03:45 PM | Show all posts
PU Building Materials are used for the construction of exterior building materials, polyurethane balustrade system, pu cornice moulding , faux rock panels exterior, decorative cornice manufacturers, ceiling medallion manufacturer , exterior cladding panels, outdoor faux stone panels , exterior wall panels, exterior wall shingles, exterior wall underlayment, exterior wall panels, exterior wall cladding, exterior wall insulation and exterior wall sealant.
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2022 08:31 PM | Show all posts
Zack8hunter replied at 16-1-2022 08:42 PM
bini aku dah inform siap2.. toksah nk deco2 sgt yg boleh perangkap habuk.. wainscoting, flutted wall ...

flutted wall, shiplap wall - lawa wehhhh. cuma wainscoating petak2 tu ada org bagitau so yesteryear
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Forum Hot Topic



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-1-2022 05:06 AM GMT+8 , Processed in 0.083719 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list