CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
1234Next
Return to list New
View: 5325|Reply: 60

Royalti Lapan Tahun, Tomok Cuma Dapat RM19.06?

  [Copy link]
Post time 13-1-2022 03:39 PM | Show all posts |Read mode


Penggiat seni suara tanah air tidak pernah sunyi daripada dilanda masalah membabitkan royalti.



Kali ini, Tomok memuat naik gambar penyata bank bayaran royalti yang diterimanya.



Tidak mengulas panjang, situasi itu terlalu pedih untuk diterima tetapi dia perlu terus maju ke hadapan mencari peluang pekerjaan.







  



Mungkin sebab itu jugalah sejak beberapa tahun kebelakangan ini, Tomok turut mengembangkan kerjaya seni dalam bidang lakonan.




  



Menjengah di ruangan komen, rata-raya warga maya bersimpati dengan nasib menimpa penyanyi yang pernah gemilang dengan kumpulan Newboyz itu.

















Seriuslah macam tu? Kesian Tomok. - CARI

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-1-2022 03:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Aik, camne sohai punya ribu riban sampai cukup makan pakai anak bini semua.
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2022 03:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Wowwww...
Ko jadik retis kat hollywood jelaa mok
Tapi kena jual jiwa laa
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2022 04:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Kena tanya tok sheila
Sbb tu ada yg sruh dia resign kan
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2022 04:56 PM | Show all posts
satu lagu satu sen kah? kalau satu sen pon, mestilah beratus2 patutnya heshe dapat. Iols tak pasti royalti ni merujuk untuk penyanyi sahaja ke, atau komposer sekali, atau penulis lirik etc etc. Entah macam mana kiraannya ye.
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2022 05:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Royalti penyanyi kira cmne? Tgk komposer2 mcm Saari Amri, M. Nasir tu beratus2 ribu royalti dorg..
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2022 05:36 PM | Show all posts
nauzubillah min zalik... baik bagi one off untuk guna lagu waktu fashion show pada retis... dah tentu2 lagi banyak...

ko jadi agen kek kambuih dan kek batik kering kontang persis bata adik jahlop muka tua tu pun lagi banyak komisyennya tomok oii...
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2022 05:50 PM | Show all posts
Timortimur replied at 13-1-2022 04:44 PM
Kena tanya tok sheila
Sbb tu ada yg sruh dia resign kan

Yela sebab ura2 kata Tok Sila divide abis semua duit utk semua orang sampai yg tak patut dpt royalti pon jadi dapat.



Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-1-2022 05:51 PM | Show all posts
8 tahun rm20 jahhhh
tok sheila majid sila jawabbbb
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2022 06:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by a5h91 at 21-2-2022 12:42 AM

................... L
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2022 06:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Samerosie replied at 13-1-2022 03:43 PM
Aik, camne sohai punya ribu riban sampai cukup makan pakai anak bini semua.

Hahahha..dia dapat zakat,baitumal dan jkm la....tu yg leh hidup...bantuan sewa rumah dan sebagainnyaa..tu yg dia leh hidup...

Zakat,baitulmal.& jkm tu duit dari mana???duit dari cukaii2 rakyat malaysia termasuk forumer cari
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2022 06:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Sikitnyer
Bukan sohai claim dia dapat banyak ker untuk royalti
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2022 06:47 PM From the mobile phone | Show all posts
bungarose replied at 13-1-2022 06:32 PM
Sikitnyer
Bukan sohai claim dia dapat banyak ker untuk royalti

Dia international artis... Tak tau ke
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2022 06:53 PM From the mobile phone | Show all posts
anggeriklatifah replied at 13-1-2022 06:23 PM
Hahahha..dia dapat zakat,baitumal dan jkm la....tu yg leh hidup...bantuan sewa rumah dan sebagainn ...

So ape kelayakan / kriteria si Sohai untuk dpt bantuan JKM,Zakat etc tu ?Adakah  heols lumpuh @ cacat anggota tu yg dpt zakat?Tnye je p
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2022 07:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Berkubur terus la syarikat ke industri hiburan tempatan. Salah satu lagu tomok tu 5 juta stream dekat spotift, agak2 ada tak dia dapat banyak ni?

Kalau dapat kira lebih elok industri luar jaga retis berbanding industri local.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2022 07:06 PM From the mobile phone | Show all posts
anggeriklatifah replied at 13-1-2022 06:23 PM
Hahahha..dia dapat zakat,baitumal dan jkm la....tu yg leh hidup...bantuan sewa rumah dan sebagainn ...

La, dia tak sebut semua tu ye mm patut la iols fikir camne la dgn berjual laksa boleh cover makan minim sewa rumah api air bagai.  Hmmmpphh
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-1-2022 07:10 PM From the mobile phone | Show all posts
scarflicious replied at 13-1-2022 06:47 PM
Dia international artis... Tak tau ke

Interbunian artis laaa...
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2022 07:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Kes royalti ni kan, para komposer je ke yg dapat duit banyak? Sebab meols penah tengok iv Saari Amri, dia cakap dia hidup senang sebab makan duit royalti je. Kesian pula penyanyi kalau macam tu.
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2022 07:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Moyangkucing at 13-1-2022 07:14 PM
Mawar91 replied at 13-1-2022 06:53 PM
So ape kelayakan / kriteria si Sohai untuk dpt bantuan JKM,Zakat etc tu ?Adakah  heols lumpuh @ ca ...


Sohai kan hampir buta..

Anyway, kesian tomok. Suh la dia berguru dgn sohai camana nak dapat royalty yg sampai tak abis makan tu...sampai sekarang x payah kerja dah..
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2022 07:20 PM | Show all posts
anggeriklatifah replied at 13-1-2022 06:23 PM
Hahahha..dia dapat zakat,baitumal dan jkm la....tu yg leh hidup...bantuan sewa rumah dan sebagainn ...

confirm eh sohai dapat duit bantuan semua tu?
cilakaknyaaaaa. dah la kerja main socmed je acah2 saintis terulung dok kongsi pendapat sesat dia tu
hujung2 hidup dengan duit bantuan
yihhhhhh koserrrrr
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

18-8-2022 09:18 PM GMT+8 , Processed in 0.101152 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list