CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
View: 727|Reply: 13

Lelaki Mati Awal Kalau Hidup Bersendirian Lebih 7 Tahun

  [Copy link]
Post time 13-1-2022 02:58 PM | Show all posts |Read mode
Satu kajian mendakwa lelaki yang hidup bersendirian selama lebih tujuh tahun berdepan risiko kematian awal.


Kajian itu malah mendapati perceraian memburukkan situasi dengan mengakibatkan masalah kesihatan dalam kalangan lelaki pertengahan umur.


Lapor Daily Mail, kajian itu mendedahkan lelaki dalam kategori berkenaan mempunyai tahap keradangan lebih tinggi dalam badan mereka.




Gambar hiasan




“Tindak balas biologi terhadap tekanan ini dikaitkan dengan beberapa masalah kesihatan seperti risiko kematian lebih awal, serangan jantung, strok, kanser dan demensia,” jelas laporan itu.


Kajian membabitkan seramai 4,835 individu berumur 48 hingga 62 tahun itu, antara lain meneliti perceraian, putus cinta dan tempoh hidup bersendirian antara 1986 dan 2011.


Lelaki yang mengalami putus cinta sebanyak dua kali atau lebih sepanjang tempoh itu didapati mempunyai tahap interleukin 6 dan protein C-reaktif iaitu 17 peratus lebih tinggi dalam darah mereka yang menunjukkan keradangan.


Ia amat berbeza dengan lelaki mempunyai hubungan perkahwinan yang stabil.


Bagaimanapun, tiada peningkatan dalam tahap keradangan bagi golongan wanita yang mengalami pelbagai keretakan hubungan mahupun hidup bersendirian untuk tempoh masa lama.


“Bukti menunjukkan lelaki lebih bergantung kepada wanita berbanding sebaliknya. Jadi, dalam situasi ini, golongan lelaki lebih terdedah jika kehilangan mereka,” kata pengarang kanan kajian dari Universiti Copenhagen, profesor Rikke Lund.


Hasil kajian itu disiarkan dalam Journal of Epidemiology and Community Health.




Sumber: Utusan
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 13-1-2022 04:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Sebab itulah Eb ambil nasihat inih...

Tak nak mati awei.
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2022 01:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Yalah kot....lelaki mmg bergantung hrp kat bini.....arwah father i mmg arwah mak i yg uruskan mkn pki dia....berhidang...bergosok etc...mujur x tlg ptg kuku je....tugas my father klu kat rumah...gembur dan jirus tanam2an...angkat baju ...lps mak meninggal ada kami cdg my father utk kahwin baru..   sbb dia dah biasa ada org jaga dan tmn berbual...tapi..my late father x remarried after my mum meninggal..after 7 years dia pulak pass away..al  fatihah
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2022 09:59 AM From the mobile phone | Show all posts
jas7512 replied at 13-1-2022 09:17 AM
Yalah kot....lelaki mmg bergantung hrp kat bini.....arwah father i mmg arwah mak i yg uruskan mkn pk ...

Takziah... Arwah ur daddy sama case seperti my uncle... Dia ikut my aunty selepas 25 days meninggal...
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2022 01:01 PM From the mobile phone | Show all posts

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2022 01:15 PM From the mobile phone | Show all posts
@Jitu tersenyum sinis
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2022 01:25 PM From the mobile phone | Show all posts
kakikuDibibirmu replied at 14-1-2022 01:15 PM
@Jitu tersenyum sinis

Lama tak nampak Kak Kaki..
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2022 01:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Dwdrum replied at 14-1-2022 09:59 AM
Takziah... Arwah ur daddy sama case seperti my uncle... Dia ikut my aunty selepas 25 days meningga ...

Takziah juga utk u....some lelaki mmg rindu kat bini sampai ke mati kan....baru2 my mother passed away....my father said to us...kami masak x sama mcm arwah mum...huhu
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 14-1-2022 01:42 PM | Show all posts
tgk kt kg2 aja senang..
ramai je janda2 kematian suami..smpai ada persatuan ibu tunggal bagai

lelaki? ada ke pertubuhan bapa tunggal?...

sbb mmg normal lelaki cepat mati, penyakit byk, slalu eksiden, blum  cmpur kes kobid lagi..mcm2 la sbbnya.
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2022 03:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Pok3..  Bujang lapok.
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2022 04:34 PM | Show all posts
Ifan janda tue mesti mengalami keradangan jugak. Menengoknya meroyan pasal janda sepanjang masa
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2022 08:21 PM | Show all posts


This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2022 10:28 PM | Show all posts
jantan tak dtg bulan ...  so tak byk buang kotor dlm badan
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2022 10:33 PM | Show all posts
iyer ke..
jiran aku dah lama bujang tua
sihat lagi leh broommm sana broommm sini
hmm tak padan  dgn umur masih bawak motor ala2 mcm awiee
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

12-8-2022 11:00 AM GMT+8 , Processed in 0.182102 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list